Підтримати нас

Передвиборне протистояння

Автор статті
20 березня 2019 09:00
688
Поширити:

Чимало соціальних програм та установи, які мають фінансуватися з бюджету Олешківської районної ради, залишилися без грошей.

Зокрема, не виділено коштів на:

- ремонт покрівлі школи в с. Костогризовому;

- ремонт вікон в амбулаторії та школі №1 смт. Нова Маячка;

- на реалізацію програми розвитку культури (навіть 30 тис. грн. не виділили на закупівлю тканин та фурнітури для костюмів  гуртківцям та артистам Будинку культури Олешківської  районої ради, де займається більше 700 осіб, 350 з них - діти);

- на  програму захисту прав дітей;

- на…

та багато інших видатків та інші необхідні речі.

Загалом - на 4 мільйони гривень. Було б зрозуміло, якщо б на районному рахунку не було  коштів, але ж вони - є. Однак місцеві депутати всі ці важливі для мешканців району питання просто проігнорували. Про це на прес-конференції 18 березня розповіли представники Олешківської райдержадміністрації: голова РДА Олена Кравченко-Скалозуб, начальник фінуправління Майя Карпеш, начальник управління соцзахисту Світлана Філіппова, начальник управління освіти Олександр Зарівний, директор Будинку культури Сергій Міненков, керівник вокальної студії Stail Антоніна Потужня.

Чому ж так сталося

За словами Олени Кравченко-Скалозуб, на це є об’єктивні та суб’єктивні причини.

Серед об’єктивних - результати децентралізації. Про що йдеться. В Олешківської раді - 36 депутатів. Третина з них, 12 обранців, -  представники об’єднаних територіальних громад. Їх фактично «не хвилює», куди будуть спрямовуватися районні кошти, бо бюджети ОТГ самостійні, не залежать від їх розподілу.

Серед суб’єктивних причин те, що інші 18 депутатів - представники комунальних установ, закладів, які фінансуються з районного бюджету. Тому, як каже голова РДА, вони «мають орієнтацію на голову райради Павла Пoтoцькoгo», тобто, в усьому слухають його. А Павло Потоцький - «слухається» свого партійного керівника,  голову Херсонської обласної організації партії «Наш край», заступника голови Херсонської облради Віталія Булюка. Павло Потоцький навіть не приховує своєї залежності:у присутності сторонніх осіб отримує від Віталія Булюка вказівки телефоном і старанно виконує їх.

Гроші є… і нема

За посадовими обов’язками голова райради, перш за все, має організувати прозору та належну роботу депутатів. Однак, за словами представників райдержадміністрації, відбуваються «дивні речі». Деякі пакети документів, які чиновники РДА готують для затвердження на сесії, не потрапляють навіть на «першу сходинку» розгляду, тобто до депутатських комісій. А ті, що потрапляють, - або не розглядаються, або відхиляються. Бо представників РДА майже не запрошують на ці комісії, щоб вони могли пояснити зміст і важливість питання. А якщо чиновник захоче прийти сам - це можуть сприйняти як перевищення ними своїх повноважень, незаконне втручання в роботу депутатського корпусу.

Наприклад, так сталося з виділенням 400 тисяч гривень на пільгові перевезення. Тільки перед самою сесією, на пленарному засіданні, представники РДА вмовили депутатів розглянути та погодити це питання.

А тим часом «однодумці» Павла Потоцького ходять на всі комісії та переконують колег, щоб «не давали гроші, бо вони все одно все вкрадуть».

Зокрема, остання бюджетна комісія, на якій були присутні четверо з семи депутатів: заступник голови бюджетної комісії Тетяна Іващенко (Наш край) та члени комісії Людмила Шелудько, Микола Гараненко, Олександр Аверін залишили без розгляду фінансування видатків на придбання двох комп’ютерних комплексів (для сервера територіального виборчого округу № 186) та оплатити підключення виборчої комісії до телефонного та інтернет-зв'язку.

На питання, чи можна сказати, що Павло Потоцький саботує прийняття соціально важливих питань, Олена Кравченкo-Cкалoзуб відповіла більш коректно:

"Якщо б хтось із депутатського корпусу нам пояснив, що саме відбувається, ми могли б зробити якісь висновки. Але ж ніхто нічого не пояснює. Навіть чому наші документи не потрапляють на розгляд комісій. Тобто, офіційно можу сказати тільки те, що у нас порушена комунікація між РДА й депутатами".

Ще одна з причин «непорозуміння» з депутатами, як каже Кравченкo-Cкалoзуб, – це неправдива інформація, яку керівництво райради розповсюджує серед депутатів про голову РДА та її колег. Ідеться про те, що вже згадувалося вище, - «вони все крадуть».

Депутати - прихильники Павла Пoтoцькoгo постійно пишуть на голову РДА скарги та заяви про злочин до всіх існуючих контролюючих органів, у тому числі, до поліції. За цими заявами правоохоронці відкривають кримінальні  провадження. І одразу ж  скаржники  публічно заявляють, що поліція звинувачує керівництво райдержадміністрації у зловживанні владою, розкраданні бюджетних коштів. Розповсюджують цю інформацію серед колег, у соцмережах та ЗМІ.

Райдержадміністрація «пережила» і подовжує переживати безліч перевірок, навіть із Генеральної прокуратури. Призначалися повторні експертизи (бо до перших «не було довіри»). Але жодне звинувачення  не підтвердилося.

Втім, коли поліція закриває провадження, бо відомості не підтвердилися за відсутності складу злочину - про це заявники мовчать.

Перемогла недовіра

Протистояння між керівниками двох районних гілок влади почалося  майже одразу після призначення на пост голови РДА Олени Кравченкo-Cкалoзуб  з червня 2017 року.

У квітні 2018 року Олешківська районна рада надіслала їй лист з проханням відзвітувати на найближчій сесії, яка запланована на початок травня, про роботу райдержадміністрації за 2017 рік. Олена Кравченкo-Cкалoзуб повідомила, що відзвітує за рік, але лише за той час, коли вона виконувала делеговані їй повноваження. А оскільки приступила до своїх обов’язків лише з минулого червня, то відзвітується у другому півріччі 2018 року.

Однак до порядку денного сесії внесли питання про звіт голови РДА. А тим часом 20 депутатів підписали лист до голови райради, в якому оцінили діяльність Кравченкo-Cкалoзуб негативно і запропонували розглянути питання про висловлення їй недовіри.

За дві години до початку сесії керівництво РДА надіслало на розгляд депутатам постійної мандатної комісії звіт «Про виконання делегованих районною радою повноважень за 2017 рік» та супровідні документи.

Відповідно до протоколу засідання постійної комісії районної ради мандатної, з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, захисту прав і свобод людини, законності і правопорядку, місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, одночасно розглядалися і звіт, і лист-звернення депутатів про висловлення недовіри. «Перемогла» недовіра. Тобто, комісія рекомендувала звіт не заслуховувати, а проголосувати за недовіру голові РДА.

На пленарному засіданні, яке відбувалося за годину до початку сесії, до порядку денного внесли саме це питання, про недовіру. Олена Кравченкo-Cкалoзуб просила надати їй слово для виступу, але більшість її не підтримала.

Один із депутатів на сесії пропонував колегам все ж таки зняти питання «про недовіру», а заслухати звіт голови РДА, але для цього не вистачило голосів.

У результаті, з 32 присутніх на сесії обранців (усього 36), «за» висловлення недовіри  проголосували  20 депутатів, і лише 12 - «проти».

Голова РДА оскаржила рішення сесії в суді. Херсонський окружний адміністративний суд 27 вересня 2018 року визнав його протиправним та скасував.

На думку суду,  порядок та спосіб включення цього питання до проекту порядку денного сесії не відповідав Регламенту та порушував права голови РДА, права депутатів райради на змістовне та ґрунтовне обговорення, участь у дебатах, надання пропозицій та запитань, виступи з обґрунтуванням своїх пропозицій та мотивів голосування тощо. Тому такі порушення могли вплинути на правильність прийнятого рішення.

Однак райрада оскаржила рішення першої інстанції в П’ятому Апеляційному адміністративному суді (Одеса). І колегія суддів 13 березня цього року постановила: «Рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 27 вересня 2018 року - скасувати. Прийняти по справі нову постанову, якою позовні вимоги Голови Олешківської районної державної адміністрації Херсонської області - залишити без задоволення».

Саме у цей день, 13 березня, в Олешках була чергова сесії райради. Голові РДА, хоча вона й сиділа в президії, не дозволили взяти слово та прокоментувати проект рішення з бюджетних питань та розподілу субвенцій. Голова райради Павло Потоцький на прохання надати виступ сказав, що Кравченкo-Cкалoзуб не має права на слово, мовляв, вона вже, за рішенням Апеляційного суду, «тут ніхто». Також він вкотре нагадав про  провадження, які відкриті за різними напрямками неефективного використання бюджетних коштів керівництвом РДА. Кравченкo-Cкалoзуб підійшла до трибуни та намагалася звернутися до депутатів, але виступити їй  не дозволили. Голова райдержадміністрації покинула сесію під крики «Ганьба».

Андрію Гордєєву байдуже?

Постанова апеляційного суду ще може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду. Та навіть якщо Кравченкo-Cкалoзуб там теж програє, це ще не означає, що вона позбавляється своїх повноважень. Рішення, чи буде вона далі працювати, чи ні, приймає Президент. Але коли він це зробить - законодавством не регламентовано. Яскравий приклад, про який ми вже писали, ситуація у Скадовську.

Депутати Скадовської районної ради ще на сесії 9 грудня 2016 року звинуватили свого голову райдержадміністрації Віктора Турика в перевищенні повноважень, втручанні в роботу органу місцевого самоврядування та офіційно висловили йому недовіру. Віктор Турик програв суди і першої, і другої інстанції. Після цього «швиденько» написав листа про звільнення з посади за власним бажанням, але - працює досі. Бо Президент так і не підписав подання про його звільнення.

Що стосується пані Кравченкo-Cкалoзуб, вона каже, що попри «відсутність комунікації», виконувала і буде виконувати свою роботу якнайкраще. І що Віталію Булюку не вдасться «розхитати» район, як він це зробив у Скадовську. Вона вважає, що таким чином заступник голови обласної ради готується до наступних виборів, які будуть уже восени. У Скадовському та Олешківському районах - потужний ресурс електорату. Ослаблюючи авторитет державних адміністрацій, пан Булюк «збирає козирі» для своєї передвиборчої кампанії. Бо окрім, як бути обраним,  у нього іншого шляху залишитися при владі  немає. Адже він підпадає під дію Закону про люстрацію, на десять років позбавлений права обіймати посаду у державних органах. 

А тим часом, поки депутати райради влаштовують обструкцію главі РДА, у мешканців району – купа проблем, бо кошти лежать на рахунку «мертвим вантажем», а найважливіші соціальні програми - не фінансуються.

І наостанок. Дуже дивно, що на таку ситуацію в приміському районі ніяк не реагує очільник обласної держадміністрації Андрій Гордєєв.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ