Підтримати нас

Патрулюють, грають ще й пісні співають: чи безпечно у «Селі року-2018»

Автор статті
09 жовтня 2018 02:00
996
Поширити:

Село Омельник розташоване у Кременчуцькому районі Полтавської області. Населений пункт відомий на всю Україну, адже нещодавно отримав звання «Село року-2018» за версією «Сільського ревізора». 

Омельницька ОТГ утворилася у 2015 році та об’єднала чотири сільради з центром у селі Омельник. Завдяки написанню проектів, громада на гривню власних доходів змогла залучити шість гривень інвестицій. За три роки існування ОТГ омельничанам вдалося реалізувати понад 50 проектів: збудували новий водогін, відкрили дитячий садочок, капітально ремонтують культурно-спортивний комплекс, ЦНАП, закупили для шкіл інтерактивні дошки, на церкві розмістили сонячні батареї для нічного освітлення та багато іншого. До села часто приїжджають гості з усієї України та із-за кордону, аби подивитися на досягнення та набратися досвіду. Про безпеку у громаді також піклуються. У 2005 році у селі створили громадське формування «Козаки України». Завдяки профілактичним бесідам, чергуванням, які влаштовували козаки, у селі стало спокійніше. Сьогодні члени ГФ патрулюють на свята спільно з поліцією та беруть активну участь у святкових заходах як артисти. Громада планує відкрити поліцейську станцію та побудувати центр безпеки.

Чергували щоночі, доки крадіжки не припинилися

Зараз в Омельнику спокійно, масових крадіжок немає. Але так було не завжди. Аби захистити село від злодюжок та показати, що населений пункт у надійних руках, у 2005 році тут створили громадське формування «Козаки України». Це омельницька сотня Кременчуцького полку Полтавського обласного осередку Українського козацтва.

- У селах зазвичай дуже мало козаків. Один-два. І окремої організації немає. А у нашому селі так вийшло, що нас біля 30 чоловік. Тому й створили громадське формування, - розповідає команді проекту «Шерифи для нових громад» отаман Микола Підгорний. - Не всі члени нашої організації, звичайно, активні. В основному, одні й ті ж беруть участь у заходах…  

 

Микола Андрійович Підгорний, отаман омельницької сотні, депутат Омельницької сільради, на пенсії. Активний учасник масових святкових заходів, грає на гармошці, сопілці, бубні та барабанах.

Автор фото: Людмила Чванько

Однією із функцій організації є охорона громадського порядку. За словами Миколи Підгорного, коли формування створювали, планувалося, що у селі відкриють опорний пункт, і козаки будуть співпрацювати разом з представниками ДАІ та міліції, охороняючи спокій та безпеку громадян.

Представники ГФ активно взялися за роботу. Виходили чергувати майже щодня увечері та на свята.

- Спочатку у нас і крадіжки були, і розбої. То ми з цим навели порядок. Раніше кожного дня ходили чергувати, в суботу та неділю обов’язково. Патрулювали до трьох годин ночі. Створили журнал, графік, - розповідає Микола Підгорний.

Місцевий житель Сергій згадує, що кілька років тому у селян невідомі почали виносити інвентар з гаражів, але завдяки козакам-охоронцям ці крадіжки припинилися.

- Ми їздили з’ясовували, де здаються викрадені речі, інструменти, перевіряли ці точки. І якраз на одну з них вони й принесли викрадене, але втекли. Ми передали цю інформацію поліції, і їх затримали. Зі слідчим говорили, сказав, все одно, якщо ми їх і візьмемо, то речі не повернемо. Бо для цього треба чек, техпаспорт на них, аби довести, що вони ваші. А той інструмент куплений 30 років назад. Які чеки? А саморобні інструменти, то взагалі не довести, що вони твої, - розповідає очільник омельницьких козаків. 

Дільничний Омельника приїжджає до села з Кременчука (за 25 кілометрів). У сільраді кажуть, що тісно співпрацюють з поліцією і завдяки цьому, серйозних проблем з безпекою на сьогодні у громаді немає. Також зазначають, що порядку завдячують і деяким членам громадського формування «Козаки України», які в критичних ситуаціях добровільно виходять чергувати. Так, кілька років тому члени ГФ чергували, коли заїжджі гастролери викрали з музею Володимира Вернадського картини та винесли з культурно-спортивного комплексу (КСК) інструменти духового оркестру.

- Залізли в КСК, виламали нові двері, із музею Вернадського викрали картини, пізніше винесли звідти духовий оркестр. Було дуже прикро, адже ми щойно зробили там ремонт. Злодії просто не знали, що картини, які були в музеї, то просто роздруковані на дуже якісному принтері фото. І спіймалися на тому, що виставили ті картини в інтернеті на продаж. В той період ще й хтось спиляв ялинку, яку діти початкових класів висадили біля школи спеціально для того, аби на новорічні свята прикрашати та водити навколо неї хороводи. То козаки тоді виходили чергувати увечері. Нам необхідно було показати не лише місцевим, але й тим, хто приїжджає до нас, що  ми тримаємо порядок у своїх руках. Крадія ялинки, до речі, знайшли, - розповідає заступниця голови ОТГ Світлана Неіленко.

«Приходять хлопці із в’язниці, ми одразу їх викликаємо і проводимо бесіду про те, як ми будемо далі жити»

Окрім патрулювання члени ГФ проводили й бесіди з потенційними правопорушниками. Й такі розмови давали результат.

- Якщо, допустимо, приходять хлопці із в’язниці, ми одразу їх викликаємо і проводимо бесіду про те, як ми будемо далі жити. Попереджаємо, що у селі крадіжок не повинно бути. Трохи ж і залякували їх. То, наче, протягом п’яти років нічого ніде й не пропало. Буває таке, як «спалах» крадіжок. Але масового так, щоб кожен день, то зараз й немає, - ділиться Микола Підгорний.

Сьогодні профілактичні бесіди з порушниками порядку та неблагополучними сім’ями в Омельницькій громаді в основному проводять представники органу соцзахисту спільно з поліцією. У конфліктних ситуаціях людей викликають на адмінкомісію, де виписують штраф. Іноді також спірні питання вирішуються на виконавчому комітеті.

- Є у нас жителька одного з сіл громади, яку постійно не влаштовують сусіди. Писала вона часто заяви. Ми вирішили це припинити, викликали й сусіда, і її. Виконавчий комітет попередив, якщо порушення триватимуть, то адмінкомісія складе протокол та стягне штраф. То вирішили це питання. Знаєте, не так вони штрафу бояться, як того, що їх викликають до сільради. Для села – це шок. Чого викликали? Значить, щось неправильно. Анька, Валька дізнаються – будуть говорити… - розповідає заступниця голови ОТГ Світлана Неіленко.

«Було б непогано, якби був свій «шериф», а ми – як народні помічники»

Головний козак Омельницької громади каже, що основна проблема членів ГФ – це незахищеність на законодавчому рівні та відсутність повноважень. Говорить, що й поліція зараз не дуже зацікавлена у діяльності козаків, адже їхні функції перетинаються. Тим не менш, на думку отамана, їхня робота важлива.

- Хотілося б, щоб в ОТГ створили опорний пункт. Щоб там був дільничний і місцевий «шериф», який усіх знає і його усі знають, поважають, слухаються. Він соціально має бути захищеним, отримувати зарплату, мати повноваження. А  ми були б як народні помічники. Тоді він би сказав: «Давайте почергуємо, давайте проведемо такий-то захід», а ми б вже йому допомагали. І він був би вже як представник влади, охоронявся б законом. Був би постійно тут, на місці, - ділиться думками отаман Микола Підгорний. - Можливо, якраз ваш проект і дасть поштовх, і ці проблеми будуть вирішені.

В планах – відкриття поліцейської станції та побудова центру безпеки громадян

Заступниця голови ОТГ Світлана Неіленко розповіла команді проекту, що в Омельнику  планують відкрити поліцейську станцію, а згодом побудувати й центр безпеки громадян. Гроші на ремонт станції ОТГ має надію отримати від області, а на центр безпеки - залучити інвестиції. 

Світлана Неіленко, заступниця голови Омельницької громади.

Фото: Facebook.

- У цьому році ми розробили проект приміщення для дільничного. Це буде невелика поліцейська станція, де правоохоронець прийматиме громадян. Майбутній кабінет поліцейського знаходитиметься у нашому культурно-спортивному комплексі, складається він із трьох кімнат, поки що невідремонтованих. Маємо надію на фінансування з області. Це буде така міні-станція доки не побудуємо центр безпеки, - ділиться пані Світлана. 

Приміщення для кабінету дільничного вже є.

Залишилося зробити ремонт. Автор фото: Людмила Чванько

За словами Світлани Неіленко, проектно-кошторисна документація на центр громадської безпеки вже готова.

- Ми розробили проект, підготували проектно-кошторисну документацію. Там передбачається розміщення дільничного, медиків, двох пожежних авто.  Щодо представника громади ми ще не працювали у цьому напрямку. Інспектора з охорони громадського порядку у нас немає. Проте вважаю, що не потрібно відхрещуватися від усього, що пропонується. Іноді необхідно роздивитися, ознайомитися з досвідом інших. Можливо, цей цивільний «шериф» дійсно потрібен, - зазначає заступниця голови громади. 

Ось так має виглядати майбутній центр безпеки громадян в Омельнику.

- Без інвестора, звісно, нам буде дуже важко його побудувати. За рік точно ми його не зробимо, - говорить пані Світлана. 

Омельницькі козаки «оберігають» свята, співають та беруть участь у реконструкціях боїв

Зараз омельницькі козаки спільно з поліцією охороняють громадський порядок на заходах та ведуть активну творчу діяльність.

Так, на свято «Омельницьке розмаїття», яке відбулося 2 вересня, козаки разом з поліцією вночі чергували на березі річки Псел, охороняли інвентар, підготовлений для проведення свята.

- Зазвичай ми виділяємо для цього 2-3 людей, - ділиться Микола Підгорний.

Колоритних омельницьких козаків та місцеві колективи добре знають і за межами громади. Вони часто беруть участь у театралізованих дійствах, реконструкціях боїв, що проводяться у Кременчуці, на березі Дніпра, виступають на обласних святах. Нещодавно побували на відкритті Сорочинського ярмарку.

Відтворення подій битви Українських козаків в союзі з поляками проти турків під Хотином. У реконструкції брали участь і омельницькі козаки під керівництвом Миколи Підгорного.

Дата проведення: 21 травня 2017 року.

Відео: Юрій Куценко.  

У членів ГФ є три форми. Одна – для відтворення боїв та театралізованих дійств (жупан та шаровари), друга - парадна, третя – для чергування на заходах (на фото – зліва на право). Увесь одяг члени ГФ шиють власним коштом.

Серед членів громадського формування є й жінки. Вони в основному займаються творчою діяльністю.

- У нас є й жінки-козачки. Всього на сьогодні шість. Дівчата молоді. Також є один хлопець, якому ще й 18-ти немає. Дуже хотів стати козаком, активний. Умовив батьків, щоб форму йому пошили. Також у громадському формуванні є чотири учасники АТО, - розповідає Микола Підгорний. 

Омельницькі козачки (зліва на право) Олена Сівцова, Ольга Бакіна та Світлана Самойленко

- Також козаки організовують на сьогодні у нас у громаді свято Хрещення. Я даю команду – вони роблять хрест, сніг розчищають. Дівчата готують бутерброди, різні страви, пригощають гостей. Потім організовуємо ходу з батюшкою. Батюшка, до речі, теж наш козак, капелан. Йдемо від церкви ходою до річки. Там проводить обряд, освячує воду, дає дозвіл на купання. А потім гуляння: спортивні ігри, перетягуємо канат, і, звичайно, звучить музика. Багато у нас в селі талантів… - посміхається омельницький отаман.

Довідка

Омельницька ОТГ об’єднує чотири сільради: Омельницьку, Демидівську, Рокитнянську Запсільську (всього 20 сіл).

Населення: 5487

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір». Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ