Підтримати нас

Нові артефакти з “Софії Київської”: хрест, у якому зберігалися мощі, свинцеві печатки та застібки для книжок

Автор статті
13 листопада 2021 07:37
1,156
Поширити:

Днями з-під землі на території заповідника “Софія Київська”, де зараз завершуються розкопки, археологи дістали нові унікальні знахідки, які є ровесниками святині. Серед них - натільний хрест-енколпіон.

Близько тисячі років тому такі хрести носили на собі переважно заможні містяни. Виготовляли їх на замовлення. Як правило, у них зберігалася частка мощів святих або древа Хреста.

Зазвичай подібні хрести виявляють на території старовинних поселень, зруйнованих татаро-монгольською навалою. Як відомо, Софіївський собор тоді вцілів. Взагалі, це одна з нечисленних споруд, яка залишилася з домонгольських часів. На переконання вчених,  знайдені артефакти допоможуть з'ясувати нові відомості про буремні події того часу. 

Разом з хрестом знайдено тисячолітні печатки зі свинцю, якими завірялися документи, та застібки для богослужбових книжок.   

Археологічні розкопки у заповіднику “Софія Київська” розпочалися ще влітку поточного року. Тоді тут  вирішили провести ремонтні роботи, зокрема, вимостити територію плиткою. Проте, за правилами, перед цим потрібно було провести археологічну розвідку. З того часу тут було виявлено чимало цінних археологічних знахідок. Наприклад, знайдено монети 500-700-річної давнини, коштовні прикраси, князівські персні, фрески із зображеннями образів святих та тварин.

Але однією з найунікальніших знахідок став старовинний вівтар, про який раніше нічого не було відомо. Він був призначений для літургійних відправ за участю і митрополита, і єпископа. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ