Підтримати нас

Нуль відходів: херсонці дізналися, як перестати смітити

Автор статті
25 листопада 2021 06:30
1,329
Поширити:

У Херсоні відбувся Екофест #Kherson_ZeroWaste”, де містян познайомили з концепцією “Нуль Відходів” (“Zero Waste”). На локаціях фестивалю та під час майстерень учасникам демонстрували, як організувати свій побут так, щоб мінімізувати відходи. Фестиваль відбувся у суботу, 20 листопада, у парку “Херсонська фортеця” поблизу лебединого озера.

Під час заходу працювало 5R-локацій: Refuse – відмовся від зайвого; Reduce – скорочуй потрібне; Reuse – використовуй повторно; Recycle – переробляй; Rot – компостуй. Учасників екофесту частували гарячими напоями у свій посуд і закликали брати із собою багаторазові горнятка та пляшки.

Секрети компостування в умовах квартири

Екоактивісти наполягають, - недоїдки необхідно компостувати. Тут виникає питання: навіщо? Адже органічні відходи швидко розкладаються в природному середовищі на відміну від шкідливого пластику. Це правда, але умови сміттєзвалища зовсім інакші. Представниця громадської організації “Генеруюча платформа “Добробуд” поділилася, чому потрібно компостувати відходи:  

“На звалище недоїдки потрапляють у поліетиленовому пакеті, і без доступу кисню виділяють метан, який у 25-30 разів шкідливіший за вуглекислий газ. Там органіка спресовується зі склом та металом. Бактерії, які мають розкладати органіку, не виживають в умовах сміттєзвалища. Тому важливо компостувати”, - розповіла Оксана Прохорова.

У результаті ви отримаєте чорнозем, який можна використовувати для клумб та кімнатних рослин. Більше не буде потреби купувати грунт в магазині. Компостувати дуже зручно всім, хто живе у приватному будинку, а от що робити мешканцям багатоповерхівок?

Власникам квартир Оксана радить використовувати вермикомпостер з червоними каліфорнійськими хробаками. Вони швидко перетворюють недоїдки на чорнозем і запобігають утворенню запаху гнилі. Підійдуть і звичайні дощові черв'яки. Такий компостер дуже легко зробити з дешевих підручних засобів. Знадобиться декілька відерець, хробаки та шланг для стікання зайвої рідини. 

Вермикомпостер з каліфорнійськими хробаками

Майстерня з перероблення пластикових кришечок

У Херсоні вже четвертий рік поспіль втілює у життя екологічні практики команда  “Zero Waste School: Херсон”, до якої входить учнівська молодь шкіл нашого міста. Найбільше учасники команди пишаються своєю майстернею з перероблення пластикових кришечок. Хлопці та дівчата розповіли, як вони перетворюють їх на дизайнерські речі у своїй майстерні.

Спочатку кришечки розподіляють за відтінками. Темний ліс та стигла вишня - це лише декілька відтінків з багатьох. Далі кришечки одного відтінку подрібнюють у стружку на спеціальному верстаті й відправляють у термопрес на перетоплення. В результаті маємо цілий пластиковий лист товщиною від  2,5 до 3 міліметрів. Далі з нього фрезером вирізають деталі або пазли різноманітних форм, наприклад дельфіна. Так кришечки отримують нове життя. Важливо, що це перероблення більш екологічне, адже не використовується ані фарба, ані клей.

Для виробництва таких пазлів херсонській команді #ZWSХерсон надсилали кришечки з усіх куточків України. Акція отримала назву “Пластикожуй Ромчик”. У Херсоні матеріал збирають на ТРЦ “Фабрика”.  У майстерні виготовляють й інші вироби. Учасники команди продемонстрували на екофесті приклад, як можна з перероблених кришечок виготовляти адресні таблички.

На фестивалі також були представлені речі, які виготовлялися з уживаних металевих виробів. Майстри з Херсонщини - Сергій Демченко і Вадим Білоусов представили багато фігур у формі тварин, комах, транспорту тощо.

Утилізація медичних відходів

Дуже несподівано було зустріти на екофесті представників ХМГО “Асоціація 21 століття”, які надають послуги медичного супроводу й тестують на ВІЛ, гепатит та інші важкі захворювання. Як виявилося, вони прийшли на фестиваль звернути увагу на проблему утилізації медичних відходів, ліків і швидких тестів, які можна придбати в аптеці та пройти самостійно:

Ми хочемо звернути увагу на проблему утилізації медичних відходів. Зараз стає популярним самотестування і зазвичай люди викидають ці тести у смітник, що небезпечно. Є підприємства, які займаються утилізацією медичних відходів та обслуговують лікарні, але у ЗМІ неодноразово висвітлювали, як ці відходи закопують просто у лісі.

Під час фестивалю проходило безліч розіграшів екоподарунків. Проводилися безкоштовні майстерні з сортування відходів, екологічного миловаріння, сервірування, виготовлення новорічної іграшки з природних матеріалів, а також створення флораріуму.

А представники національної скаутської організації “Пласт” показували, як треба відпочивати на природі й не забруднювати довкілля.

Заради проведення цієї масштабної події низка організацій об'єдналися у коаліцію  #Екофрендлі_Я. До неї увійшли три громадські організації: “Глобальний погляд”, “Імпульс Херсонщини”, “Екологічні новини” та благодійне товариство “Центр суспільних програм”. Ідея екофестивалю народилася під час участі представників коаліції в програмі «Академія громадського активізму», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Інтерньюз-Україна за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». В межах цієї програми коаліції вдалося виграти грант на реалізацію свого проєкту. Екофестиваль підтримали також Херсонська міська і районна ради.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ