Підтримати нас

Пластикові трубочки як злочин: як світ боротиметься з пластиком у 2019

Автор статті
05 січня 2019 08:25
709
Поширити:

Якщо у 2019 ви поїдете в Європу й у якомусь закладі не виявиться пластикових трубочок, не поспішайте кликати адміністратора. Можливо, цей ресторан уже почав виконувати нововведення ЄС про заборону пластику.

Про проблему боротьби з пластиковими відходами говорять давно. За 60 років його існування людство виготовило 8.3 мільярдів тонн пластику, більшість з яких виявилися одноразовими продуктами й опинилися у смітнику. Його переробка частково є виходом з ситуації, однак цьогоріч вчені порахували, що 90.5% пластику так і не переробляється. Токсичні відходи при його розкладанні є шкідливими для повітря та грунту, отже й для людини. Пластикові продукти, що потрапляють в океан спричиняють загибель морських тварин, які помилково сприймають їх за їжу.

Однак минулий рік виявився продуктивним для багатьох країн та компаній, які визнали свою відповідальність у боротьбі з пластиком. Громадське зібрало найважливіші кроки, які почнуть діяти уже в 2019.

Що роблять великі компанії?

Міжнародна природоохоронна організація Greenpeace у 2018 порахувала, чийого пластику на звалищах найбільше (не говорячи вже про океани). Виявилося, найбільшим забрудником є компанія Coca Cola, чию пластикову пляшку з-під води знайшли навіть посередині Тихого Океану. Крім того, у топ-10 входять PepsiCo, Nestlé, Danone, Procter & Gamble (до цієї корпорації входять такі відомі бренди як Always, Old Spice, Ariel та інші), Mars Incorporated, Colgate-Palmolive та інші.

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram

Look what we found in the middle of the Pacific Ocean — hey @CocaCola, #IsThisYours? Flood Coke’s account with comments telling them to #BreakFreeFromPlastic! ?: @justinhofman . . . . #coke #cocacola #greenpeace #plasticpollution #plasticcrisis #underwater

Публикация от Greenpeace International (@greenpeace)

 

У 2018 ці та інші компанії пообіцяли докласти конкретних зусиль для боротьби з забрудненням планети. Наприклад, Coca Cola оголосила концепцію «Світ Без Відходів», у рамках якої до 2030 року компанія має переробляти таку ж кількість пластику, яку випускає. Nestlé на своєму сайті також декларує масштабний план до 2025 року зробити усі упаковки придатними або для повторного використання, або переробляти їх. Colgate-Palmolive поставили собі такий же дедлайн, аби весь пластик, що продукує компанія, підлягав переробці.

Водночас Greenpeace стверджує, що переробка — це не вихід, оскільки 91% усього коли-небудь виготовленого пластику так і не був перероблений. Організація закликає взагалі відмовитися від одноразових упаковок. «Одноразовий пластик служить нам кілька хвилин, а потім ми його викидаємо. Він зникає з наших життів дуже швидко, але століттями залишається у довкіллі, забруднюючи наші океани, водні артерії та грунт, шкодячи тваринам і людям», – йдеться у заяві організації.

McDonald’s, найбільша фаст-фудова компанія у світі, і StarBucks, провідний продавець кави, оголосили NextGen Cup Challenge. Його суть полягає у тому, аби знайти рішення для переробки та/або біорозкладання паперових чашок. Попри те, що багато компаній переконують у їх безпечності для довкілля, вони покриті тонким шаром поліетиленового пластику, який розкладається сотні років. Нині ініціатива перебуває на передостанній стадії — найкращі ідеї заплановано оголосити вже 18 лютого.

Минулий рік був роком «прощання з пластиковими трубочками» — проголосилаприродозахисна організація Surfrider Foundation. Так, паперовими трубочками тепер користуються відвідувачі McDonald’s у Великій Британії. Starbucks, крім паперових трубочок, пропонує відвідувачам холодні напої у чашці, яка пристосована до зручного пиття. Щоправда, їх паперові трубочки запаковані у пластиковий пакет.

 

Однак критики вважають, що пластикові трубочки необхідно залишити, оскільки вони допомагають людям з інвалідністю пити самостійно. Паперові трубочки не є для них надійними або безпечними. Крім того, вони починають розм’якати у рідині вже менш, ніж за годину. Та слід пам’ятати, що спершу трубочки й були паперовими — і лиш потім прийшов пластик. Тож користуватися ними цілком можливо.

Боротьба з пластиком у різних країнах

У грудні 28 країн Європейського Союзу погодив рішення до 2021 року прибрати з ужитку пластикові трубочки, посуд і палички для надувних кульок. Натомість компаніям будуть запропоновані альтернативні рішення, йдеться у прес-релізі. Крім того, до 2025 країни-члени погодилися запровадити ініціативи, які дозволили б повертати назад 90% пластикових пляшок. У Великій Британії, яка планує вийти з ЄС у наступному році, вже представили 25-річний план для охорони довкілля, що почне діяти з початку 2019.

В американському штаті Каліфорнія з 2019 року у дію вступить заборона автоматично видавати пластикові трубочки відвідувачам ресторанів з повним циклом обслуговування. Це означає, що клієнтові зобов’язані видати паперову чи металеву трубочку, можуть і пластикову — але тільки, якщо він сам попросить. Заборона, однак, не розповсюджується на фаст-фуди чи цілодобові магазинчики. У Сіетлі, крім цього, заборонили й використання одноразового посуду. Штраф — 250 доларів.

З пластиком борються і поза Євросоюзом. Наприклад, з 2019 року розпочнеться перша фаза повної заборони одноразового пластику у Тайвані. Спершу з обігу виведуть пластикові трубочки з ресторанів, а поступово — й інші товари, яких у країні має не лишитися зовсім до 2030 року. Чимало країн і раніше вводили вибіркові заборони: наприклад, поліетиленові пакети заборонені у десяти африканських країнах. А Кенія ввела найжорсткіше у світі покарання за їх використання чи продаж: до чотирьох років в’язниці або штраф розміром у 40 тисяч доларів.

В Україні поки таких масштабних заборон на законодавчому рівні немає. Однак є менші: наприклад, у туристичному селі Славськ на Львівщині депутати об’єднаної територіальної громади вирішили заборонити поліетиленові пакети.

Човен з туристами пропливає повз 12-метрову інсталяцію у вигляді великого кита, який складений з п'яти тонн пластикових відходів, витягнутих з Тихого океану, Брюгге, Бельгія, 1 серпня 2018 року. Таким чином зелені активісти хотіли привернули увагу громадськості до небезпеку, яку несуть пластикові відходи, забруднюючи моря і океани
Човен з туристами пропливає повз 12-метрову інсталяцію у вигляді великого кита, який складений з п'яти тонн пластикових відходів, витягнутих з Тихого океану, Брюгге, Бельгія, 1 серпня 2018 року. Таким чином зелені активісти хотіли привернули увагу громадськості до небезпеку, яку несуть пластикові відходи, забруднюючи моря і океани   

Що може зробити кожен?

Слід пам’ятати, що боротися з пластиком можливо й самостійно, не чекаючи на заборони від уряду. Нині багато магазинів пропонують альтернативні варіанти, які не шкодять довкіллю. Громадське зібрало для вас кілька порад.

  1. Замінюйте пластик на речі, які можна повторно використовувати. Пакет — на стильну торбину, пластикову пляшку — на персональну.
  2. Обирайте напої у скляних чи металевих пляшках.
  3. Сортуйте сміття — викидайте пластик у спеціальні контейнери. Не підлягає прийому та переробці пластик, на упаковці якого не стоїть маркування (код переробки), або ж стоїть цифра 3 чи 7.
  4. Беріть участь у волонтерських заходах та екологічних ініціативах. Приклад — президентка Естонії, яка прибирала парк у Дніпрі. 
  5. Розповідайте друзям та знайомим про те, що пластик шкідливий для довкілля. І показуйте їм приклад!
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ