Підтримати нас

Нову марку Укрпошта присвятить Чорнобаївці

Vgoru
Автор статті
09 травня 2022 07:37
915
Поширити:

Ми вже писали про  конкурс "Укрпошти", який вона оголосила на початку березня. Кілька сотень художників взяли участь у ньому, запропонувавши ескізи нової  марки «Русский военный корабль, иди…». Згодом компанія презентувала 20 робіт. Найкращу визначали голосуванням.

 

Невдовзі цю марку випустили тиражем в  один мільйон екземплярів. А 7 травня вже розпродували останні 30 тисяч. Сотні людей видовжувалися  в черги за ними. Марки мають ажіотажний попит не лише в Україні, а й за кордоном. А особливо після того, як українські вояки потопили російський крейсер «Москва», що зображений на марці.

Наприклад, на eBay вартість малих аркушів з 6 марок сягає вже $1000. Хоча в Києві їх можна було купити за 23 або 48 грн за один примірник, тобто малий аркуш з 6 марок F коштує 138 грн, а з 6 марок W – 288 грн. І якщо за ціною $1000 марки ще не купували, то  за $228,28 малі аркуші розкуповували враз. Так, один з продавців продав вже 844 аркуші за таку ціну, тобто на суму більше ніж $240 000!

Чимало українців просять Укрпошту видрукувати додатковий наклад марки. На їх думку, це не просто колекційний атрибут, а й артефакт епохи. Але пристати на ці прохання – неможливо. Бо  тоді Укрпошта просто знищить  колекційну вартість марки й порушить численні  засади філателістичного ринку. А такий крок може спричинити дуже суворі санкції. Навряд чи очільники Укрпошти зважаться на це. Окрім усього, сама Укрпошта заробляє на реалізації марок мало. Вона зобов’язана продавати їх за номіналом і не може вдатися до спекуляції  на вторинному ринку.

Але тим, кому не дісталася марка про «воєнний корабель», не варто засмучуватися. Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський розповів, що компанія збирається випустити нові серії марок: «Очільник Кремля», «Чорнобаївка», «Добрий вечір! Ми з України!»… Також планується окрема серія з містами-героями, серед яких має бути й Херсон.

 Як стверджує Ігор  Смілянський, Укрпошта знову влаштує голосування, щоб визначити, яку з марок друкувати першою.

«Десь сім таких тем оберемо і люди виберуть саме ту тему, яку вони бажають бачити першою. У Чорнобаївці, можливо, треба почекати фінальний рахунок, щоб зрозуміти, що зобразити», — сказав Ігор Смілянський.

Марки з окремої серії, присвяченої містам-героям, Ігор  Смілянський схарактеризував так: кожна зображатиме унікальність кожного міста.

«Кожне місто - воно унікальне. Маріуполь унікальний, Буча унікальна. Тому ми будемо намагатися робити так, щоб дійсно марка поширювалася всім світом. Мені здається, зараз вже українська філателія по всьому світу відома», — вважає Ігор Смілянський.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ