Підтримати нас

Пішов з життя геній українського театру і кіно

Автор статті
22 липня 2017 12:34
1,464
Поширити:

"Я, як і Франко, трудоголік. В юності мріяв бути рантьє, а все життя працюю. Жах якийсь. Потрапляю в театр - і не можу відлучитися додому навіть пообідати. Затягує. Цілий день тут сидиш. Розмовляєш з людьми, аналізуєш", - геніальний Богдан Ступка зіграв близько 50 ролей в театрі і 100 в кіно.

Метра українського кіно не стало 22 липня 2012 року. Причина смерті - гостра серцева недостатність (Богдан Ступка 2 роки боровся з раком, останні місяці провів у клініці "Феофанія" - Gazeta.ua). Йому було 70 років.Богдан Ступка два роки боровся з раком

Богдан Ступка два роки боровся з раком

Богдан Ступка запам'ятався глядачам як талановитий актор, якому ідеально вдається розкривати незвичайні образи. А про Національний академічний театр ім. Івана Франка говорять у першу чергу як про місце, в якому грав і яке очолював сам Богдан Сильвестрович.

Корифей українського кіно і театру

На зіркову хворобу Ступка ніколи не страждав і не відмовлявся зніматися навіть в епізоді. Сміявся, що за своє життя він уже переграв всіх королів, генералів і вождів. Після того, як японський режисер Акіра Куросава подивився "Тараса Бульбу", він назвав Богдана Ступку українським самураєм, який "може зіграти і короля, і шута". Сам актор називав себе Сильвестром Сталлоновичем. Це прізвисько так сподобалося колегам, що інакше на знімальному майданчику і в театрі Ступку ніхто не називав, - пише napensii.ua.

Народився Богдан Сильвестрович у сім'ї оперних співаків на Львівщині. В дитинстві кожен вечір проводив в театрі і дивився майже всі спектаклі. Маленький Богдан дуже хотів співати, але у нього не було слуху. Проте, повернувшись із театру, під враженням від побаченого, хлопчик відтворював оперні арії. У Львові театрального інституту не було, а їхати в Київ юнакові було ні на що - сім'я жила дуже бідно. Після школи працював учнем слюсаря на заводі, потім у астрономічній лабораторії. В 1959 році при театрі імені Марії Заньковецької відкрили театральну студію, і Ступка зміг отримати акторську освіту.

Богдан Ступка. Екзаменаційний листок

Богдан Ступка. Екзаменаційний листок

У 10-му класі Богдан вперше приміряв капелюх, і йому це так сподобалося, що на все життя він залишився прихильником цього головного убору. З кожної гастрольної поїздки актор привозив декілька капелюхів. Змінював улюбленому головному убору і одягав кепку Ступка лише в одному випадку - якщо не хотів, аби його впізнали. Зазвичай по дорозі з театру він проходив повз пам'ятник Гнату Юрі, де корифей українського театру зображений у образі бравого солдата Швейка. Ступка обов'язково підходив до пам'ятника, вітав актора і знімав перед ним капелюха.

Богдан Ступка щодня знімав капелюха перед пам"ятником Гнату Юрі

Богдан Ступка щодня знімав капелюха перед пам"ятником Гнату Юрі

Пам'ятник, встановлений на могилі самого Богдана Ступки висотою приблизно 130 см - це дерево з бронзи, платформа з чорного граніту, на ній колаж з образами Богдана Сильвестровича в графіці Сергія Якутовича. Також на ній вилиті старовинна гуцульська свічник-трійця і хрестик - точна копія натільного, який носив на грудях Ступка.

Натільний хрестик - копія того, який носив Ступка

Натільний хрестик - копія того, який носив Ступка

Автор пам'ятника - одеський скульптор Михайло Рева. Він дружив з Богданом Ступкою понад 15 років і бачив у ньому свого духовного наставника. Також він є хрещеним батьком онука актора - Богдана, повідомляє zn.ua.Богдан Ступка в кіно

"Я не хотів робити щось банальне: маску або руку. Богдан Ступка міцно пустив коріння в українську землю, був і є невід'ємною частиною України", - розповів Михайло Рева.

Gazeta.ua пропонує згадати найяскравіші цитати Богдана Ступки.

"Нехай говорять, що хочуть, а я живу, як живу".

"Я не люблю війну, з дитинства боюся стрільби. Мені було всього три роки, але я добре її пам'ятаю. Пам'ятаю, як німці давали дітям шоколад. Як попереджали: зараз тут почнеться битва, йдіть із будинків. І тепер все життя мене переслідує страх. Цей страх іноді змушував мене битися, йти проти великих людей. Можливо, саме через нього я і пішов у кіно. Адже в кіно ти легко можеш сховатися - це не ти, це завжди хтось інший".Богдан Ступка в кіно

"Мужики дуже люблять переодягатися, більше, ніж жінки. Візьміть історію костюма, і ви побачите, що, починаючи від папуасів, чого для себе тільки чоловіки не вигадували! Мужики - як півні, тільки б перед жінками крутитися".

"Раніше я був у жінок не особливо популярний. А зараз на старості років раптом почав подобатися - і молодим, і середнього віку, і бабусям. Сьогодні в Києві рано вранці йду по театру, а назустріч мені йде наша працівниця і каже:"Ой, яке ж диво, що перший чоловік, якого я сьогодні зустріла - це ви". А я що? Я далі пішов".

Зіркової хвороби у Ступки не було

"Роби справу чесно, з душею - і твоє до тебе прийде".

"Я людина без слабкостей. Палити кинув, поїсти ніколи особливо не любив, п'ю помірно. Одним словом, сало не люблю, горілку не вживаю. Нудно навіть".

"Якщо повіриш в те, що кожен твій крок на сцені - велике мистецтво, то це вже катастрофа! Тільки сумнів дає прогрес".

"Мені всі кажуть: Богдане, ти збожеволів на своїх українцях. А я ось недавно з'ясував, що сім'я Фрейда була родом із України, з містечка Тисмениця. Поїхав туди. Ось, кажу, адже Фрейд з ваших місць. А вони без поняття. Сидять всі і норкові шуби шиють".

Богдан Ступка в кіно

"Мрією мого життя було, щоб українська культура стала відома в усьому світі. Мрії повинні збуватися, і я щасливий, що маю можливість сприяти цьому".

"Мені завжди говорили: "Не хвалися, що ти це зробив. Ти - просто провідник ідей, які дали тобі батьки і Господь Бог. Якщо у тебе є здібності, ти не маєш це закопати. І ніколи не будь гордим".За кордоном Ступку порівнювали з Робертом де Ніро

За кордоном Ступку порівнювали з Робертом де Ніро

"Я впевнений: щоб людині дурниці в голову не лізли, її завжди треба завантажувати роботою так, аби вона мертвою додому приходила".

"Все наше життя - суцільна імпровізація, а значить, все наше життя - це джаз".

"Господу Богу все добре вдалося - і народження, і юність, і зрілість. А ось старість - ні. Ідеш по вулиці, а ноги підкошуються. І думаєш: ще недавно бігав, куди все поділося? Адже в людині тільки тіло старіє, а душа залишається молодою".Молодий Ступка

Саме у виконанні Ступки в пам'ять людей врізалися вірші українських класиків.

"У шлюбі потрібно вміти вчасно приголубити, погладити, поцілувати. Тоді розумієш, що в тебе є її підтримка, а у неї - твоя". Актор був одружений на Ларисі Корнієнко, балерині з Баку. Жінка залишила кар'єру балерини і присвятила своє життя родині.

Ступка розповідав, що у важкі моменти вона говорила: "Ти така важка людина для життя, а подивлюся прем'єру - знову закохуюся і все прощаю". У шлюбі подружжя прожило понад 40 років.Богдан Ступка з дружиною

Богдан Ступка з дружиною

Син Богдана Сильвестровича Остап Ступка пішов стопами батька, старший онук Дмитро також продовжив сімейну театральну династію. Вони також грають у театрі імені Івана Франка, яким багато років керував їх батько і дід.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ