Підтримати нас

Парад фальсифікату: в Україні полиці магазинів заповнила підроблена ковбаса

Автор статті
26 січня 2022 08:21
948
Поширити:

У наш час недобросовісні виробники примудряються підробити все: від паливно-мастильних матеріалів до пестицидів. Але найприкріше, звичайно ж, придбати сфальшовані харчові продукти.

Ми вже не раз писали про масові фальсифікації, до яких вдаються українські (і не тільки!) виробники, наприклад, вершкового масла

Відомо також, що й рослинна олія в наших магазинах і на ринках далеко не завжди відрізняється автентичністю та якістю. Так, за висновками експертів, оливкова олія, яка вважається у нас  делікатесом, практично на 80% - не що інше, як фальшивка. Виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несміянов затверджує, що приблизно 70-80 % так званої оливкової олії, проданої на українських ринках, насправді - фальсифікат у чистому вигляді. При цьому підроблену оливкову олію виготовляють зі звичайної соняшникової, додаючи  різні смакові добавки.

Не відстають від таких підробників і постачальники такого "елітного" продукту, як червона ікра.

А останнім часом фахівці все частіше почали звертати увагу, що шахраї взагалі почали зазіхати на святий майже для кожного українця продукт - ковбасу.

Той же Максим Несміянов в інтерв'ю Обозревателю стверджує: в нашій країні можна знайти магазини та інші торгові “точки”, де вся ковбасна продукція  - фальсифікат на 100%.

Виробники її часто  використовують так звані білково-жирові емульсії, хоча в рецептурі вказується, що насправді у ковбасі начебто є жирна свинина.

При цьому, звичайно, у солідних мережах супермаркетів ризик виявити підроблену ковбасу все ж таки нижчий, ніж на базарах або в сумнівних мінілабазах. Однак, і в таких об'єктах можна нарватися на відвертий обман.

Президент Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ" Валентин Безрукий пояснює, що ми з більшою ймовірністю можемо придбати фальсифікат, якщо у складі ковбаси перелічується багато інгредієнтів.

“Часто використовується заміна дорожчих складових дешевшими. Іноді виробники закуповують заморожену сировину з Аргентини і так  суттєво економлять. Фальсифікат – це щось непередбачуване. Ніхто не досліджує, що саме за речовини є у фальсифікаті", - розповідає він.

Щоб обрати ковбасу пристойної якості, експерти радять вивчити інформацію в маркуванні. Якщо в ковбасі є підсилювач смаку E621 (глутамат натрію), від покупки слід утриматись. Те саме відноситься і до ковбаси, у складі якої на етикетці стоять літери ММО (м'ясо механічного обвалювання, тобто м'ясна сировина, а не "чисті" свинина або яловичина). Крім того, як уже згадувалося, перевагу варто віддавати продукції, яку продають у супермаркетах (хоча і в цьому випадку ніщо не гарантує успіху торгової операції). Також справжня ковбаса зазвичай коштує від 200 гривень за кілограм, а дешевші ковбаси  з величезною ймовірністю виявляться банальною підробкою.

Є ще один дуже оригінальний спосіб переконатися в якості ковбаси: почастувати шматочком свого хвостатого вихованця - собаку або кішку. Дегустатор на чотирьох лапах обов'язково визначить, чи фальсифікат йому підкинули, чи це натурпродукт.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ