Підтримати нас

Переділ Каланчацького району. На Херсонщині намагалися зам’яти скандал серед правоохоронців

Автор статті
23 червня 2020 07:20
949
Поширити:

У Каланчацькому районі загострилось «приховане» протистояння силовиків, яке може суттєво вплинути на погіршення криміногенної обстановки у прикордонному регіоні.

— Чим відомий Каланчацький район? — риторично питає співрозмовник онлайн газети «Вгору», близький до місцевих правоохоронців. — Це вилов креветки та риби, це адмінкордон із Кримом, це рисові чеки, це туристи на чорноморському узбережжі… Це дуже прибутковий регіон з точки зору «сірих» грошових потоків, а контроль над ними вартує зусиль.

Черговим епізодом «війни» за район стала подія в Каланчацькому районному суді 17 червня 2020 року під час обрання запобіжного заходу одному з обвинувачених. Суддя відійшов із зали засідань роздрукувати ухвалу. Затриманий залишався в так званому “акваріумі”  зали засідань (спеціальний скляний куб) під охороною конвоїрів. У цей час до приміщення зайшов прокурор Павло Стринжа та якимось чином змусив охоронців вийти із зали й залишити його наодинці з підозрюваним. Тим часом до приміщення суду зайшов співробітник місцевого райвідділу поліції й побачив конвоїрів у коридорі. Це його здивувало. Правоохоронець наполіг, щоб охорона повернулася до зали засідань. Усі разом розсілися на лавки та стільці в очікуванні судді.

Аж раптом затриманий, що весь цей час перебував у скляній кабіні та якого обшукували перед судовим засіданням, звідкись дістав ніж. Він приставив його до шиї та почав погрожувати зарізати себе. Швидко відкривши дверцята «акваріуму», конвоїри із поліцейським обеззброїли чоловіка. Подію одразу зареєстрували на гарячу лінію «102».

І тут починається найцікавіше. Одразу після інциденту обвинувачений зізнався: ніж йому передав прокурор, пообіцявши тисячу гривень винагороди.

Чоловік стверджує, що ніж йому передав прокурор, пообіцявши грошову винагороду.

Одразу після опублікування відео з зізнанням у мережі на сайті прокуратури Херсонської області з’явилося “спростування неправдивої інформації”. За їх словами, поява відео — це “чергова атака бруду та чорноти на працівників органів прокуратури Херсонщини”, а у Державному бюро розслідувань уже взялися за справу.

Також у коментарі онлайн газеті “Вгору” прес-секретар прокуратури Херсонської області Анастасія Весіловська повідомила: Павло Стринжа пройшов тестування на поліграфі, який не підтвердив вчинення протиправних дій.

Однак, на думку нашого джерела, справу хотіли затягнути чи пом’якшити, а в ідеалі — взагалі поховати, поки відео не “злили” в Інтернет:

— Справу намагалися зам’яти через начальника слідчого відділу Державного бюро розслідувань (Управління, що має займатися злочинами, які вчинили працівники правоохоронних органів “Вгору”) Андрія Коваленка, — пояснює співрозмовник «Вгору», близький до місцевих правоохоронців. — Він давній друг керівника Новокаховської міжрайонної прокуратури Олександра Короля, якому підпорядковується Каланчацький відділ прокуратури, де і працює Стринжа. Король і Коваленко товаришують ще з часів роботи останнього на різних прокурорських посадах у Херсонській області. Тобто, це прямий вихід саме на той орган, який має займатися розслідуванням злочинів правоохоронців. Але тепер, схоже, замовчати подію не вдасться.

Ініціатор цього інциденту не врахував декількох факторів, ділиться роздумами співрозмовник онлайн-газети «Вгору». Що підсудний розіграє таку демонстративну виставу просто у залі засідань, а не в коридорі, чи на вулиці, чи під час транспортування. А також, що він після події розповість усе конвоїрам. А вони його запишуть на відео:

— Бо хто буде крайній? Звичайно ж, конвойні, а за ними вся поліцейська вертикаль району, яку можна буде оперативно посунути з «хлібного» регіону, — підкреслює співбесідник видання.

Подібна ситуація досить типова і чітко ілюструє: не завжди прокурори з поліцією працюють в унісон, стверджує джерело «Вгору». А скандал фактично на кордоні з окупованим Росією Кримом може призвести до набагато серйозніших наслідків, ніж просто перерозподіл фінансових потоків.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ