Підтримати нас

Персональне маленьке відділення поліції

Автор статті
05 липня 2020 02:30
700
Поширити:

За легендою, Малинівська громада колись асоціювалась з бандитським містечком, «оспіваним» у стрічці «Весілля у Малинівці».Чи так це насправді?

Нещодавно побував у Малинівській об’єднаній територіальній громаді, що на Харківщині, де працюють два поліцейських офіцери громади. Провів там напрочуд цікавий та насичений день. Пропоную читачам 3 коротких інтерв’ю про роботу ПОГів у цій ОТГ.

1. Євген Кабанець, один із поліцейських офіцерів громади Малинівської ОТГ.

– Які особливості служби ПОГів?

– Керівництво поліції, коли заступали на службу поліцейськими офіцерами громади, говорило: «Ви – перші, весь тягар на початку ляже на вас. Маєте вистояти. І нові ПОГи, що приходитимуть працювати в інших ОТГ, рівнятимуться на вас». Усі 26 поліцейських офіцерів громади Харківської області тримають між собою зв’язок завдяки окремому телеграм-каналу, ділимося досвідом, підтримуємо один одного.

Те, що нас кардинально відрізняє від звичайних дільничних – нас не залучають до охорони громадського порядку під час масових заходів, не пов’язаних з нашим ОТГ. Наприклад, приїзд в область президента, мітинг у Чугуєві, футбол у Харкові. Так, для вертикальної системи поліції, поява ПОГів, які зав’язані, в першу чергу, на конкретні громади, – це виклик: як це так, що нас не слід викликати на якісь заходи в райцентрі тощо. Втім, з часом, звикають до особливостей нашої служби.

Керівництво ГУНП нас у цьому підтримало, тому й Чугуївський відділ поліції поставився з розумінням. Це величезний плюс, оскільки ми можемо максимально приділяти час питанням нашої громади. Ми постійно на території.

Їздимо, зустрічаємося з людьми, знайомимося. Ми підключилися до всіх інформаційних майданчиків у соціальних мережах, які працюють на території цієї територіальної громади, зокрема, у Facebook. Також – до telegram- та viber-груп. От зараз я в смартфоні переглядаю групу у viber «Малинівка informer», в якій наразі 561 людина, і вона зростає. Ми моніторимо інформацію, викладаємо свої повідомлення, наприклад, про карантинні обмеження. У такий спосіб, до речі, отримували й звернення щодо правопорушень.

– Чи є у вас помічники? Члени громадських формувань з охорони громадського порядку, якісь громадські активісти, ветерани міліції/поліції?

– У Малинівці є активна молодь. Вона готова нам сприяти. У майбутньому ми хочемо допомогти їм створити громадське формування. До речі, нас цьому теж вчили в Дніпрі (там у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ проходили службову перепідготовку на ПОГів). Якщо проєкт «Шерифи для нових громад» надасть у цьому намірі методичну поміч – будемо раді.

– Ви працюєте по адміністративних справах, а якщо скоюються кримінальні правопорушення – викликаєте слідчо-оперативну групу?

– Основне завдання і дільничного, і поліцейського офіцера громади – це профілактика, превенція. Якщо отримуємо інформацію про кримінал, одразу реагуємо «по гарячих слідах». Оцінюємо ситуацію і, якщо необхідно, викликаємо допомогу. А самі тим часом охороняємо місце події, речові докази, якщо є – то й затриманого. Тобто, діємо за інструкцією, визначеною 650-м наказом*. Інформуємо керівництво Чугуївського відділу поліції, оскільки ми перебуваємо в штаті саме цього відділу.

Приміром, минулого місяця нам надійшла інформація від одного з місцевих жителів – про те, що під час відвідання свого знайомого, - побачив у того тілесні ушкодження на шиї. Потерпілий лежав на дивані забинтований, і не хотів говорити, що трапилося. Того ж ранку, приїхавши до вказаного будинку, нам вдалося з’ясувати: під час пиятики удари в шию завдала близька йому людина. Саме тому він і не заявлятв до поліції. Рани на той час уже нагноїлися. Отже, злочин ми розкрили. І фактично врятували життя пораненому…

Коли я прийшов працювати до Малинівки, значна частка молоді тут була, так би мовити, «безбашенною». Тут же, за легендою, колись було досить бандитське містечко, «оспіване» у фільмі «Весілля у Малинівці». Разом із працівниками селищної ради почали проводити рейди, боротися з вживанням алкоголю неповнолітніми. Навідувалися до місцевого клубу, на дискотеки, адже від жителів надходили скарги, що там постійно трапляються п’яні бійки. Разом із працівниками ювенальної превенції Чугуївського відділу поліції склали кілька адмінпротоколів, відправили на суд. І обстановка суттєво поліпшилася.

Для прикладу. От днями виїжджали з роботи вже доволі пізно – близько 10-ї вечора. Заїхали до місцевого магазину кави попити. Біля нього - 2 компанії підлітків. Ми були вражені: всі тримали в руках… сік та лимонад. Не пиво, не вино, не якась там «слабоалкоголка». Питаємо: «Що сталося в світі?» Відповідають: «Та ви ж ганяєте!»

Мав досвід і розкриття злочину на відстані. Ще коли перебував на навчанні, у Малинівці на дитячому майданчику вкрали велосипед. Однак зловмисник не врахував, що неподалік встановлена камера відеонагляду. Працівники селищної ради скинули мені скрин з камери, за знімком я впізнав крадія – раніше не раз судиму особу. Оперативні працівники Чугуївського відділу поліції перевірили цю інформацію, знайшли і велосипед, і кримінальника.

– Чи додалося вам роботи під час карантину?

– У першу чергу ми інформували, попереджали громадян. Встановили гучномовці на автомобілях, їздили з мигалками по території громади та роз’яснювали карантинні обмеження. Заїжджали до продуктових магазинів, розповідали про умови роботи за карантину. Варто зазначити, усі поставилися з розумінням. За статтею 44-3 КУпАП (Порушення правил щодо карантину людей) ми протоколів про адміністративні правопорушення не складали.

До речі, зараз стало менше крадіжок із домоволодінь. Багато людей, що раніше виїжджали на заробітки на кілька місяців-півроку, повернулися. Поменшало й вуличної злочинності, оскільки менше вештаються у вечірній та нічний час.

Проте збільшилася кількість злочинів на побутовому ґрунті. В умовах карантину люди, що називається, дуріють. Від постійного перебування вдома, без роботи, без доходів, без дозвілля. І нещодавно у селі Стара Гнилиця жінка вбила співмешканця.

– А розкажіть більш докладно, як боретеся з домашнім насильством!

– Добре, що нове законодавство значно розширило повноваження поліцейських, більше дали нам довіри в цьому питанні. У Малинівці, напевно, з усіх звернень до поліції, 30-40% припадає на домашнє насильство. У межах адміністративних правопорушень частіше зустрічаємося з психологічним насильством. Фізичне, - через те, що воно нерідко має наслідком тілесні ушкодження, кваліфікується вже за іншими статтями Кримінального кодексу.

Великий позитивний чинник – це терміновий заборонний припис. Я був першим поліцейським, хто в Чугуївському районі його застосував. Тоді ще мало знали про такий інструмент, я телефонував колегам з області, розпитував. А зараз ми виписуємо такі приписи по кілька штук щомісяця. Спочатку кривдники пручалися: мовляв, я хазяїн дому, як же ви мене виселяєте, хоч і тимчасово, але з власної хати! Однак ми давали їм витяги з закону, пояснювали – щоб було менше спротиву, щоб розуміли, що ми вчиняємо відповідно до законодавства. Одного разу доводилося складати адмінпротокол і за невиконання вимог заборонного припису.

Також ми з напарником були першими в районі, хто допоміг жінці скласти звернення до суду щодо винесення обмежувального припису стосовно кривдника (такий видається терміном від місяця до півроку). І чолов’яга-агресор вимушений був покинути приміщення, зараз жінка спокійно живе.

Цікаво, що в перший місяць карантину у нас різко почастішали випадки домашнього насильства – нас викликали ледь не щодня. А вже з кінця квітня, дивно, їх значно поменшало. Можливо, люди вже призвичаїлися, якось «притерлися»...

Олександр Крюков, начальник служби у справах дітей та сім’ї виконкому Малинівської селищної ради.

Олександр Крюков

– Нещодавно у вас з’явилися поліцейські офіцери громади. Чи є з ними взаємодія?

– Ми маємо швидке реагування на випадки домашнього насильства щодо малолітніх та неповнолітніх. Завдяки тому, що ПОГам виділили транспорт, можемо з ними оперативно виїздити. Вирушаємо я та фахівець з соціальної роботи. Такий є в моєму підрозділі, де, фактично об’єднані функції служби у справах дітей та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Інколи, за потреби, запрошуємо медичного працівника.

Поліцейські проводять виховно-попереджувальні бесіди, коли потрібно, складають адмінпротоколи за неналежне виконання батьківських обов’язків або за домашнє насильство, виносять термінові заборонні приписи кривдникам. Останні спершу реагують… як кривдники, тобто, «пальці віялом», але, коли розуміють, що після кількох адмінпротоколів за насильство можна наразитися й на кримінальну відповідальність, починають вибачатися. І це спрацьовує. Зауважу, після таких заборонних приписів повторних випадків домашнього насильства в тих родинах більше не було.

Характерно, що стосовно дітей частіше відбуваються випадки психологічного насильства. От, нещодавно двійнята, хлопець та дівчина, посварилися з мамою, вона на них нагримала, діти образилися й пішли з дому. Ми їх з поліцейськими знайшли та повернули.

Євген Чудний, заступник селищного голови Малинівської ОТГ.

Євген Чудний читає сторінку "Шерифів"

– Як співпрацює селищна рада з поліцейськими офіцерами громади?

– Одним із напрямків, за які я відповідаю, є правопорядок та співпраця з правоохоронними органами. У рамках проєкту «Поліцейський офіцер громади» ми підписали меморандум з Головним управлінням Нацполіції в Харківській області, домовившись про започаткування осередку поліції на території громади. Важливо, що його діяльність має бути спрямована більше не на розкриття злочинів, а на профілактику, зниження криміногенної напруги.

Поліцейська станція розташована в одній будівлі з селищною радою, але має окремий вхід. Станцію облаштувала рада, за це проголосували місцеві депутати. Відповідно до меморандуму, там мають бути холодильник, мікрохвильова піч, певний перелік меблів. Дещо ми ще не докупили, однак це пов’язано не з фінансовими питаннями, а з карантином. Громада оплачує комунальні послуги.

Наразі пальним забезпечує ГУНП. Але ми прийняли програму «Безпечна громада» на 2020 рік (та заклали на неї 244 280 грн), і включили до неї, зокрема, й витрати на пальне для автомобілів ПОГів. Кошти вже виділені, залишилося пройти тендерні процедури.

Паралельно ми обладнали громадські місця системою відеонагляду, яка поєднана і з селищною радою, і з поліцейською станцією. Сьогодні в Старій Гнилиці 3 таких камери, у Малинівці – більше 20. Зараз, за ініціативою ПОГів, прийняли рішення ще встановити відеокамери на в’їзді-виїзді до Малинівки. Це дозволить розрізняти номерні знаки автомобілів, з’ясовувати, чи не перебувають вони в розшуку.

Національна поліція планує облаштувати таку систему в рамках країни в найближчому майбутньому, а ми це на своєму рівні силами громади вже зробили. І в нас уже були випадки, коли крадіжки майна розкривалися за допомогою відеонагляду.

Депутати активно інформують ПОГІв про певні порушення. На всіх чергових та позачергових сесіях селищної ради присутні поліцейські офіцери громади – ми їх обов’язково запрошуємо. Також вони беруть участь у щотижневих нарадах при селищному голові. Комунікація проходить і в телефонному режимі – у будь-який час. Тобто, обмін інформацією про стан правопорядку в громаді триває на постійній основі.

– Отже, громада вклала значні кошти на забезпечення роботи ПОГів. А чи відчуваєте віддачу?

– На всі протиправні дії на території громади є швидке реагування поліцейських. Проводяться рейди. ПОГи залучали до патрулювання вулиць і підрозділи Національної гвардії. Раніше патрульний автомобіль можна було помітити десь раз на місяць, відтепер громадяни бачать автівки поліцейських офіцерів громади щодня. І це охолоджує деякі «гарячі голови».

Рено Дастер

Взагалі, нас проєкт «Поліцейський офіцер громади» цілком влаштовує. Гадаю, саме так і повинні працювати поліцейські на місцях.

З іншого боку, постає питання: у державі запроваджені субвенції для громад на підтримку медицини, освіти тощо. Проте ні копійки не виділяється територіальним громадам саме на організацію публічної безпеки, а це – одна з первинних потреб населення. Але все ж таки, маю сподівання, що такі «шерифські» станції будуть розвиватися.

Я читав, що в одній з країн ремонтні працівники отримують зарплату, коли вони не працюють, адже зроблений раніше ремонт був якісним. От і в питанні забезпечення правопорядку ми повинні дійти до того, щоб роботу поліцейських оцінювали не за кількістю протоколів за порушення, а за створення клімату в громаді, за якого люди відчувають себе в безпеці, і порушення сходять нанівець.

*Наказ МВС від 28.07.2017 № 650 «Про затвердження Інструкції з організації діяльності дільничних офіцерів поліції».

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ