Підтримати нас

Переробка відходів: чому не виконується закон

Автор статті
21 липня 2020 13:00
1,089
Поширити:

Питання збирання, транспортування, утилізації та знешкодження побутових відходів належить до сфери діяльності місцевих органів влади –  сільських, селищних та міських рад.

Згідно 32 статті Закону України «Про відходи» від 1 січня 2018 року, Україна зобов’язалася перед європейськими партнерами сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на три категорії: придатне для повторного використання, придатне лише для захоронення та небезпечне.

Отже, минуло вже два з половиною роки з тих пір, як закон було ухвалено. І сьогодні виявляється, що жодне місто ще не впровадило сортування. Експерти констатують, що сучасну інфраструктуру для утилізації  побутових відходів створено лише на папері – про це йдеться у так званому «Національному плані управління відходами до 2030 року». Якщо згадувати Херсон, то обласний центр зараз навіть не має алгоритму вирішення цих питань, досі ще не створено міський план поводження з відходами.

Днями проблему було обговорено у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці, де працює відповідний Екоцентр. На заході були присутні керівники ОСББ міста, представники підприємств, які займаються вивезенням побутових відходів, екоактивна громада Херсона.

З’ясувалося, що в Херсоні вже працює перша сортувальна лінія, яка розділяє побутове сміття на фракції.

Також учасники конференції мали можливість ознайомитися з екоальтернативами, що вже доступні в Херсоні. Докладачі розповідали, що сортування та переробка сміття – це не панацея, яка б вирішила всю проблему. Дійсно, розвантажити міське сміттєзвалище можна, лише переглянувши власні споживацькі звички. Херсонці мають враховувати світові тенденції – це, приміром, максимальна відмова від так званих «разових» речей (пакети в супермаркетах, пластмасові тарілки, виделки, ножі і таке інше).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ