Підтримати нас

Польща може покинути Євросоюз

Автор статті
18 грудня 2019 16:47
906
Поширити:

Верховний суд Польщі впевнений, що всі пропоновані зміни загрожують незалежній судовій системі країни.

Польща може покинути Європейський Союз через плани правлячих націоналістів провести судову реформу.

Про це йдеться в заяві голови Верховного суду, повідомляє Європейська правда.

Відповідно до законопроекту, який зараз знаходиться на розгляді парламенту і був представлений правлячою партією Право і справедливість (PiS), судді можуть бути покарані за участь у "політичній діяльності".

Будь-який суддя, який ставить під сумнів законність суддів, призначених Національною судовою радою, що обирається парламентом на чолі з PiS, може бути оштрафований і в деяких випадках звільнений.

"Протиріччя між польським законодавством і законодавством ЄС... цілком ймовірно, приведуть до втручання інститутів Євросоюзу через порушення договорів ЄС і в більш довгостроковій перспективі - до необхідності покинути Європейський Союз", - йдеться в заяві.

Суд заявив, що плани уряду можуть суперечити європейському законодавству і посилять існуючу напруженість у відносинах між Брюсселем і польським урядом.

У заяві Верховного суду також сказано, що пропонований законопроект призначений для того, щоб президент Дуда, якого підтримує PiS, міг вибрати нового главу суду до президентських виборів, які повинні відбутися в травні.

Нинішня глава Верховного суду Малгожата Герсдорф повинна піти у відставку в квітні. Вона була призначена до приходу до влади PiS і відкрито критикувала реформи партії.

Польща вступила в ЄС в 2004 році, і громадська підтримка членства залишається високою, незважаючи на конфлікти між Брюсселем і PiS. Польща є найбільшим бенефіціаром фондів ЄС для фермерів та інфраструктурних проектів.

В ЄС немає механізму для виключення країн-членів. Поки тільки Великобританія добровільно вирішила покинути блок після референдуму в 2016 році.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ