Підтримати нас

Охоронець поля: черга на ліжко, чай з бляшанки і контроль о 4-ій ранку…

Автор статті
26 червня 2019 11:15
726
Поширити:

З настанням літа на Херсонщині з’являється безліч пропозицій заробити на сезонних роботах. Робітників шукають як сільські господарства, так і підприємства/підприємці на курорти області.

Лише центри зайнятості офіційно вже працевлаштували майже 4 тисячі людей (3 839). Але є й ті, хто працює «на господаря» неофіційно, за усною домовленістю. Ми поспілкувалися з декількома такими працівниками та з’ясували, які обставини змушують їх нехтувати законом та державними гарантіями.

Міцний горішок

Валерію* до пенсії залишився рік. Але життєві перипетії склалися так, що він залишився без роботи, без житла, та й ще «кредит висить». Тому шукав,  де можна працювати, не хвилюючись про дах над головою, і де більше платять. Та надбати грошей на оренду квартири взимку та якось «дотягнути» до пенсії.

Ось і влаштувався за знайомством до одного фермера охороняти поле. Робота не офіційна, доба через три, зате зарплата вище за середню - 9 тисяч гривень. До того ж пообіцяли забезпечити безкоштовним проживанням і харчуванням.

Але вже на місці Валерію пояснили: одна зміна триває 36 годин, на відпочинок - 12 годин і знову - на поле. Якщо начальник застане сплячим на робочому місці — штраф, вирахують з зарплати 1,5 тисячі гривень. Тобто за усі 36 годин працівник не має перерви на відпочинок.

Зі зручностей в кабінці на полі для охоронця є тільки стілець, світла немає. З засобів особистого захисту — нічого. Чоловік на перший свій аванс поїхав у Херсон та сам купив ліхтарик-електрошокер, бо страшно.  

Валерій розповідає, що спочатку було терпимо, адже звик мало спати.  Та вже втома так накопичилася, що  інколи навіть не відчуває, як «виключається». І його вже декілька разів штрафували за те, що задрімав і не чув, як начальник під’їхав. Але вважає, сам винен, бо знав, на які умови погодився працювати:

«Начальник безпеки приїхав перевіряти мене майже о четвертій ранку. - розповідає чоловік — А у ці години ти можеш заснути й не помітити того. Так і я, наче сидів дивився, а тут вже він наді мною стоїть…»

Харчування є, годують обідом з першої, другої та третьої страв. Але - лише раз за добу. Після зміни чоловіка відвозять відпочити до орендованої хатинки, що в селі неподалік від поля. Але спить він на ліжку «позмінно», ділить його з іншими охоронцями. Коли він чергує - спить хтось з напарників і навпаки. «Зручності» на вулиці, а гаряча вода - у літньому душі.

Щоб не голодувати під час чергування, чоловік купує на ринку в селі сало та хліб (бо продукти за такої спеки просто псуються), та на багатті у консервній бляшанці  заварює собі чай.

Але попри таки «незручності» кидати роботу не збирається.

 «Швидкі гроші»

Деякі молоді люди навмисне шукають «неофіційну» сезонну роботу, щоб швидко заробити гроші. Так зробив Ігор*, який працював декілька тижнів барменом в одному з курортних нічних клубів. Гроші хлопцеві були потрібні на придбання авіаквитків. Він вирішив поїхати працювати до Європи, але заощаджень вистачило лише на оформлення робочої візи. Щоб не позичати у родичів чи друзів, хлопець швидко знайшов собі роботу, та ще й поруч з морем. Після першого авансу у 4.5 тисячі гривень він пішов з роботи, адже цих грошей цілком вистачало на авіаквиткок.

Офіційні роботи

Агроном, пожежник-рятувальник, кухар та організатор дискотек — це лише декілька прикладів сезонних робіт, які пропонує Херсонська обласна служба зайнятості. Більше вакансій можна побачити не виходячи із дому в режимі онлайн. Це легко зробити через пошук сайту Державного центру зайнятості, обравши у списку потрібний регіон та позначивши у полі «характер робіт» - «сезонний».

На даний час від роботодавців до обласної служби зайнятості надійшло 4733 вакансій сезонного характеру. У кожному четвертому випадку роботодавець пропонує безкоштовне місце проживання.

Знайшли тимчасову працю на даний момент 3 839 безробітних. Про це повідомила у коментарі онлайн газеті «Вгору» заступниця директора Херсонського обласного центру зайнятості Наталія Португальська.

Список вакансій сезонних робіт у службі зайнятості почали збирати ще наприкінці грудня минулого року. Це потрібно для вчасного підбору фахових працівників, а також дати можливість пройти професійне навчання чи курси з підвищення кваліфікації людям, які стоять на обліку Центру.

Заробітні плати тимчасових робіт з офіційним працевлаштуванням варіюються від 3.5 до 6.5 тисяч гривень. Це менше, ніж пропонують роботодавці за працю без офіційного оформлення, проте саме його наявність захищає працівника державними гарантіями:

"На жаль, сьогоднішнє законодавство не передбачає відповідальності для працівника, який пішов працювати без офіційного оформлення. І я не обмовилася, коли сказала «на жаль», - підкреслила Наталія Португальська — Тому що без офіційного працевлаштування люди втрачають не тільки пенсійний стаж, а й не можуть скористатися страховкою з нещасного випадку та страховим виплатам з безробіття".

Якщо порівнювати з минулим роком, то цьогорічний сезон почався раніше, а кількість сезонних вакансій збільшилася на 12%.

* - імена змінені

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ