Підтримати нас

Особливості подачі декларацій в умовах карантину через поширення коронавірусної хвороби

Автор статті
31 березня 2020 07:00
1,019
Поширити:

Додатково звертаємо увагу на вимоги та зміни до кампанії декларування-2020.

Отже нагадаємо:

  • відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» державні службовці та інші суб’єкти декларування зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Увага зміни!

17 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким серед іншого внесено зміни до Закону України «Про запобігання корупції». У 2020 році продовжено до 1 червня термін подання щорічних декларацій та декларацій після звільнення.

Додатково повідомляємо:

  • суб’єкти декларування, які у період до 1 червня 2020 року не мали можливості подати декларацію перед звільненням або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані у зв’язку із встановленням на території їх проживання карантинно-обмежувальних заходів, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання такої декларації чи повідомлення у зазначений період

Також, юристи звертають увагу на деякі нововведення з 01 січня 2020 року, які стали обов’язковими при подачі декларацій за 2019 рік з врахуванням змін, які було оприлюднено 19 березня 2020 року Верховною Радою в газеті «Голос України». А саме, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції» № 524-ІХ, який набрав чинності з 20.03.2020 року.

По-перше, нова форма декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування введена Наказом Національного агентства з питань запобігання корупції № 168/19 від 12 грудня 2019 року.

По-друге, звужено коло суб’єктів декларування, а саме щорічну декларацію за 2019 рік не потрібно подавати працівникам патронатних служб, крім радників, помічників, уповноважених, прес-секретаря Президента України та помічників суддів.

 По-третє, суб’єктам декларування при заповненні декларації за 2019 рік більше не потрібно зазначати:

  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • належність до національних публічних діячів;
  • зареєстроване місце проживання членів сім’ї суб’єктів декларування;
  • членів сім’ї суб’єкта декларування, які спільно з ним проживали сукупно протягом не менше 183 днів протягом року;
  • банківські та інші установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів сім’ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно;
  • трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї;
  • криптовалюти;
  • об’єкти декларування, які перебували у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї протягом не менше половини днів звітного періоду.

По-четверте, розширено коло підстав для подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані. У разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство.

Також, серед змін вилучено норму, яка зобов'язувала суб'єкта декларування при звільненні за власною ініціативою подавати декларацію в день фактичного звільнення. А подається така декларація не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншої діяльності, зазначеної у підпунктах "а", "в" п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про  запобігання корупції». Така декларація охоплює період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими суб'єктом декларування, та містить інформацію станом на останній день такого періоду. Останнім днем такого періоду є день припинення діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншої діяльності, зазначеної у Законі України "Про запобігання корупції".

Для отримання більш детальної інформації на період карантину звертайтесь за безкоштовною правовою допомогою до Херсонського офісу МПР:

– за телефоном: +38 (099) 468-38-48, з понеділка по четвер з 9:00 до 17:00.

– через Фейсбук-сторінку “ІРЦ “Правовий простір”: https://www.facebook.com/legalspace.org

– через електронну пошту: kherson2@ldn.org.ua

Skype «Правовий простір».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ