Підтримати нас

Один район - одна громада

Автор статті
01 жовтня 2021 05:30
3,176
Поширити:

Новотроїцька територіальна громада Херсонської області є однією з найбільших за розмірами громад країни, що до того ж і межує з окупованим Кримом уздовж узбережжя. Ця громада стала однією з переможців конкурсу на отримання допомоги експертів команди проєкту “Шерифи для нових громад” у розробці місцевих Програм безпеки.

Утворилася громада лише минулого року. Херсонська облдержадміністрація подавала до Мінрегіону два варіанти децентралізації Новотроїцького району: за першим район ділився на чотири громади, за другим - об’єднувався в одну. В результаті обрали другий варіант: один район - одна громада.

Під час знайомства команди проєкту “Шерифи для нових громад” з представниками громад-переможниць, заступниця селищного голови Новотроїцької ТГ Наталія Солтановська пояснила:

- У нас 44 населених пункти, 34 500 жителів. Величезна територія, населення “розкидане”. Історично у нас людей селили не біля промисловості, а приєднували село до землі, яку потрібно було обробляти. Тому між населеними пунктами доволі велика відстань, є й 53, і 70 км. Раніше серед 490 районів країни ми займали по території 11 місце. Перед нами з області йшов другим за розмірами Голопристанський, на четвертому місці - Генічеський. Тепер більшість районів поділилися на громади, окрім Генічеського. Тобто ми в країні другі за територією серед громад. А якщо не рахувати водні території Генічеської ТГ, то сушею - найбільші.

Прямого контакту з Кримом, тобто контрольних пунктів в'їзду/виїзду тут немає. Але з одного боку громада межує з Чаплинською ТГ, де є пункт в'їзду/виїзду, з іншого з Генічеською ТГ, де на Чонгарі також є КПВВ. Але на чонгарському пункті Новотроїцька ТГ облаштувала свій ЦНАП (Центр надання адміністративних послуг) і там працюють фахівці громади.

Навчальні стрільби зі стрілецької зброї прикордонного загону 24 вересня в 7 км від села Благовіщенка Новотроїцької ТГ.

- Хоча раніше у нас була переправа через Сиваш. Люди пішки бігали до Криму, - пояснює Наталія Солтановська. - Та у 2014 році перехід замінували. Хто замінував – невідомо, чи то з нашої сторони, чи то з тієї. Але у прикордонників, які тут у нас наразі перебувають, карти мінування немає. Просто й наші, і та сторона знають - перехід заміновано. Втім, люди загрози не відчувають, можливо, тому, що транспортного коридору, активного руху у нас немає. Минулого місяця робили анкетування у громадах, які межують з окупованим півостровом. У Чаплинці, Генічеську у людей через те значний рівень тривоги, десь на 1-2 позиціях. А у наших - десь на 11-12-тих позиціях, геть не хвилюються. Живуть собі розміреним життям, обробляють землю. І децентралізація на них не сильно позначилася - їх не поділили, залишили, як було, в одному районі.

На території немає великих виробництв. З роботи, крім полів - бюджетна сфера, сфера обслуговування та торгівля. Ще особливість громади - немає старостинських округів, а є наймані старости, прикріплені до сіл. Загалом – 17 старост там, де були сільські ради.

А найцікавіше - тут донині офіційно є помічники дільничних, їх оформили через спеціальну програму громади й виділяють із місцевого бюджету кошти на їх зарплатню. Загалом - 9 помічників дільничних. Крім того, тісно співпрацюють з Центром зайнятості за програмою «Шерифи» й наразі в громаді працює ще 7 інструкторів з інформування населення щодо запобігання порушень громадського порядку - так офіційно називається такий вид громадських робіт.

Тож громада зацікавлена в розробці Програми безпеки та включення безпекових ініціатив до Стратегії розвитку, підсумувала пані Наталія.

Публікація підготовлена в рамках проєкту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проєкт реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ