Підтримати нас

Порошенко посилив покарання для неплатників аліментів

Автор статті
26 липня 2018 02:00
669
Поширити:

Президент України Петро Порошенко підписав закон про посилення захисту прав дітей на належне утримання, тим самим посиливши відповідальність для боржників аліментів, повідомляє прес-служба глави держави. 

Таким чином, вносяться зміни до чинного законодавства, що передбачають захист прав дітей та їх належного матеріального забезпечення, особливо тих, які виховуються в неповних сім'ях. 

Документом встановлено дієвий механізм притягнення до юридичної відповідальності осіб за несплату аліментів і ухилення надалі порушників від відбування призначеного стягнення за несплату аліментів.

Якщо боржник не виплачує аліменти шість місяців, то він буде покараний громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин. 

У разі, якщо несплата аліментів на утримання дитини з інвалідністю, і дитини, яка тяжко хвора, привела до виникнення заборгованості за три місяці з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на термін від 120 до 240 годин. Повторне протягом року вчинення цього правопорушення збільшує термін громадських робіт від 240 до 360 годин. Ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт тягне за собою адміністративний арешт на строк до десяти діб.

Також законом передбачено заходи, які будуть застосовуватися до батьків або осіб, які їх замінюють, в разі ухилення ними від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей. У таких випадках передбачено попередження або накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року тягне за собою накладення штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів. 

Документ передбачає покарання для одного з батьків дитини, який живе окремо, за порушення заходів щодо участі у вихованні дитини. За таке порушення передбачається штраф від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне порушення протягом року – штраф від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів і тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України і обмеження в праві управління транспортним засобом до виконання рішення. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ