Підтримати нас

Нові правила округлення: коли українці можуть не переплачувати в магазині

Автор статті
19 листопада 2018 17:01
747
Поширити:

В Україні діють нові правила округлення – в магазинах можуть округляти підсумкову суму в чеку в більший або менший бік. Крім того, в обігу з'явилися нові монети.

Сайт "Сьогодні" дізнався у голови правління банку ПУМБ Сергія Черненка, як не переплачувати і вигідно розраховуватися за покупки.

Нові правила: все, що потрібно знати

Монети номіналом до 25 копійок – найпоширеніші в Україні. Але варто звернути увагу, що 2 копійки перестали карбувати ще в 2012-му, а 5 копійок – три роки тому. Національний банк, враховуючи, що копійок з кожним місяцем стає менше і нові не з'являються, дозволив округляти підсумкову суму покупок в чеках.

Округляти можуть до 10 копійок. Якщо сума в чеку закінчується на цифри від 1 до 4 копійок – округлюють в меншу сторону, а якщо від 5 до 9 копійок – в більшу. Таким чином, якщо ви придбали товар, наприклад, на 150 грн і 26 копійок, в супермаркеті з вас законно можуть взяти на 4 копійки більше – 150 грн і 30 копійок.

Магазинам вигідніше встановлювати ціни так, щоб округляти суми в свою користь. А щоб заплатити рівно стільки, скільки вказано в чеку, краще розплачуватися картою, радить Сергій Черненко.

"А ось при оплаті картою – ніяких заокруглень не буде. Ви платитимете по чеку. А найголовніше – вам не даватимуть дрібні гроші, про яку можна забути при безготівкових розрахунках", – радить голова правління банку ПУМБ.

1542625458.6325

Непотрібну дрібницю можна обміняти в банку, а замість паперових гривень тепер дають металеві

Ще одне нововведення – в оборот ввели монети номіналом одна і дві гривні. Тому не варто дивуватися, якщо вам запропонують здачу металевими гривнями. За розміром вони приблизно такі ж, як і дві копійки. Багато місця в гаманці вони не займуть, але служитимуть довше, ніж паперові гривні – зношуються вони повільніше.

Якщо ж у вас вдома накопичилося багато монет, ви можете обміняти їх в будь-якому відділенні банку на паперові гроші. У будь-якому випадку, носити з собою багато монет незручно. Кращий варіант – розплачуватися банківською картою. По-перше, це безпечніше. Навіть якщо у вас вкрадуть карту, її можна заблокувати за лічені хвилини. По-друге, з картою можна забути про набитий дрібницею гаманець.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ