Підтримати нас

Поки «єМалятко» не для кримчан з ТОТ. Розповіли чому

Автор статті
30 вересня 2021 14:00
1,163
Поширити:

Уже 16 тис. батьків в Україні скористалися сервісом «єМалятко». Там об'єднали дев'ять державних послуг – від оформлення свідоцтва про народження до реєстрації місця проживання. А з лютого 2021 року цей сервіс мав працювати і для українців на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

Проте  на практиці усе не так легко. Юристи КримSOS розповіли про три причини, що заважають кримчанам скористатись цим онлайн сервісом.  

Причина 1: Законодавчий нюанс

Тільки через суд можна оформити свідоцтво про народження дитини з ТОТ. Батькам потрібно звернутись до суду. Для послуги «єМалятко» пропонують надіслати документи онлайн через «Електронний суд».  Але юристи наголошують, що після подання електронної заявки до суду треба ще й зацікавленій стороні справи надіслати «доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи». Мова про відділ державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) та ст. 43 ч. 7 Цивільного процесуального кодексу України. 

Виникає колізія: суд електронний, а підтвердження для ДРАЦСу – паперове, видане на пошті, що в окупованому Криму не працює.

«У законі не прописані нюанси  процедури подання заявок через електронний суд для реєстрації свідоцтва про народження. А якщо немає окремого закону – застосовують загальну процедуру. Тож виходить, документи можна подати тільки особисто», – каже Ольга Куришко, координатор юридичного напрямку КримSOS.

Причина 2. Визначення геолокації та блокування українських сайтів  

Кримчани повинні змінювати свою геолокацію в браузері комп'ютера – тільки тоді зможуть хоча б зайти на сайт послуги «єМалятко».  

Причина 3. Потрібні електронний підпис та номер українського оператора

Відсутність електронного підпису у кримчан – найбільша проблема, на думку юристів КримSOS. Його можна згенерувати клієнтам ПриватБанку, у податковій чи у приватних центрах сертифікації.  

«Також для авторизації на сайті «Дія» потрібен ще й номер будь-якого українського мобільного оператора, що починається з коду +380. У деяких кримчан немає ні його, ні рахунку в потрібному банку, надіслати документ онлайн вони не можуть», – зазначає Олексій Тільненко, координатор херсонського офісу КримSOS.

Вихід – подавати документи у звичайний суд на материковій Україні 

Юристи КримSOS  продовжуватимуть слідкувати за змінами у законах, але поки радять кримчанам їхати й подавати документи у звичайний суд. Зараз цю процедуру спростили й не треба брати відмову у відділі ДРАЦС, як раніше. Також ця послуга безкоштовна. Перелік документів можна переглянути на сайті КримSOS. 

«У Херсоні такі справи розглядають десь за один день. Вони мають ухвалюватися позачергово. Проте через завантаженість співробітників  в інших містах рішення можна отримати через декілька днів», – зазначає Олексій Тільненко.

З копією готового рішення суду можна звернутися у відділ ДРАЦС, щоб отримати свідоцтво про народження дитини. У Херсонській області їх 22 – перелік адрес та телефонів дивіться на сайті Міністерства юстиції.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ