Підтримати нас

Парламентські вибори на Херсонщині

Автор статті
22 липня 2019 08:58
748
Поширити:

В усіх 5 виборчих округах області вибори відбулися з дотриманням законодавства та без істотних порушень. На відміну від останніх двох тижнів, коли в області сталося багато конфліктних ситуацій: політики вдавалися до недобросовісних методів агітації – поширення чорного піару, намагалися дискримінувати кандидатів, були позови в суд, заяви кандидатів один на одного в поліцію.

Про це на прес-конференції, яка відбулася 22 липня, розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області.

Як повідомила експертка Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Анастасія Супрун, напередодні «дня тиші» кандидати не тільки не прибрали з вулиць агітацію, яка заборонена в цей день, а навпаки збільшили кількість її носіїв. Комунальні служби були не готові до цього і просто не змогли заклеїти всі біл-борди, тож придумали нові способи для вирішення цієї проблеми. Були  випадки, коли замість заклейки використовували фарбу, якою замальовували ім’я кандидата, або просто здирали  фото, назву партії та прізвище кандидата, залишаючи решту інформації.

Явка на парламентських виборах у Херсонській області була меншою, ніж на президентських, і склала 43,93%, для порівняння у 2014 році, на позачергових виборах до Верховної ради, явка була – 41,36%.

На фото (зліва направо): комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Катерина Пономаренко, експертка Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Анастасія Супрун.

Як зазначила комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Катерина Пономаренко, впродовж дня голосування до поліції надійшло 86 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства, найбільша кількість інформації пов’язана з незаконною агітацією.

«Вже декілька виборів підряд надходять дзвінки про мінування дільничних виборчих комісій, цього року таких випадків було 5, хоча ця інформація, на щастя, не підтвердилася, але це також вносить певний хаос в роботу комісії, заважає працювати» - зазначила Катерина.

«Хоча можна додати, що на дільниці у школі №26 у Комишанах, коли повідомили про замінювання і приїхали МНСники для перевірки, вони навіть не зупиняли виборчий процес. Люди вже настільки звикли до таких повідомлень про мінування, що це сприймається як фарс під час дня виборів» - додала Анастасія.

Поодиноко були зафіксовані такі порушення, як спроби забрати з собою виборчий бюлетень, порушення правил видачі виборчого бюлетеня, агітація прихильниками тих чи інших кандидатів біля дільниці або на самій дільниці, спроби виборців голосувати без паспорта та інші.

Ще одна проблема підготовки до виборів, про яку розповіли спостерігачі, - жахливий стан скриньок для голосування. Інколи члени комісій використовували звичайний скотч і з 5 зламаних скриньок робили 3. Цікаво, що роблять з цими скриньками у міжвиборчий період.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ