Підтримати нас

Окупація: що приготувати в режимі суворої економії

Vgoru
Автор статті
26 березня 2022 12:01
2,931
Поширити:

У дні війни та окупації життя багатьох людей кардинально змінилося. Мова не тільки про жахливі новини з розбомблених міст, порятунок у підвалах або протестні акції. Змінилося й ставлення до звичайних речей. Вистоюючи величезні черги, люди купують не те, чого потребують, а те, що є. Навіть небідні люди  нині змушені ощадливо використовувати продукти, бо завтра вони можуть зникнути з прилавків. 

Моя сім'я в режим суворої економії увійшла відносно легко, бо ми вже мали схожий досвід у 90-ті роки.

Рік нашого переїзду до села співпав з подорожчанням основних продуктів харчування. У будинок треба було вкладати кошти, я тимчасово не працювала, а господорства тоді ще не було ніякого, лише починали обживатися. Тож економили на всьому. Хліб не купували, сама пекла з найдешевшого борошна, з нього робила й домашню локшину без яєць, перепічки, вареники з картоплею, галушки, оладки і навіть сякі-такі млинці. 

Звісно, такі “витвори” кулінарного мистецтва неможливо порівняти зі стравами, приготованими за рецептами “Книги про смачну та здорову їжу”, але все було цілком їстівне. Пізніше я трохи вдосконалила ці рецепти, і готувала  такі страви до посту, а нині - задля економії.

Що можна приготувати з мінімальними затратами на продукти

Оладки пісні на розсолі

Для приготування їх знадобиться:

  • 500 мл розсолу з маринованих огірків чи помідорів.
  • Борошна близько 500 гр. стільки, щоб за густиною тісто було схоже на сметану.
  • Цукру 1 столова ложка,
  • Соди пів чайної ложки.
  • Олія чи інший жир для смаження.

Розсіл треба процідити через сито чи марлю, щоб спеції не потрапили у суміш. Додати просіяне борошно й соду та ретельно перемішати виделкою чи вінчиком, щоб не було грудочок. Оцет додавати не треба. Смажити з обох боків близько 5 хвилин у невеликій кількості жиру на розпеченій сковорідці. З другого боку смажити під кришкою, щоб тісто рівномірно пропеклося. Виходить насправді дуже смачно. Можна їсти без нічого, або з чимось солодким.

Перепічки 

За тим самим рецептом, прибравши цукор, збільшивши приблизно вдвічі кількість борошна, і додавши 1 чайну ложку соди, можна приготувати бездріжджові коржі, або, як їх ще називають, перепічки. Їх можна вживати замість хліба. 

Для приготування  тісто  треба буде замішувати вручну. Готове тісто  повинно бути еластичним і не прилипати до рук. Якщо воно все ж таки липне, додати, ще трохи борошна, столову ложку рослинної олії та вимішати знову. Далі тісто потрібно розділити на кілька кульок і розкачати з кожної кульки корж товщиною десь з пів мізинця, діаметром відповідно до дна сковорідки, на якій будете їх готувати. Смажити по 5 хв. з обох боків, поколовши корж виделкою, щоб під час смаження не утворювалися пухирці. 

Млинці без яєць на воді

Для приготування пісних млинців я використовую лише воду, борошно олію та сіль.

На 500 мл води піде 200 гр. просіяного борошна, дрібка солі, столова ложка олії  в тісто і ложка-дві для смаження. Можна додати в тісто 1-2 чайні ложки цукру. Я цукор в тісто не додаю. Якщо хочеться солодкого, готові  млинці можна змастити медом, будь-яким варенням або притрусити цукром.

Також в якості начинки до млинців можна використовувати картопляне пюре зі смаженою цибулею, гриби, тушковану капусту, будь-що.

Іноді я годую свою сім'ю  супчиком  з локшиною власного приготування. 

Домашня локшина 

Скажу чесно, не люблю робити локшину без яєць, бо таке тісто зазвичай пливе і дуже погано розкачується. Тож за можливістю одне яйце до тіста все ж таки ліпше додати. Якщо ж яєць немає, можна в принципі обійтись і без них. 

Приготування:

На склянку води я додаю дрібку солі, поступово всипаю борошно (3 і більше склянок у залежності від якості борошна ) і ретельно вимішую - спочатку ложкою, а потім вручну.  Готове тісто повинно бути доволі крутим. Розділивши тісто на невеликі частини, його треба викласти на притрушену борошном  дошку, або застелений клейонкою стіл і з кожної частини розкачати тонкий пласт. Кожен пласт тіста, не притискаючи, згорнути в рулет і  нарізати з нього тонкі “скибочки”. Потім ці скибочки розібрати на смужки. Якщо вони задовгі, кожну розрізати на дві-три частини. Використовувати локшину бажано відразу, або ж добре підсушити, залишивши на дошці, а потім покласти в таке місце, куди не потрапляє волога.

Голубці з картоплею в духовці

Цю страву мене навчив готувати чоловік моєї подруги і наш кум. В інтернеті можна знайти різні варіації цього рецепту, тож якщо мій вам не до смаку, можна пошукати і обрати інший. 

Для приготування голубців знадобиться:

На 1 кг капусти 1 кг картоплі, 1-2 цибулі, 2-3 морквини, 3 столові ложки томату, близько 2 столових ложок олії для приготування підливи, сіль, спеції за смаком.

Приготування:

Вирізавши качан, покласти  капусту в каструлю з підсоленою водою і поставити на вогонь. Виделкою один за одним відділити пропарені листочки, і видалити з них тверді жилки. Якщо листочки завеликі, можна розрізати їх на трикутні частинки. 

Окремо підготувати підливу. Обсмажити на олії чи іншому жирі цибулю та натерту моркву, додати томат, залити окропом (близько літра.) посолити, додати спеції та трохи потушкувати. Картоплю я натираю на тертці, як на деруни, підсолюю, приперчую, віджимаю з неї сік і загортаю в капустяне листя, як звичайні голубці. Це потрібно робити дуже швидко, щоб картопля не потемніла. Підготовлені таким чином голубці скласти у казан, велику сковорідку, чи форму для запікання і залити підливою. Вони мають бути повністю покриті підливою, але не плавати в ній. Якщо рідини замало,  долити окропу.  Поставити ємність з голубцями в нагріту до 180-200 градусів духовку і готувати протягом 1.5-2 годин.  Час приготування може бути довшим чи навпаки, в залежності від якості картоплі.  

Особисто я викладаю голубці в один шар  і не накриваю, щоб у процесі приготування рідина частково випарувалася і вони трохи підпеклися.  

Що можна пити замість чаю і чим замінити звичні солодощі

Напій з гілочок вишні 

Нас навчила його робити бабуся мого чоловіка.

Ми беремо 5 гілочок з вишні довжиною близько 50 см, нарізаємо на шматочки по 5 см, промиваємо, заливаємо 2,5 літрами холодної води  і ставимо на вогонь. Коли закипить, проварюємо хвилин 5 і залишаємо настоюватися. Коли настій повністю охолоне, проціджуємо. Напій виходить трохи гіркуватим з присмаком вишні, приємного насиченого кольору. Сировину можна використовувати повторно до трьох разів. Наразі у нас є трохи сушеної смородини, тож іноді додаємо до киплячого окропу жменьку сухих ягідок. Але це не обов`язково. Не узвар, звісно, але пити можна, до того ж цей напій є джерелом вітамінів групи В, вітамінів А, Е і РР та аскорбінової кислоти. 

Горіхами з медом чи цукром за потреби  можна замінити  цукерки. З медом шматочки очищених волоських горіхів можна просто змішати. А якщо використовувати цукор, то виходить смачно, коли  горіхи попередньо трохи обсмажити на сухій пательні, і поки вони гарячі, додати ложку-дві цукру для карамелізації. Якщо ж хтось має мед, горіхи та  сушені фрукти, то з цього вийде  смачна вітамінна суміш, особливо корисна для діточок. Потрібно взяти по одній частині всіх інгредієнтів. Їх прокручують через мясорубку, перемішують, складають у банку і ставлять у прохолодне місце. 

За бажанням, можна сформувати з цієї суміші цукерки і скласти в коробку з під  солодощів, або ж загорнути в фольгу чи кольоровий папір. Це сподобається  найбільш вередливим маленьким ласунам.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ