Підтримати нас

Перевірка харчування дітей у херсонських школах затримується

Автор статті
25 грудня 2019 08:03
897
Поширити:

Після виходу статті «Вгору» "Підводні камені у молочному супі або Хто годує наших дітей у школах?" під час ХХХІІ сесії міської ради (17 жовтня) депутати  проголосували за створення тимчасової контрольної комісії з нагляду за харчуванням дітей (ТКК).

Комісія мала перевірити стан харчоблоків у шкільних та дошкільних закладах, їх відповідність законодавству, забезпечення норм харчування. До її складу увійшли Олег Романюк (він же голова ТКК), Артем Кияновський, Оксана Д'якова, Олег Черненко, Сергій Волошинов, Алла Беліченко, Віктор Шечук та Віталій Богданов.

Міський голова Володимир Миколаєнко теж підтримав створення комісії і проголосував «за».

Однак уже 25 листопада на позаминулій сесії мер наклав вето на рішення депутатів про створення ТКК.

Володимир Миколаєнко пояснив це тим, що до «ревізорів» хочуть приєднатися й інші обранці, зокрема, депутатка Ірина Ценкер.

Нагадаємо, чому організація харчування у школах зацікавила саме Ценкер. Депутатка має три компанії з торгівлі продуктами, у яких вона займає керівні посади. До жовтня 2018 їй належало товариство з обмеженою відповідальністю «Сервіс Гранд». ТОВ «Сервіс Гранд» останніми роками є монополістом на ринку послуг з організації харчування і найчастіше виграє у тендерах. Це підприємство не лише постачає продукти до загальноосвітніх шкіл Херсона, але й надає працівників, кухарів та їх помічників, які працюють у школах. Зараз офіційно Ірині Ценкер «Сервіс Гранд» не належить, але подейкують, що де факто вона таки залишилася власницею цієї компанії.

Також Володимир Миколаєнко впевнений, що створення ТКК є передчасним, оскільки вона дублюватиме повноваження Управління освіти. Натомість мер пообіцяв створити не комісію, а робочу групу з контролю за якістю харчування у школах та садках, до якоъ увійдуть й інші депутати, фахівці Держпродспоживслужби та представники батьківських комітетів. Тобто перевірити організацію та якість харчування зможуть також і досвідчені фахівці та найбільш зацікавлена у цьому питанні сторона – батьки школярів.

Але деякі депутати, які увійшли до ТКК, не погодилися з мером та планували подолати вето на позачерговій сесії 12 грудня. Але через відсутність кворуму рішення очільника міста залишилося без змін.

Тим часом мер дотримав обіцянку, створив робочу групу й уже призначали її перше засідання на понеділок 23 грудня. Але зустріч не відбулася.

За одними версіями, засідання відклали через завантаженість її учасників (які працюють у різних установах та мають звітувати за підсумками року ) та підготовку до новорічних свят у навчальних закладах. За іншими – через те, що зібрати «кворум» робочої групи - завдання взагалі не реальне. І пов'язують це з її великою чисельністю - 35 осіб, із них самих лише депутатів 28 (це більше, ніж склад виконкому Херсонської міськради).

Коли буде призначено наступне засідання робочої групи,  поки невідомо. Тим часом члени ТКК готуються скасувати вето мера на продовженні XXXIII сесії міськради, яке анонсовано на 26 грудня.

А поки представники різних гілок міської влади з’ясовують, хто з них правий,  дітей годують тим, чим і годували.  

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ