Підтримати нас

Пляж “Лілея”: “відпочинок” серед руїн та сміття

Автор статті
09 липня 2021 10:08
1,184
Поширити:

Херсонці десятиліттями називають це місце на березі Дніпра в районі ХБК "пляжем" Лілея", хоча насправді офіційна назва пляжу - "Юність".

А "Лілеєю" називалася колишня туристична база, яка була розташована неподалік. Але, хай там що, за старою звичкою містяни користуються першою назвою.

Цей пляж свого часу був одним із найпопулярніших у місті. Особливо цінували його жителі ХБК та прилеглих мікрорайонів, кварталів та селищ: адже їхати в Гідропарк або на Молодіжний пляж під Антонівським мостом, особливо літнім людям, і не дешево, і не дуже комфортно. А тут - доступ до річки зовсім поруч!

На початку нульових років 21 століття територію пляжу отримав в оренду від міської влади підприємець, тодішній депутат Херсонської обласної ради. Якийсь час це місце було модним і навіть престижним у молоді: тут працювала дискотека "Каліпсо", регулярно влаштовувалися концерти, вечірки та інші заходи.Територія була впорядкована: сюди завезли пісок, дно річки біля берега розчистили, з'явилися бари, туалет, плавальний басейн просто неба. Купальники отримали можливість користуватися шезлонгами, "грибками" та іншими зручностями. Щоправда, за все це доводилося платити вже на вході, що не надто тішило тих, кому такі розваги були не по кишені.

Згодом часті конфлікти між жителями мікрорайону та громадськими активістами, які до них приєдналися, із власниками об'єкта стали звичною темою в матеріалах ЗМІ. Пізніше до "Лілеї" бізнесмен втратив інтерес, і територія почала ставати пусткою.

На одній із сесій міської ради прийняли рішення повернути пляж у власність територіальної громади. Були неодноразові спроби якось упорядковувати "Лілею", утримувати її, але виходило це у міста, м'яко кажучи, не дуже добре. Пляж з кожним роком занепадав, а будівлі, розташовані на ньому, руйнувалися і поступово перетворилися в геть непристойні руїни. До того ж, перебувати поруч з ними небезпечно - щось відвалиться та впаде на голову!

Чергову спробу відродити колишню "Лілею", поруч з якою в радянські часи навіть працював причал для катерів і теплоходів, зробили вже у 2021 році, при новій команді, яку очолює мер Ігор Колихаев.

Як повідомляють на сайті міськради, днями міський голова розпорядився провести на пляжі хоч якісь роботи з благоустрою. Бо, попри непрезентабельний вигляд, "Лілею" в літню пору все ще відвідують десятки, а то й тисячі херсонців.

Як розповів голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, житлової політики, енергозбереження та благоустрою Юрій Рожков, який відвідав об'єкт, оскільки будівлі на території перебувають у приватній власності, міська влада не має права ані знести, ані відремонтувати їх. Усе, що можна, - це налагодити регулярний покіс трави та елементарне прибирання сміття.

За словами чиновників і депутатів, відновити колишню "славу" "Лілеї" зараз можна лише двома способами: або викупити об'єкти на пляжі у їх власника, або створити умови, щоб на пляжі знову запрацював приватний оператор.

Зрозуміло, для цього необхідно "сісти за стіл переговорів" і переконати підприємців, що "Лілея" все ще може бути для них вигідною.

Тим часом у соцмережах уже давно викладені фото об'єктів із пляжу і оголошення про їх продаж. Очевидно, що займатися цією територією приватникам нецікаво і задорого.

А літо вже наблизилося до свого екватора, і питання щодо пляжу "Лілея" в черговий раз зависло. Тож виникають великі сумніви, що цьогоріч його вдасться вирішити.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ