Підтримати нас

На Бериславщині власниця земельної ділянки розорала під соняшники стародавній курган

Автор статті
28 вересня 2021 11:30
867
Поширити:

Херсонщина багата на археологічні пам'ятки. Зокрема, на її території є ряд поховань різних історичних культур. А такі артефакти, як, наприклад, скіфські кургани, охороняються законодавством.

Але далеко не завжди це зупиняє деяких громадян.

По-перше, у регіоні досить широко поширена практика "чорної археології", коли люди свідомо розкопують відповідну пам'ятку, щоб поживитися її древнім вмістом.

По-друге, є херсонці-землевласники, які завдають шкоди історичній спадщині за рахунок сільськогосподарських робіт.

Саме таке діяння вчинила власниця земельної ділянки площею 0,06 га, розташованої на території Бериславського району. Як повідомляє на сторінці в Фейсбуці Херсонська обласна прокуратура, слідчі Бериславської окружної прокуратури встановили: жінка знала про наявність на її приватній земельній ділянці історичної спадщини - кургану. Знала вона також, що цей об'єкт під охороною закону, і сільськогосподарські роботи в межах його охоронної зони заборонені. Проте  землевласниця розорала раритетний курган, засіявши землю насінням соняшнику.

У прокуратурі вважають, що жінка завдала шкоду українській державі. Обвинувальний акт за частиною 2 статті 197-1 Кримінального кодексу України (самовільне зайняття та обробка особливо цінної землі) вже скеровано до суду.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до чотирьох років або позбавлення волі на строк до двох років.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ