Підтримати нас

Перший пацієнт із пересадженим серцем прожив 18 днів

Vgoru
Автор статті
03 грудня 2017 05:34
673
Поширити:

3 грудня 1967 року в госпіталі Гроот-Шур в Кейптауні (ПАР) професор Крістіан Барнард провів першу у світі пересадку серця людини 53-річному пацієнту Луісу Вашканському, який прожив ще 18 днів.

Через 18 днів після операції пацієнт помер від пневмонії. Однак наступний пацієнт, Філіп Блайберг, прожив з пересадженим серцем більше 19 місяців. До кінця 1968 року в світі було зроблено вже близько 100 пересадок серця. У 1970-і роки подібних операцій проводилося не так багато, оскільки виявилося, що пересаджене серце відторгається імунною системою організму. Але на початку 1980-х років, з відкриттям імунодепресантів, число таких операцій різко зросла.

Барнард написав багато статей про профілактику серцево-судинних захворювань. Всього лікар Крістіан Барнард зробив шість таких операцій. Останній його пацієнт прожив з "чужим" серцем 23 роки і помер від старечих, а не від серцевих хвороб. Бернард проповідував правильне харчування: їсти все, що хочеться, але вставати з-за столу з відчуттям голоду і не насилувати себе дієтами. Також основою довголіття вважав активне сексуальне життя. У 1999 році Крістіан Барнард створив фонд для проведення благодійних акцій по всьому світу. Фінансував його сам, випускаючи екологічно чисті продукти і видаючи свої книги. Хірург надав фінансову допомогу дитячій клініці Інституту онкології в Мінську для постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. Другий фонд — "Серце світу" — допомагає дітям і матерям з країн з низьким життєвим рівнем. Піонер трнсплантації серця Крістіан Барнард помер у віці 79 років від сердечного приступу під час відпочинку на Кіпрі.

У колишньому Радянському Союзі першу операцію з пересадки серця зробив відомий кардіохірург Валерій Шумаков. Відтоді в Радянському Союзі, а потім в Росії, було прооперовано близько 150 хворих. У США, де кардіохірургія досягла високого рівня, нині щорічно виконується майже 4 тисячі операцій з трансплантації серця. А усього на земній кулі вже зроблено більше 40 тисяч таких операцій. В Україні першу операцію з пересадки серця провів Борис Михайлович Тодуров 2 березня 2001 року. Оперований помер через 11 днів – від ниркової і печінкової недостатності.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ