Підтримати нас

Пандемія і курортний сезон: чого чекати відпочивальникам

Автор статті
03 червня 2021 14:00
1,476
Поширити:

За даними Міністерства охорони здоров'я, наразі вся Україна перебуває в жовтій зоні епідемічної небезпеки щодо захворюваності на COVID-19. Карантин продовжено до 30 червня. Проте курортний сезон все ж відбудеться.

Звичайно, за умови дотримання вимог безпеки суб'єктами господарювання, що працюють на морських узбережжях, а також самими відпочивальниками. Профілактику та контроль у зонах відпочинку забезпечуватимуть представники наглядових і контролюючих органів. Чого саме від них чекати - у матеріалі Олександри Опрової.

Хоча наразі рівень захворюваності на коронавірус не є критичним, ситуація може змінитися будь-коли. А надто, якщо мова про велелюдні курортні зони.

Якихось конкретних вказівок щодо проведення курортного сезону цьогоріч наглядові та контролюючі органи не отримували, тож орієнтуватимуться на чинне законодавство у даній сфері, говорить начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області Тарас Година-Арюпін:

“На сьогодні карантинні обмеження регулює Головна постанова Кабінету Міністрів України №1236, від 9 грудня 2020 року. Торік для курортних закладів розробили додаткові рекомендації Головного державного санітарного лікаря України. Вони як для дитячих оздоровчих закладів, так і для баз відпочинку, готелів тощо. Чи будуть ці рекомендації редагуватися цього року, наразі невідомо, але торішні рекомендації є, вони викладені на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я у розділі документів Головного санітарного лікаря.

Минулого року Держпродспоживслужбою проводився моніторинг дотримання цих обмежень. Вони стосуються усього того, до чого на сьогодні ми всі вже звикли. Зокрема, обладнання місць для обробки рук антисептиком, дотримання маскового режиму, виконання вимог до прибирання та провітрювання приміщень. Окремий розділ стосується працівників закладу. Наприклад, їх допуску до роботи і термометрії”.

Щодо рейдів, то у відомстві вже рік проводяться моніторингові відвідування підконтрольних закладів. Щодня фахівці обстежують об'єкти. Ту ж саму роботу продовжать і в оздоровчих зонах. Так само відвідуватимуть заклади оздоровлення і відпочинку, місця скупчення людей і контролюватимуть дотримання протиепідемічних вимог, які діятимуть на той час:

“На сьогодні ще тривають підготовчі роботи. До чого і як ми вийдемо - побачимо, - продовжує Тарас Година-Арюпін. - Яка буде хвиля захворюваності впродовж курортного сезону, поки теж невідомо. Минулого року всі очікували, що коронавірусу влітку вже не буде, що вірус знищиться, але ж він продовжував вражати людей, і дитяче оздоровлення дозволили аж у серпні. Сьогодні ж дитячі заклади відпочинку мають право працювати.

Минулого року на початку карантину у нас була проведена широка роз'яснювальна робота, а десь із липня ми почали застосовувати заходи адміністративного впливу щодо порушників санітарного законодавства і карантинних обмежень. На сьогодні ж складено більш як 1300 протоколів. Це не лише на курортах, а загалом у підконтрольних відомству закладах”.

Прогнозувати цьогорічну ситуацію начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства поки що не береться. Натомість продовжує ділитися висновками минулого курортного сезону. За його словами, чимало закладів розміщення, баз відпочинку, пансіонатів для дорослих, а також оздоровчих закладів для дітей з усією відповідальністю поставилися до дотримання карантинних вимог. Але були й ті, хто знехтував небезпекою:

“Заклади, які працюють у правовому полі, які отримали дозвіл, відповідні акти прийняття в експлуатацію за формами 316 і 318, свідомо поставилися до проблеми. Їх спочатку було обстежено і виявлено готовність до роботи, вони були повністю забезпечені усім необхідним, що вимагалося карантинними обмеженнями. Такі заклади під час моніторингових відвідин засвідчували дотримання усіх вимог. Але ж під час оздоровчого сезону в нас працює дуже багато закладів, особливо громадського харчування, де жага вигоди їх власників наражала людей на небезпеку. Ми фіксували і скупчення людей, і порушення маскового режиму, і відсутність антисептиків. Тобто, сказати, що все було зразково в оздоровчій зоні - неможливо.

Якщо порівнювати з минулим роком, то на той час люди ще не були готовими до таких обмежень. Багатьом здавалося, що вірусу не існує, відповідна інформація широко розповсюджувалося у соцмережах. Навіть дотримання маскового режиму було важко вимагати від громадян. На сьогодні ж, здається, усі вже повірили в існування Covid, бо хтось сам переніс недугу, а у багатьох перехворіли близькі, родичі та знайомі. Тож маски та антисептики вже стали звичними і невіддільними речами для більшості”.

Зі свого боку контролюватимуть ситуацію і правоохоронні органи.

Про плани на оздоровчий сезон розповів заступник начальника управління превентивної діяльності Головного управління Нацполіції у Херсонській області Ярослав Шанько:

“Поліція також буде виїжджати, проводити рейди для боротьби зі стихійною торгівлею, перевіряти дотримання правил карантину. Якщо будуть підстави, перевірятимуть і курортні заклади. Остаточних вказівок поки що немає, тому зараз можемо говорити лише про ті обмеження, які передбачені Постановою Кабінету Міністрів № 1236. Думаю, будемо виходити на перевірки як самостійно, так і спільно з іншими контролюючими органами. Ми щороку проводимо спільні рейди і з Держпродспоживслужбою, і з податківцями. Проте наше головне завдання - запобігти правопорушенню, а вже коли виявлено - реагувати”.

Контролюючі заходи правоохоронних органів стосуються не лише суб'єктів господарювання, а й простих відпочивальників:

“Торік ми притягали громадян до адміністративної відповідальності, якщо вони порушували законодавчі норми. Робота поліції превенції спрямована першочергово на профілактику. Ми не шукаємо першочергово правопорушників, щоб, як то кажуть, поставити собі “галочку”, а проводимо попереджувальну і роз'яснювальну роботу. Наприклад, говоримо: “Так порушувати не можна, тому, що за це передбачена така-то відповідальність”. Якщо вже люди не реагують і систематично нехтують законодавством - то, звичайно, поліція виявляє і документує такі порушення.

У тому, що минулого року Херсонщина була не в найбільш критичній зоні обмежень, є заслуга і правоохоронних органів. Це показник, що населення здебільшого правосвідомо ставиться до проблеми”.

Якщо Держпродспоживслужба та поліція ще очікують якихось додаткових вказівок, то у головного санітарного лікаря Херсонської області Юрія Ромаскевича вже готовий план дій на всі випадки, пов'язані із захворюваністю в курортних зонах:

“Постанови Головного Державного санітарного лікаря України, видані минулого року, продовжують діяти і сьогодні. Вони стосуються обмежувальних заходів як у закладах для дітей, так і для дорослих. Там чітко все прописано, і нічого не змінилося. Ні щодо завантаженості закладів, ні стосовно санітайзерів, масок тощо.

Разом з тим, у березні в нас була створена робоча група у складі представників, які готують обласні заходи щодо підготовки до безпечного оздоровчого сезону. На сьогодні ми розглядаємо цілий ряд пунктів. Зокрема, щодо вакцинації персоналу закладів, які надаватимуть туристичні та оздоровчі послуги. Ми звернулися до Міністерства охорони здоров'я з проханням виділити тести на антиген, швидкі тести, аби в нас була можливість усім охочим проводити тестування. Мова не лише про персонал закладів, а й про відпочивальників. Крім того, підготували наш карантинний план на випадок формування осередку захворювання. Зокрема, ми і протестуємо, і ізолюємо. Там передбачено цілий ряд заходів для попередження та недопущення розповсюдження хвороби. 

Я не був прибічником того, щоб не проводити сезон. Тому кажу чесно, ми розуміємо, що він відбудеться незалежно від того, бажаємо ми цього чи ні. Все одно є приватний сектор, де ми не маємо жодного впливу. Проте я переконаний, що ті заходи, які ми підготували, дозволять нам пройти оздоровчу кампанію безпечно”.

Фото з архіву "Вгору"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ