Підтримати нас

Особливості розлучення під час війни

Vgoru
Автор статті
02 вересня 2022 15:00
5,481
Поширити:

Жодних обмежень на законодавчому рівні щодо розлучення під час воєнного стану немає, діють ті ж самі норми, що і до 24 лютого 2022 року. 

Як і раніше, процедурою передбачено два способи розірвання шлюбу: у РАЦСі (відділ реєстрації актів цивільного стану) або через суд. Але що робити жителям в окупації та на територіях,  де тривають бої? Адже там державні установи не працюють.

Юристи громадської приймальні благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я” підготували роз’яснення щодо процедури розірвання шлюбу й поради, як оформити розлучення мешканцям тих населених пунктів, де суди та РАЦСи зачинено. 

Отже, найпростіший спосіб розлучення - за допомогою місцевих органів РАЦС. 

Скористатися цією послугою можна за умови:

  • згоди обох сторін на розлучення;
  • відсутність у пари неповнолітніх дітей;
  • на момент подачі заяви дружина не вагітна.

Для оформлення розлучення у такому разі знадобляться наступні документи:

  • свідоцтво про шлюб;

  • паспорти чоловіка і дружини;

  • спільна заява від подружжя.

Заяву можна подати онлайн за допомогою державного ресурсу dracs.minjust.gov.ua. Але для завершення процедури парі все одно доведеться відвідати відділ РАЦС офлайн. Оформлять розлучення  через місяць із дня звернення до органу. 

Мешканці окупованих населених пунктів та територій, де тривають бойові дії, наразі не мають можливості подати такі заяви, адже  місцеві відділи РАЦС не працюють.

Але відповідно до пункту 14 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, та змінам до наказу від 26 лютого 2022 року № 606/5, можуть оформити розлучення у будь-якому працюючому органі РАЦС.

Вартість процедури - 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходу громадян. 

Інша процедура, розлучення через суд,  складніша та довготриваліша. Її застосовують у випадках, наприклад, якщо у родині є неповнолітні діти, або хтось з подружжя не згоден на розлучення чи перебуває за межами України.

Для цього один із подружжя подає або надсилає до суду такі документи:

  • позовну заяву про розлучення;

  • оригінал свідоцтва про шлюб;

  • копії свідоцтва про народження неповнолітніх дітей (якщо є спільні діти у шлюбі);

  • квитанцію про сплату судового збору*(крім випадків, коли особа звільнена від його сплати);

  • копії паспортів та ідентифікаційних кодів Позивача та Відповідача;

  • копії позовної заяви та всіх додатків для Відповідача.

Зараз є можливість подати позов та брати участь у судових засіданнях дистанційно через електронний суд https://id.court.gov.ua/.

Цей процес у мирний час зазвичай відбувався за два-чотири місяці. Наразі  через війну він може зайняти більше по часу.

Через захоплення територій та бойові дії не можуть здійснювати правосуддя 48 судів. Їх роботу виконують суди з сусідніх не окупованих територій. Відповідний наказ ще 6 березня підписав голова Верховного Суду Всеволод Князєв.

До яких судів звертатися, зокрема, жителям Херсонщини, дивиться в Інфографіці нижче.

Інфографіка Координаційного центру з надання правової допомоги

Також всю актуальну інформацію про роботу суду або зміну його територіальності можна відстежувати на офіційному сайті Судової влади України https://court.gov.ua.

* У випадку розірвання шлюбу судовий збір розраховується як 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. З початку 2022 року й на момент виходу публікації це 992,40 гривень.

P.S. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber) щодня з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  

ВПО з Херсонської області у Вінниці можуть  отримати безкоштовну правову допомогу за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ