Підтримати нас

Нові ПДР і штрафи для водіїв

Автор статті
08 січня 2019 04:05
905
Поширити:

Торік для водіїв ввели нові обмеження і правила. Тепер в населених пунктах не можна їздити швидше 50 км/год, а нещодавно на дороги повернулися радари. Як змінилися правила дорожнього руху.   

Повернення TruCAM і обмеження швидкості до 50 км/год

Три роки на українських дорогах не було контролю за швидкісним режимом. 2015-го в країні ліквідували ДАІ і тільки 2017-го замість неї створили Дорожню поліцію. Хоча з початку минулого року в країні обмежили швидкість руху в населених пунктах до 50 км/год, дотримання цих норм ніхто не контролював. До речі, місцевим органам влади дозволили на деяких дорогах підвищувати ліміт швидкості. Але все одно тільки під кінець 2018-го поліцейським видали радари TruCAM. Повернення "трукамів" – лише перший крок. Кабмін розширив перелік технічних засобів, якими можна вимірювати швидкість на дорогах. Тому наступний етап – впровадження пристроїв в патрульних автомобілях. Вони фіксуватимуть порушення навіть під час руху поліцейських авто. Крім того, вулиці і траси оснастять автоматичними камерами, про які в уряді говорять уже кілька років. Це все може статися 2019-го.

До речі, штрафи за перевищення швидкості залишилися незмінними – 255 гривень за перевищення більше 20 км/год, і 510 гривень, якщо перевищення становить більше, ніж 50 кілометрів на годину.

Електронний кабінет водія

З 21 грудня 2018 року в Україні запрацював Електронний кабінет водія. Тепер кожен може отримати   інформацію про свій транспортний засіб – від технічних характеристик до історії автомобіля, дізнатися про штрафи, оплатити їх, записатися в чергу до сервісного центру МВС. Частина інформації на ресурсі безкоштовна, частина – платна. Безкоштовно можна дізнатися інформацію про дату останньої реєстрації транспорту, технічні характеристики. За гроші – перевірити VIN-код автомобіля, який був зареєстрований в Україні після 2013 року. Ця послуга буде платною – за 45 грн. 68 коп. користувач Електронного квитка може отримати інформацію про попередніх власників і участь автомобіля в ДТП.

На інформаційному ресурсі шість розділів – "Картка водія", "Автопарк", "Електронна черга", "Штрафи", "Отримання індивідуального номерного знака", "Перевірка транспортного засобу", в кожному з яких водій може отримати потрібну йому інформацію або записатися на отримання послуги.

Зареєструватися можна тільки за допомогою електронного підпису на сайті e-driver.hsc.gov.ua.

За керування п'яним – кримінальна відповідальність

У листопаді парламент прийняв законопроект №7279-д. Депутати вирішили, що керування в нетверезому стані – не адміністративне порушення, як було до цього, а кримінальне. Тому стаття 130 в Адмінкодексі зникне, а в Кримінальному з'явилася нова – №286-1. Так, за керування авто в нетверезому стані передбачено штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів – це 17000-34000 грн. з позбавленням права водити авто на термін до трьох років. Якщо водій знову сяде за кермо п'яним, йому загрожує штраф до 51000 грн. і позбавлення прав на термін від двох до трьох років.

Рух по колу і реформа паркування

Тепер завжди перевагу має транспортний засіб, який рухається на перехресті з круговим рухом, зазначеним знаком 4.10 "Круговий рух". Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів №860.

А у вересні в Україні стартувала реформа паркування. Тепер порушення досить зняти на фото чи відео, і водій, який припаркувався неправильно, отримає штраф. Для цього достатньо зафіксувати дату, час і місце розташування машини. Штраф можуть виписати заочно, причому копію постанови водієві залишать на лобовому склі. А сам оригінал прийде власнику машини поштою. При цьому винним вважатиметься власник автомобіля, а не той, хто був за кермом. До речі, штрафувати зможуть не тільки поліцейські, а й комунальні паркувальні інспектори. Вони з часом повинні з'явитися у всіх містах.

Ще на дороги повертають евакуатори. Вони забиратимуть на штрафмайданчик машину, якщо вона заважає або створює небезпеку іншим учасникам  руху. Однак штрафи, переважно, залишилися старими – від 255 до 510 гривень.  За паркування на місці для інвалідів – в 30-кратному розмірі, плюс ще тисячу гривень зверху.

Нові правила реєстрації

Тепер не треба проводити обов'язковий експертний огляд машини. Його не треба проводити і при реєстрації нових автомобілів, і перереєстрації машини у зв'язку зі зміною даних, наприклад, місця проживання. Крім того, автомобіль більше не треба знімати з реєстрації при продажу, він відразу перереєстровується на нового власника.

Нововведення торкнулися також видачі посвідчення водія: тепер воно видається на два роки. При їзді без порушень і не швидше 70 км/год через два роки воно обмінюється на нове, термін дії якого – 30 років.

Світловідбивачі для школярів

У Мінінфраструктури планують видати школярам світловідбиваючі елементи. Їх учні повинні будуть закріплювати на одязі або портфелях, сумках. 2019 року на інформаційну кампанію щодо використання світловідбивачів пішоходами і велосипедистами в темний час доби міністерство планує витратити 18 млн грн.

За матеріалами "Сегодня".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ