Підтримати нас

«Перекриємо бетонними блоками заїзд на завод» — Миколаєнко запроновував радикальний спосіб вирішити проблему забруднення повітря

Автор статті
20 серпня 2019 11:25
1,035
Поширити:

До затяжного протистояння містян із заводом-забруднювачем повітря доєднався мер Херсона.

Нагадаємо, вже більше місяця життя херсонців, що мешкають біля залізничного мосту на мікрорайон «Острів», отруює завод «Мікрон». Останній займається виготовленням сухих будівельних сумішей. Викиди виробництва здіймаються в повітря та осідають у приватних домоволодіннях, що розташовані навколо. Листя дерев, дахи будинків, підвіконня та інші поверхні вкриті білою пилюкою. У містян, що живуть біля підприємства, почали проявлятись алергічні реакції: висипи на шкірі, кашель, почервоніння очей. Вітер розносить часточки пилу до багатоповерхівок на «Острові», за кілометр від заводу.

Висипи на шкірі мешканці будинків навколо заводу пов'язують із діяльністю виробництва. 
Фото з інтернету. 

Херсонці, що мешкають навколо, намагаються вирішити проблему всіма можливими методами: писали заяви, звернення та скарги у різноманітні інстанції, залучали депутатів місцевих рад, але дарма. Тож люди вирішили вийти на мітинг під ворота заводу, щоб привернути увагу громади, місцевих та центральних ЗМІ до проблеми. Як це було минулої середи — дивіться у відео:

Проте ситуація майже не змінилась. Вже наступного дня завод продовжував працювати, що зафіксували мешканці навколишніх будинків за допомогою зйомки з квадрокоптера. Сьогодні, 20 серпня, вони знов зібрались під воротами заводу з метою привернути увагу до проблеми. Принесли опудало у протигазі та повісили його на вході. До херсонців доєднався мер міста Володимир Миколаєнко. Він зазначив, що у органів місцевого самоврядування є певні повноваження, за допомогою яких можна закрити завод:

— Якщо лабораторія підтвердить, що тут є шкідливі викиди, ми маємо право звернутись до суду із проханням заборонити працювати цьому підприємству, — підкреслив Миколаєнко.

Володимир Миколаєнко (крайній зліва) спілкується з місцевими та активістами.

Крім того, очільник міста запропонував покласти перед в’їздом на завод бетонні блоки, щоб вантажівки з матеріалами для виробництва не змогли в’їжджати на підприємство. Проте хтось з натовпу швидко пояснив меру, що це може бути розцінено як перешкоджання підприємницької діяльності і крайньою опиниться міська влада. Тож Миколаєнко вирішив залишитись в законному полі вирішення проблеми. Але через деякий час все ж емоційно підтвердив журналісту онлайн-газети «Вгору», що він саме за «силовий» варіант вирішення проблеми:

— Я саме за це, так! Якщо власники підприємства не розуміють, що треба дбати не тільки про свою копійку, але й брати до уваги умови для мешканців навколишніх будинків, я за те щоб перегородити і не пускати ці автівки.

Врешті решт мер міста запросив до себе на ранкову нараду у середу, 21 серпня, активістів, керівників профільних управлінь, представників ДСНС та поліції, щоб разом знайти вихід у даній ситуації.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ