Підтримати нас

Нова транспортна модель Херсона зробить місто зручним і для автомобілів, і для пішоходів

Автор статті
24 вересня 2021 14:00
2,543
Поширити:

Як зробити наше місто більш комфортним та зручним для пересування? Адже з точки зору логістики та роботи транспорту Херсон має проблеми, за які міська рада поки що не береться.

Про це в стінах Херсонської міської ради говорили 23 вересня на другій зустрічі з обговорення Плану сталої міської мобільності. Під час зустрічі представники компанії “Egis” розповіли про мету свого візиту до нашого міста та план, що допоможе побороти проблеми транспорту та доріг.

Захід розпочав зі вступної промови Денис Моляк - керівник розроблення Плану стратегічної мобільності міста:

" Це наша друга зустріч у Херсоні.  До цього ми вже відвідували місто, аналізували  та виявляли проблеми - те, з чим воно стикається і на що потрібно звернути увагу в найближчі 10 років. Саме за цей час наша команда повинна  реалізувати проєкт Плану сталої мобільності міста."

 Група експертів компанії “Egis” провела у серпні цього року ряд досліджень та аналіз  і виявила низку проблем мобільності у нашому місті. Серед них, зокрема, такі:

  • проблеми з громадським транспортом: непрямі та некомфортні маршрути;

  • низька якість пішохідної інфраструктури: відсутність пішохідних секцій на світлофорах, острівців безпеки та освітлення тротуарів, знаків пішохідного переходу;

  • відсутність велодоріжок;

  • ДТП з тяжкими наслідками;

  • незручна вулична мережа:  відсутність розмітки та ремонтів як автотранспортної, так і пішохідної зон;

  • бездіяльність міської ради у розв'язанні дорожніх проблем.

Як сказав Ігор Могила - експерт з транспорту й мобільності, Херсон - компактний у порівнянні з великими містами, та не має такого жвавого ритму як, наприклад, мегаполіси. Проте з точки зору логістики, він незручний, що і стає причиною аварій.

Фото:

Чим яскравіша червона точка - тим більше у тому місці було дорожньо-транспортних пригод

Автор фото: експерти компанії “Egis”

За словами спеціалістів, аби запобігти ДТП з тяжкими наслідками, міська рада повинна мати департамент - команду експертів з оцінки стану дорожньо-транспортної ділянки та аварійних пригод, аби надалі не траплялися подібні ситуації.

Також вони наголосили, що розробили для нашого міста мету: “Херсон - місто спокійних пересувань”. Тому план  підпорядкований цій меті - це поради, після дотримання яких переміщення містом стане комфортним, безпечним та зручним для херсонців. 

Основні його принципи:

  • налагодити рух та стан громадського транспорту;

  • забезпечити пішоходів якісною дорогою, тротуаром для мешканців з інклюзією та освітленням вночі;

  • створити окрему мережу велосипедних дорожніх смуг, місць паркування і прокатів велосипедів, самокатів;

  • зменшити небезпеку в концентраціях зон ДТП, встановити врегульовану швидкість у таких зонах;

  • спроєктувати схеми безпечного руху на перехрестях, зону стоянок та вантажівок;

  • підвищити професійний рівень мерії: залучити її працівників до співпраці з експертами доріг та транспорту.

На зустрічі була присутня Марина Віркун - очільниця Управління транспорту Херсона. Під час обговорення проблем  вона розповіла про майбутні плани, які вже обговорюють на засіданнях: 

"Ми повинні заснувати “зелений коридор”, тобто пішохідний маршрут, за яким з’єднуватимуться всі паркові зони, щоб люди могли спокійно перейти до заданого місця. І зараз ці питання вже розглядаються на сесіях разом з архітектором міста.

Наразі, спеціалісти компанії планують доопрацювати проєкт, щоб розпочати його реалізацію в грудні 2021 року. Вони ще розробляють індикатори перевірки завдань, які мають вирішити за певний термін своєї співпраці з міською радою. Також експерти наголошують, що це не остання зустріч з громадськістю, адже вони планують співпрацю, під час якої дізнаватимуться про проблеми міста від самих херсонців.

Довідково.

План сталої міської мобільності - це стратегічний план, створений для задоволення потреб у пересуванні людей та бізнесу в містах і навколо них, задля досягнення вищого рівня життя. Важливим є залучення громадськості, аби врахувати потреби всіх категорій мешканців. 

В Україні Плани сталої міської мобільності хоч і не є обов’язковими документами, однак уже розроблені та затверджені у Львові, Житомирі, Полтаві, Миколаєві, а ще кілька міст розробляють такі плани зараз - серед них і Херсон, Суми, Тернопіль та Харків.

Розроблення Плану сталої міської мобільності (ПСММ) для Херсона (включаючи Транспортну модель міста) триває з 2020 року  спільно з французькою компанією Egis, за рахунок 150 тис. євро грантових коштів Європейського банку реконструкції та розвитку.

 

Фото Дарини Борзової

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ