Підтримати нас

Омікрон крокує: що відомо про особливості штаму

Автор статті
07 лютого 2022 13:00
1,064
Поширити:

Лінгвістам чудово відомо, що під назвою "омікрон" мається на увазі п'ятнадцята літера грецького алфавіту. І саме цю назву Всесвітня організація охорони здоров'я присвоїла наприкінці минулого року новому штаму коронавірусу COVID-19. Цікаво, що навіть у цій, здавалося б, цілком “процедурній” з медичної точки зору історії не обійшлося без дотримання толерантності та спроб уникнути різних недоречних трактувань.

Як пояснили у ВООЗ, на черзі за протоколом визначення нових штамів ковіда були 13 і 14 літери грецького алфавіту - “ню” і “ксі” відповідно. Однак слово "ню" відкинули, щоб громадяни по всьому світу не плутали його з англійським "new", вважаючи, що мають справу не з новим штамом, а з новим видом коронавірусу. А позначення "ксі" вирішили не застосовувати, оскільки це слово дуже схоже на поширене китайське прізвище Сі. Представниця ВООЗ Маргарет Харріс у коментарі газеті Corriere della Sera розповідала, що Китай уже давно перебуває у центрі суперечок про походження коронавірусу. Крім того,  лідера КНР звуть Сі Цзіньпінь. Тому вчені-медики скористалися наступною за порядком буквою, щоб не розбурхувати в суспільстві “антикитайські” настрої та не асоціювати штам ковіду з головою держави.

Так чи інакше, у грудні 2021 року ВООЗ повідомляла, що тяжкість захворювання при омікрон-штамі нижча, ніж за попереднього дельта-штаму. Крім того, нижча і смертність від цього штаму, а, згідно з дослідженням бельгійського вірусолога Марка Ван Ранста, молоді люди або переносять це захворювання без симптомів, або від нього взагалі не страждають.

Попри все це, небезпеку омікрон-штаму не можна недооцінювати. Адже швидкість його розповсюдження надзвичайно висока: на початок січня 2022-го він поширився більш ніж у 100 країнах світу, повсюдно витісняючи дельта-штам. Крім того, через легкий перебіг хвороби та неяскраво виражені ознаки заражені омікрон-штамом загалом на 50-70% рідше звертаються до лікарні, що згодом обертається ускладненнями. Ще один неприємний момент: омікрон-штам впливає і на перехворілих, і на вакцинованих, і такі люди ризикують заразитися повторно.

Про небезпеку омікрон-штаму коронавірусу говорить і головний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич. На своїй сторінці у Фейсбуці він пише:

“Нас чекає надважкий тиждень. За моїми розрахунками, піковими днями для цієї хвилі будуть 9-12 лютого, коли кількість інфікованих в області перетне позначку 1,500 осіб на добу, а в Україні буде понад 50,000 тисяч інфікованих. Основною причиною такої ситуації є домінування надзвичайно заразного штаму COVID-19 "Омікрону", який практично повністю витіснив інші штами. Так, за даними секвенування, його частка становить майже 100% від усіх зразків”.

Раніше, 3 лютого, Ромаскевич заявляв, що із 30 ПЛР-зразків, зібраних із жителів Херсонщини, 29 показали результат саме на омікрон-штам. Також Головний санлікар прогнозує, що нова хвиля буде важкою через високу відсотковість зараження серед медпрацівників.

До речі, позначку тисячу і більше заражених за добу Херсонщина перевищила ще 4 лютого. Що стосується нашого регіону, то, згідно з даними МОЗ на 6 лютого, Херсонська область перебуває на третьому місці знизу за кількістю хворих від початку пандемії. Разом з тим, за кількістю хворих за добу ми вже вийшли на 12 місце по Україні, а за кількістю хворих на 100 тисяч населення – на 9-те. На сьогодні, 7 лютого, Херсонщина перебуває у “помаранчевій” зоні карантину.

Фото з архіву "Вгору"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ