Підтримати нас

Омбудсман закликає ЗМІ не показувати людей із психічними розладами без дозволу

Автор статті
16 січня 2018 15:00
585
Поширити:

В Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини нагадують, що публічне оприлюднення інформації про осіб із психічними розладами можливе лише за згоди самої особи або її законного представника та лікаря-психіатра, який надає психіатричну допомогу, про це йдеться у повідомленні прес-служби Омбудсмана.

"Представники засобів масової інформації все більше приділяють увагу темі дотримання прав людей у місцях несвободи. Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини високо цінує і схвалює бажання ЗМІ інформувати широкий загал про ті проблеми і недоліки, які є у таких установах, про умови перебування в них людей, ставлення персоналу до них та інші. Водночас варто звернути увагу представників ЗМІ до особливостей подання інформації про осіб, які мають психічні розлади і перебувають у спеціалізованих закладах, зокрема психіатричних лікарнях і психоневрологічних інтернатах", — йдеться у повідомленні прес-служби.

Подання такої інформації регулюється статтею 6 Закону України "Про психіатричну допомогу". Згідно з нею, без згоди забороняється публічно демонструвати особу, яка страждає на психічний розлад, фотографувати її чи робити кінозйомку, відеозапис, звукозапис та прослуховувати співбесіди особи з медичними працівниками чи іншими фахівцями при наданні їй психіатричної допомоги.

У разі відсутності такої згоди потрібно використовувати технічні засоби для приховування (розмиття) облич осіб із психічними розладами з метою неможливості їхньої ідентифікації і збереження анонімності, пояснює прес-служба.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ