Підтримати нас

«Поштарі» Гройсмана планують загарбати державні буксири Одеського порту по заниженим цінам

Автор статті
25 червня 2018 06:39
645
Поширити:

ТОВ «Одеса Портофлот» подало заявку на оренду державних буксирів Одеського морського торгового порту.

Зроблена під заявку оцінка вартості буксирів порту нижча їх ринкової вартості, передає  сайт НашіГроші з посиланням на «Дзеркало тижня».

У відповідь на заявку «Одеса Порто флот» 7 травня в.о. директора «ОМТП» Віктор Войтко повідомив, що не заперечує проти здачі державних буксирів в оренду фірмі. При цьому він запропонував потенційному орендарю провести оцінку ринкової вартості суден і надати її результати одеському порту.

Така оцінка була проведена консалтинговою компанією «Бюро оцінки Стефанович». В результаті вартість одного з найдорожчих буксирів «ОМТП» – «Патріот», була визначена на рівні 36,3 млн. грн., або близько 1,2 млн. євро.

«Патріот» виробництва компанії «Damen» надійшов на баланс одеського порту 10 років тому. Вартість нового буксира тоді становила 9,8 млн євро. За оцінками експертів морської галузі, після 10 років штатної експлуатації ринкова вартість подібного судна може становити близько 4,5 млн. євро.

Саме від вартості судна визначається річна орендна ставка, яка не повинна перевищувати 15% його ціни. Відтак офіційна оцінка вартості буксирів виглядає суттєво заниженою і потенційна їх оренда може нанести збитки державі в понад 700 тис євро.

«Одеса Портофлот» було засноване 17 квітня 2018 року. Серед засновників капітани буксирів одеського порту «Стивідор», «Кентавр», «Ударник», «Бугаз», «Сфінкс» і «Новатор». Також у списку співзасновників «Одеса Портофлот» кілька людей з «вінницької команди» Ігоря Ткачука, який 25 травня 2017 року очолив Одеський філіал Адміністрації морських портів України (АМПУ), а до цього керував саме «ОМТП». Наприклад, Альона Барчишена є керівником вінницької фірми «Аягік», в якій Ігор Ткачук значився співзасновником. Нинішній директор «ОМТП» Віктор Войтко раніше разом із Ткачуком входив у топ-менеджмент державного підприємства «Укрпошта».

Нині правоохоронці розслідують справи по відношенню до фірм «Екофлот» і «Укрфлот-Сервіс», які раніше винаймали буксири в одеському порту.

Від «Наших грошей»

Одним з співзасновників «Одеса Портофлот» є Юлія Дьоміна. Вона також директор ПАТ «РСТ «Голуба Нива», де одним з двох бенефіціарів є Ігор Ткачук.

В затвердженому урядом фінплані на 2018 рік ДП «Одеський морський торговельний порт» запланувало зменшити прибуток у порівнянні з попереднім роком в 2,2 рази – до 119,29 млн. грн. Пр узгодженні фінплану порт вказав, що прибуток впав через діяльністю в акваторії «Одеський МТП» приватних буксирних компаній, зокрема, ТОВ «Екофлот». Перед цим, в серпні 2017 року, міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що замість спільного проекту з світовим портовим оператором «DP World», «Одеський МТП» віддав більше половини послуг буксирного флоту саме цій фірмі.

Відмітимо, що Ігор Ткачук наближений до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, а його брат Ткачука Генадій є народним депутатом і входить до фракції «БПП «Солідарність».

В грудні 2017 року керівником ПАТ «Українське Дунайське пароплавство» (Одеська обл.) призначили Дмитра Чалого, який також працював в «Укрпошті» в команді Ткачука.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ