Підтримати нас

Омікрон – уже на всіх континентах, окрім Антарктиди

Автор статті
02 грудня 2021 08:56
907
Поширити:

Спочатку інфікованих омікрон-варіантом коронавірусу виявили в Південній Америці. А 30 листопада діагностували у подружжя, яке приїхало з Південно-Африканської республіки до Бразилії. Після чого чоловіка і його дружину змуcили піти на самоізоляцію.

Того ж дня новий варіант вірусу виявили в японського  дипломата, що повернувся з Намібії. І Японія одразу ж заборонила до кінця грудня в’їзд  усіх іноземців. Громадяни Японії, що повертаються з-за кордону, мають перебувати на двотижневому карантині.

Водночас, як вважають у Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ), такі обмеження аж ніяк не зупинять поширення вірусу. Тож ВООЗ закликала країни не вводити повну заборону на в’їзд. Але ці заклики не вплинули на рішення обмежити  поїздки з Південної Африки. Насамперед те стосується всіх  27 держав  Євросоюзу. Але попри це новий варіант коронавірусу стрімко поширюється континентами. На вчора, 1 грудня, омікрон виявили більш ніж у 20 країнах світу, серед них і в 11 країнах-членах ЄС.

На 1 грудня, в Україні не зафіксовано  інфікувань омікрон-варіантом коронавірусу. Міністерство закордонних справ (МЗС) рекомендує українцям не їздити до Південної Африки. Тих, хто приїздять звідти в Україну, на урядовій нараді вирішили зобов'язати проходити двотижневу самоізоляцію.

Новий варіант COVID-19 має приголомшливу кількість мутацій - 32. Скажімо, у дельта-варіанта їх дві. Учені виявили: омікрон-варіант поширюється швидше за дельту. Прогнозують, що він може бути вшестеро заразнішим за дельту. «За першими оцінками, він може бути на 500 відсотків заразнішим, ніж дельта», - сказав  в інтерв’ю DW біолог австрійського Інституту молекулярної біотехнології у Відні Ульріх Елінг.

Достеменно невідомо, чи викликає новий варіант вірусу більш тяжкий перебіг хвороби. Перші випадки інфікування «омікроном» зафіксовані серед молоді, яка зазвичай легше переносить захворювання.

І наостанок повідомлення від компанії Moderna про те, чи зможуть наявні вакцини боротися з омікроном. Там вважають, що вони не будуть достатньо ефективними.  Тому вакцини, які зараз існують, швидше за все доведеться переробити в наступному році. Про це заявив генеральний директор компанії Moderna Стефан Бансель, повідомляє Financial Times.

«Не існує такої реальності, я думаю, де (ефективність вакцин) була б на такому ж рівні, як було зі штамом «Дельта»... Я думаю, буде значний спад ефективності вакцини» , – зазначив гендиректор.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ