Підтримати нас

Новий етап децентралізації змінить вигляд Херсонської області

Автор статті
18 вересня 2019 11:58
1,046
Поширити:

Насуваються зміни в устрої області. Новий етап децентралізації вимагає об’єднання 18 існуючих районів до 3-5. Про це говорили на круглому столі з удосконалення адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Херсонської області.

Потреба в скороченні кількості районів виникла через децентралізацію. Постійно збільшується  кількість ОТГ, а значить,  в існуючих районах  стає все менше повноважень і, відповідно, сенсу. Адміністративні органи районного рівня отримують менше фінансування і вже не надто  впливають на ситуацію. А отримання адміністративних послуг для громадян розпорошується.

Експерти наголошують, що новий  поділ області  має не тільки збільшити райони, а й повністю змінити  їх  функції.

Маргарита Трипільська пояснює, що сьогоднішнє обговорення це важливий крок, для регіону, адже зміни будуть впровадженні у будь-якому випадку, але від зацікавленості громади залежить чи будуть вони корисними для Херсонської області.

Регіональна координаторка  проекту Маргарита Трипільська розповіла про дві можливі концепції майбутнього поділу, які пропонують київські експерти. Перший варіант пропонує Мінрегіон, це бачення передбачає переділ Херсонської області на три райони, тому що за офіційними рекомендаціями в майбутньому  район має нараховувати не менше 150 тис населення. Проте  такий підхід  ускладнить  доступність багатьох послуг  для населення. Наприклад: деякі населені пункти будуть на відстані 120 км від спеціалізованих медичних закладів, так само це ускладнює зв’язок з  курортними районами Херсонської області. Другий варіант теж передбачає поділ на 3 райони, але трохи в іншому  складі, що ніяк не вирішує проблеми доступності.

Місцеві представники під час обговорення висували пропозицію про створення мінімум 5 районів у складі регіону.

Проблема виникає через те, що в контексті цієї реформи вже існують готові універсальні формули та інструменти, і для більшості областей це не стане проблемою. Але універсальна формула не означає, що вона підійде  для всіх випадків.  Херсонського регіон є великим за територією, але за густотою населення він передостанній  в Україні, через це керуватися лише кількістю населення – не вихід.

Існує ще варіант поділу області за госпітальними округами, тобто з урахуванням розміщення медичних закладів. Таких округів  у Херсоні  чотири: Херсонський, Таврійський, Генічеський, Бериславський. Цей принцип теж не вирішує питання доступності повністю, але значно скорочує відстань від людей до необхідних їм послуг.

Проте Маргарита Трипільська пояснює, що поділ за госпітальними округами є недосконалим.  За офіційною концепцією майбутніх переділів дуже важливо дотриматися всіх умов, що прописані в реформі, адже переділ на райони має відбутися в усій країні за одними стандартами.

Щоб вирішити ці проблеми, і було проведене громадське обговорення.

Лариса Оленковська, виконавчий директор Херсонського відділення Асоціації міст України, говорить, що варто було б навіть  відмовитись від слова «район» натомість використовувати «повіт», тому що зміниться сам принцип існування та  роботи адмістративних органів в районнах.

Зараз в Україні існує 490 районних центрів, у перспективі має залишитися 102. Остаточні зміни має прийняти Верховна рада. Але щоб майбутній вигляд і функціонування областей не залежали від далеких від цих  регіонів людей, відбуваються громадські обговорення.

Р.S. Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ