Підтримати нас

Особливості “виживання “у ФАПІ

Автор статті
21 серпня 2019 06:27
1,048
Поширити:

Медична реформа, хоч і не в першу чергу, але все ж таки прийшла в село.

Тільки якщо  для ОТГ (Об’єднана Територіальна Громада) вона принесла більше позитивних аспектів – власні «швидкі» із досить непоганим обладнанням, сімейні лікарі та безкоштовні аналізи, для жителів сіл, що своєї лікарні не мають, – реформа стала великим мінусом.

ФАПи – фельдшерсько-акушерські пункти - поступово відмирають. Фінансування з району надходить настільки мале, що ледве вистачає на зарплатню фельдшерам. Вони виконують тепер не тільки свою роботу,  а й роботу санітарок, щоб хоч отримати мінімалку.  Медикаментів досить малий запас – лише необхідне, ніякого надлишку! «Обов’язків більше, а зарплатня незмінна», - скаржаться працівники Олександрівського ФАПУ( Білозерський район), але твердо запевняють, що роботу свою люблять, незважаючи ні на що…                            

Безпосереднім плюсом в порівнянні з минулими роками  є мобільність «швидкої», яка  в Олександрівку приїжджає зазвичай за 10-15 хвилин.  Для прикладу, ще три роки тому цю потрібну машину потрібно було чекати в кращому випадку 40 хвилин.

Жителі села все ж не бачать кардинальних змін, лише незручності. Адже до лікарів спочатку треба поїхати записуватися в сусіднє село, де лікарня є.  А вже потім - на прийом. Якщо молодь ще буде їздити туди сюди, то бабусі й дідусі похилого віку навряд чи погодяться їхати у переповненому автобусі по два рази – на запис і на прийом.                              

Втім, це питання олександрівські фельдшери вирішили.  Тепер  ті, кому потрібно потрапити до лікаря на прийом, ідуть до ФАПу, а там вже їх реєструють по телефону…

Крім того, раз на тиждень до ФАПу приїздять сімейні лікарі та ведуть прийом. Але хворих настільки багато, що лікарі не встигають оглянути всіх, що викликає ураган негативних емоцій. 

Тому Олександрівка прийняла досить важливе для села рішення – власний амбулаторій. Будівництво його почнеться вже наступного року.  А поки що люди вимушені терпіти незручності та сподівання на те, що реформа все ж таки до них дійде…

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ