Підтримати нас

Пологи в карантині, або Як захищають вагітних і немовлят Херсонщини від смертельного вірусу

Автор статті
24 квітня 2020 01:26
909
Поширити:

В українських ЗМІ все частіше з’являється інформація про захворювання на коронавірус вагітних жінок та немовлят. В Івано-Франківській області був навіть летальний випадок з інфікованою породіллею. Як майбутніх мам та новонароджених дітей убезпечують від COVID-19 на Херсонщині – у матеріалі Тетяни Назаренко.

Пацієнтка акушерського відділення Херсонської обласної клінічної лікарні Олена Добровольська, яка днями народила донечку, планувала партнерські пологи. Та коли ввели карантин, зрозуміла - присутність чоловіка за таких умов неможлива. Говорить, що навіть не намагалася домовитися з лікарями, не ставила запитань, оскільки правила є правила і їх треба дотримуватися.  Народжувати прибула не за викликом «швидкої», а самостійно, звичайно, потурбувавшись про власну безпеку, надягнувши маску та рукавички.

Згадує, як першочергово їй виміряли температуру, поклали до окремої палати, аби не було контактів з іншими породіллями.  Жінка схвалює, що у відділенні регулярно проводять дезінфекцію, кілька разів на день - вологе прибирання тощо. Проте ділиться, що перебування в акушерському відділенні під час карантину супроводжується і певними труднощами для породіль:

«Рідних, звичайно ж, не пускають, тому ми вправляємося з дітками самі, - розповідає Олена, - Добре, що я хоча б ходжу самостійно, а дівчатам, котрі після кесаревого розтину, думаю, зараз дуже важко. Звісно, персонал лікарні допомагає як може, але вони не в змозі знаходитися біля нас постійно. До того ж, не вистачає турботи рідної людини і під час пологів, і після. Разом з тим, за нашу з дитиною безпеку я спокійна, в цілому мене все влаштовує».

Олена вважає, що про профілактику від коронавірусу мають турбуватися не лише медичні працівники, а й самі пацієнти. Тому народжувати вона йшла повністю підготовленою: заздалегідь зібрала всі необхідні речі, які можуть знадобитися їй та дитині у пологовому будинку, аби зайвий раз не приймати передачі з дому. Не замовляє рідним навіть їжу, говорить, у лікарні організовано належне харчування.

Дійсно, із введенням карантину режим роботи медзакладу змінився. Завідувач акушерським відділенням Херсонської обласної клінічної лікарні Олександр Березняк говорить, що є наказ по лікарні, згідно з яким всі пацієнти, які надходять до закладу, проходять огляд, їм вимірюють температуру. При наявності будь-яких проявів респіраторного характеру вагітні направляються до Херсонської міської клінічної лікарні ім. Лучанського (колишня Медсанчастина ХБК), де їм проводять тести на коронавірус. Якщо у пацієнтки буде виявлено хворобу, то в неї прийматимуть пологи у цьому медичному закладі.

 «Щодо акушерського відділення обласної клінічної лікарні, то тут в обов’язковому порядку проводиться термометрія в приймальному покої, відмінено партнерські пологи, - говорить Олександр Березняк. - Пацієнтки розміщуються не більше, ніж по одній у палаті. Передачі також приймають у приймальному покої, їх обробляють дезінфікуючими засобами. Виписують жінок з тих палат, куди їх і госпіталізують. Вони не контактують з іншими пацієнтами. Діти знаходяться з мамами. В інтенсивній терапії новонароджені перебувають під наглядом дитячих медсестер».

Поки що робота в лікарні протікає в звичному режимі, звісно, з дотриманням усіх вимог з профілактики вірусу. Та й до зростання кількості інфікованих тут готові – на перший час медпрацівники забезпечені масками, дезінфікуючими засобами та захисними костюмами.

На Херсонщині зареєстровано один випадок захворювання на коронавірус серед вагітних жінок

 COVID-19 виявлено у жительки Генічеського району на ранній стадії вагітності. Жінка перенесла захворювання у легкій формі і наразі здорова. Був також один випадок захворювання у малюка до року, який також одужав.

У зв’язку з цим, деякі ЗМІ почали розповсюджувати інформацію, начебто вірус мутує і молодшає. Проте завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» Олександр Фядін спростовує таку інформацію: «Грипом хворіють люди різного віку, чи не так? А коронавірус передається практично як грип і початок «грипозний». Тому вік може бути будь-який, - говорить Олександр Миколайович. - Страшне не так саме захворювання, як його ускладнення – пневмонії, які важко протікають. З огляду на це в групі ризику наразі залишаються літні люди, а також медпрацівники, які найчастіше зустрічаються з інфікованими і вже хворими на коронавірус».

На Херсонщині вагітних з симптомами COVID-19 прийматимуть спеціальні опорні медзаклади

Разом з тим, за словами головного експерта Департаменту здоров’я Херсонської облдержадміністрації з питань акушерства та гінекології Юрія Германа, всі стаціонари готові приймати інфікованих вагітних.  У Херсоні опорним медзакладом, куди направляють майбутніх мам з підозрою на COVID-19, є лікарня ім. Лучанського. Заклад забезпечений швидкими тестами, там є матеріал для ПЛР, для остаточного встановлення діагнозу. Якщо діагноз підтверджується, а стан жінки важкий або середній, то вона залишається у лікарні під наглядом. Якщо ж захворювання протікає у легкій формі, то пацієнтку можуть відпустити додому на самоізоляцію. Також тут все передбачено для прийняття пологів у хворих на COVID-19. Заклад забезпечений необхідними фахівцями та обладнанням.

Такі ж опорні лікарні є у 9 районах області. Всі вони оприлюднені на офіційному сайті МОЗ.  

Щодо засобів захисту, то, за словами Юрія Германа, ними лікарні, у тому числі пологові будинки, мінімально забезпечені. Говорить, що їх точно вистачить на «перший випадок». Проте, якщо епідемія проходитиме за сценарієм Італії чи Іспанії – постане проблема їх нестачі.

Забезпечена захисними засобами і екстрена служба, персонал якої виїжджає за викликами та доправляє вагітних або породіль до лікарні: «У них є захисні костюми, в яких вони виїжджають на кожен виклик, оскільки невідомо, є у пацієнтки коронавірус чи ні, - говорить Юрій Віталійович. - Щодо кожної вагітної, котра стоїть на обліку, ми попередньо перевіряємо інформацію. Зокрема, чи є захворювання на COVID-19 у населеному пункті, якщо жінка з сільської місцевості, чи була вона або її родичі за кордоном останнім часом тощо. Всю інформацію про підтверджені випадки мені повідомляють телефоном лікарні і ми виробляємо подальшу тактику. У складних випадках хворих будуть перевозити до обласного центру на реанімобілі, оснащеному киснем, необхідною сучасною апаратурою».

Зараз створено групу головних спеціалістів по всій країні, які обмінюються інформацією, щодо динаміки захворюваності серед вагітних, радяться про організації лікування: «Днями з Тернополя прийшла обнадійлива інформація з приводу того, що загалом у світі коронавірус у вагітних протікає здебільшого легше, ніж у решти хворих», - зазначає Юрій Герман.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ