Підтримати нас

Обіцянки з передвиборчих програм не стосуються повноважень президента

Автор статті
24 лютого 2019 07:00
848
Поширити:

Майже половина обіцянок кандидатів у президенти, які прописані у передвиборчих програмах, не стосуються конституційних повноважень Президента.

Такі результати моніторингу програм 12-ти найбільш рейтингових кандидатів у президенти озвучив аналітик Комітету виборців України Денис Рибачок на конференції з нагоди 25-річчя КВУ "Виборча кампанія в Україні: основні тенденції і проблеми", повідомляє Укрінформ.

"Майже половина того, що обіцяють кандидати в президенти, не відноситься до повноважень Президента. Повноваження Президента і його компетенції досить чітко виписані в статті 106 Конституції України", - підкреслив Рибачок.

Комітет виборців провів моніторинг і аналіз програм 12-ти найбільш рейтингових кандидатів у президенти за 14 основними напрямками: зовнішня політика, армія, судова реформа, боротьба з корупцією, освіта, медицина, культура, децентралізація.

Аналітики КВУ визначили топ-5 тем, про які пишуть кандидати в своїх програмах.

«На першому місці питання економіки. В середньому 31% кожної програми кандидата - це економічний блок. Це питання того, як залучити в Україну інвестиції, що робити з податками, створення нових робочих місць, зарплати, тарифи, соціальні виплати, пенсії і так далі», - інформує Рибачок.

У результаті, за його словами, кандидати в президенти говорять про економіку вдвічі більше, ніж про безпеку, армію і зовнішню політику разом узяті.

На другому місці - питання правової політики, які згадуються в 11% програм.

«Лише третє місце в програмах - це питання безпеки і армії», - сказав Рибачок, та уточнив, що середньому 8% програм акцентують саме на цьому.

«Ще 20% - це загальні слова, красиві історії з життя кандидатів і дуже гарні епітети», - розповів Рибачок.

Аналітик також наголосив, що у передвиборчих програмах наявний негативний тренд – частина кандидатів пропагують недемократичні практики.

«Вже зараз низка кандидатів публічно закликають до впровадження смертної кари в Україні... хоча є рішення Конституційного Суду з далекого 1999 року, де взагалі було визнано, що смертна кара в принципі суперечить Конституції України», - зауважує Рибачок.

Серед негативних тенденцій, за оцінкою КВУ, й те, що половина найрейтинговіших кандидатів обіцяють повністю скасувати недоторканність народних депутатів, президента, суддів. Окремі кандидати спекулюють на ідеях відкликання виборцями депутатів і президента. Масово набувають поширення ідеї референдумів, які пропонується проводити в обхід парламенту і певних процедур, що мають бути визначені законом.

За аналізом КВУ, із 12-ти найрейтинговіших кандидатів 8 прямо підтримують вступ України в НАТО і зближення з ЄС, хоча їхні програми не корелюються з демократичними європейськими практиками.

Як зауважив Рибачок, ані міжнародні стандарти, ані національне законодавство не встановлюють критерії, за якими можна було би визначити змістовність чи беззмістовність виборчої кампанії.

"Передвиборча програма - це певний план дій, детальний документ, в якому кандидат розписує, що він робитиме протягом наступних 5 років відповідно до своїх повноважень, компетенції і так далі. По хорошому, якісна передвиборча програма - це готовий план дій уряду, готовий документ, який треба взяти і виконувати», зазначив Рибачок.

Він додав, що в Україні кандидати сприймають програму крізь призму передвиборчої агітації, а до реального плану дій програма жодного кандидата не має відношення.

Рибачок підкреслив також, що виборці мають вимагати від кандидатів якісних програм, а не обіцянок. Проте, за статистикою, близько 80% виборців не читають передвиборчі програми кандидатів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ