Підтримати нас

«Поверніть нашого режисера!» - у Брюсселі відбулася вистава на підтримку Олега Сенцова

Автор статті
13 квітня 2019 06:33
793
Поширити:

У п’ятницю, 12 квітня, водії дещо пригальмовували, об’їжджаючи «раунд-пойнт» - кільцевий майданчик на Шумана, центральній площі Брюсселя. І не лише тому, що їм під колеса майже «кидалися» оператори та фотографи, які у пошуках потрібного ракурсу, зазвичай, не помічають нічого навколо, але й тому, що водії, не менше за операторів, зацікавлено дивилися на «перформанс», який на цьому майданчику розгорнула група молодих людей.

А розгорнули вони в центрі Брюсселя справжній знімальний майданчик, з усіма атрибутами – акторами, освітленням, традиційною кіношною «хлопушкою» для позначення дублів, з камерами та навіть із традиційною метушнею із масовкою, асистентами та навіть помічником режисера. Була створена повна ілюзія, що тут відбуваються зйомки якоїсь кінострічки. Єдине, чого не вистачало – так це режисера. Тому що режисером усього цього дійства мав би стати Олег Сенцов. 

Саме йому, точніше, його звільненню з російської неволі, а також вже сотням українських політичних заручників Кремля була присвячена акція «Missing Director», яку влаштували студенти з українських Чернівців, які входять до так званої Української Академії Лідерства, - громадської організації, яка була започаткована ще в часи студентських протестів на Майдані, які й дали поштовх Революції Гідності, і яка досі об’єднує активну та небайдужу до долі власної країни студентську молодь. 

Без режисера на знімальному майданчику на кілька хвилин все завмерло. В прямому сенсі цього слова. Актори й оператори, асистенти та масовка. Це був живий «стоп-кадр», який приковував увагу і який хотілося роздивитися в деталях – вираз обличчя, жести, навіть пози та недомовлені фрази самодіяльних акторів. 

Після цього відбувся короткий, але яскравий мітинг, яким українська молодь нагадала офіційному Брюсселю та всім розміщеним тут Євроінституціям про ув’язненого режисера, якого вже п’ять років Росія утримує за гратами за абсолютно надуманими та політично мотивованими звинуваченнями. 

«Щоб провести акцію на підтримку українських політв’язнів, до Брюсселя прибули 35 студентів у супроводі 7 представників команди, яка допомагає в реалізації проекту. Головна ідея цього заходу – пригорнути увагу до українських заручників, які зараз знаходяться в Росії за гратами. Зокрема, це Павло Гриб, Олег Сенцов та багато-багато інших, і наші військові, які у полоні в Росії зараз, і яких також можна вважати політичними в’язнями», - розповів Укрінформу Микола, студент, член Чернівецького осередку Української Академії Лідерства.

За його словами, такі акції відбулися майже одночасно в різних європейських містах – у Парижі, в Братиславі, Празі, Амстердамі, Берліні, і ось сьогодні – у Брюсселі. Як повідомив цей 20-річний хлопець родом з Тернополя, акція відбулася в рамках тижневої експедиції українських студентів до ЄС, головною метою якої було краще дізнатися про те, як влаштовано життя, система управління як в Євросоюзі, так і в окремих європейських країнах. 

«Наш осередок Академії Лідерства розташовано у Чернівцях, звідки ми й прибули. Але усього в Україні зараз шість осередків Академії – Київ, Миколаїв, Полтава, Харків, Львів та Чернівці. Кожен осередок проводив схожу акцію в «своїй» країні. Ми вважаємо дуже важливим нагадувати і нашому суспільству, і європейцям, що понад 200 українців зараз незаконно утримуються в Росії. Ми маємо зробити все, щоб відстоювати їхні права, щоб вони були вільні і змогли повернутися додому», - зазначила Оксана Лютик, «ментор» - керівник Чернівецького осередку Академії Лідерства з питань комунікації.

Вона повідомила, що експедиція українських студентів до ЄС відбулася за сприяння міністерства освіти України, і, окрім проведення акцій на підтримку українських політв’язнів Кремля, має на меті показати українській молоді реалії європейського життя, щоб згодом вони могли використати цей досвід уже в Україні.

«Наша мета – формування нового суспільства, яке могло б змінювати країну та просувати реформи, щоб Україна була розвинутою. Нам також важливо показати європейцям, що наші люди - активні, і нам важливо, щоб наша країна була сильною і незалежною. Наша Академія – це суто громадська ініціатива, яка підтримується, в тому числі, органами місцевої влади на містах», - додала Оксана Лютик.

Як повідомив Укрінформу ще один «ментор» Чернівецького осередку 26-річний Олег Табун, для того, щоб потрапити в Академію Лідерства, студенти мають пройти трирівневій відбір, в ході якого демонструють свою мотивацію, лідерські навички та здатність працювати у команді. 

«Популярність Академії росте, це цілком щось нове. Я спілкуюся з тими, хто подає заявки - вони дуже вмотивовані. Тобто, це найбільш активна частина молоді. Академія надає можливість структурувати і спрямувати їх зусилля та енергію, що дозволить їм встановити зв’язки між собою, досягати успіху та розвивати Україну», - повідомив Олег Табун.

На акцію прийшов і депутат Європейського Парламенту Марк Демесмекер, Бельгія, член парламентської групи «Друзів України».

«Мені дуже пощастило мати можливість вітати цих молодих людей з Академії Лідерства на цьому тижні в Європарламенті. Вони, на мій погляд, майбутнє України, і з ними ми пов’язуємо наші надії», - сказав європейський політик.

Він зауважив, що його особисто в Україні найбільше вражає - це дуже живе громадянське суспільство, яке стало джерелом енергії для Революції Гідності, і яке постійно тримає під щільним наглядом процес реформ і той європейський шлях, який обрав сам український народ. 

«Ми бачимо, що політичні еліти інколи хитаються, що вони намагаються поновити старі звички. Але поряд з ними є живе громадянське суспільство, яке стоїть насторожі, і це дуже добре», - додав Марк Демесмекер. 

Коментуючи тему театралізованого «перформансу», він зауважив, що Європарламент, зі свого боку, постійно підтримує тиск і на Європейську Раду, Раду ЄС і на Єврокомісію, щоб у будь-якому контексті контактів, який вони мають з Російською Федерацією, ці структури піднімали тему щодо звільнення політичних в’язнів – Сенцова, Гриба, Сущенка й багатьох інших, і тримали цю тему високо у порядку денному. За словами депутата, це важливо й для самого Європейського Парламенту, який таким чином демонструє, що твердо стоїть на принципах поваги до прав людини, міжнародного права та спільних цінностей. 

Відповідаючи на запитання щодо того, чи не змінюватиметься позиція Європарламенту стосовно підтримки України після травневих європейських виборів, Марк Демесмекер зауважив: «Це буде новий парламент, з іншим складом. В партіях, які отримали підтримку, є частина євроскептиків. Очевидно, що Росія впливає на ці вибори, і намагається підтримувати таких людей. Але, переконаний, більшість депутатів будуть продовжувати підтримувати Україну».

«Зміни стосуються й України. Вже через одну неділю матимемо другий раунд президентських виборів, а також парламентські вибори наприкінці цього року. Тож ми матимемо нову ситуацію з обох сторін», - додав депутат Європарламенту.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ