Підтримати нас

ПАРЄ закликає не репресувати правозахисників та захищати їх від нападів. Згадали випадки в Україні

Автор статті
29 червня 2018 12:00
615
Поширити:

Парламентська резолюція Ради Європи закликала держави-члени утримуватися від будь-яких актів залякування або репресій щодо правозахисників та "захищати їх від нападів або переслідувань недержавними суб'єктами".

Про це йдеться в резолюції ПАРЄ, ухваленій на сесії 26 червня.

"Протягом останніх років кількість репресій проти правозахисників зростає. Деякі з них були під загрозою, фізично атаковані, свавільно заарештовані, затримані чи ув'язнені. Інші навіть були вбиті. Деякі найбільш серйозні напади ще не були ефективно розслідувані", – заявили в ПАРЄ.  

Асамблея закликала держави-члени поважати права людини та основні свободи правозахисників, включаючи їхні права на "справедливий суд і свободу вираження поглядів" і збори та об'єднання".

Правозахисники повинні у своїх країнах мати доступ до ефективних засобів правового захисту щодо порушень їхніх прав, особливо тих, які пов'язані з їхньою роботою.

Крім того, держави-члени повинні проводити ефективне розслідування всіх актів залякування або репресій проти правозахисників, і особливо випадків убивств, фізичних нападів та погроз.

Ухвалена резолюція заснована на доповіді представника з Литви Егідіюса Варейкіса.

У цій доповіді в розділі, присвяченому Україні, згадуються відкриття кримінальних проваджень проти благодійної організації "Пацієнти України", Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД "ЛЖВ", "Альянсу громадського здоров'я" та "Центру протидії корупції". Також автор доповіді нагадує про напади на двох антикорупційних активістів з Харкова Євгена Лисичкіна та Дмитра Булаха у 2017 році та вбивство адвокатки Ірини Ноздровської, тіло якої було знайдено 1 січня 2018 року в річці під Києвом.

В ухваленій резолюції ПАРЄ закликало Комітет міністрів Ради Європи створити для захисту правозахисників платформу, аналогічну платформі захисту журналістики та безпеки журналістів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ