Підтримати нас

Неєвропейські стосунки в Херсонському Державному університеті, або На балансі - слухняні студенти

Vgoru
Автор статті
28 грудня 2021 17:26
5,040
Поширити:

Керівництво Херсонського державного університету, а особливо його ректор Олександр Співаковський, часто заявляють про рішучу відмову від минулого СРСР і про рух до європейських стандартів. Але, за іронією долі, в університеті застосовуються зовсім неєвропейські практики цензури. Принаймні, так розповідають студенти.

Мова йде про загальноуніверситетський  чат “KSU_Talks_Community”. Його створили для швидкої комунікації між студентами, викладачами та адміністрацією вишу. У ньому студенти могли поскаржитися керівництву на побутові проблеми: відсутність води чи опалення у гуртожитках, або необхідність ремонту в деяких аудиторіях, чи обговорити найважливіші питання  навчання. Також там дискутували з приводу епідеміологічної ситуації у Херсоні та власної безпеки. Найгострішою дискусія стала напередодні введення “червоної зони”. Студенти просили в адміністрації переходу на дистанційне навчання. У відповідь їм казали, що для хвилювань немає підстав, і треба ходити до університету. Винятком стали лише окремі групи, де зафіксували хоча б один випадок захворювання на коронавірус. Такі групи йшли на самоізоляцію. Одночасно адміністрація запустила масштабну кампанію агітації за щеплення. Ректор ХДУ Олександр Співаковський особисто закликав усіх вакцинуватися, апелюючи до ситуації у лікарнях. 

Але деякі студенти з різних причин не хотіли вакцинуватися й почали наводити власні аргументи на захист своєї позиції. У них вони навіть наводили статті чинного законодавства щодо добровільності цього процесу. І зненацька усіх, хто виступав проти примусової вакцинації, а згодом і тих, хто просто критикував керівництво, почали блокувати в чаті. Хто саме видаляв зі спільного комунікаційного ресурсу “дисидентів” - достеменно з'ясувати не вдалося, адже, за неофіційною інформацією, права адміністраторів чату надано декільком особам. 

Та навряд чи він/вона/вони діяли на свій страх та ризик. Адже пан Співаковський недвозначно окреслив свою позицію: “Все, що стосується антивакцинаціі, буде йти в бан. Це не порушення прав. Це боротьба за Життя!!!”

Заблоковані студенти назвали ці дії  наслідуванням тоталітарних практик у сфері цензури. І в знак протесту створили альтернативний чат KSU_Talks [БЕЗ ЦЕНЗУРЫ] (на противагу назві загального чату KSU_Talks_community). Представники адміністрації ХДУ до нього не доєдналися. 

Один із засновників нового чату Кирило*, розповідає:

Оскільки початок навчального року припав на нову хвилю епідемії коронавірусу, багато студентів боялись за своє здоров’я. Саме тому ми звернулися до керівництва університету з проханням ввести режим дистанційного навчання. Ми боїмося сидіти в переповнених аудиторіях, ми боїмося їздити в університет громадським транспортом, ми боїмося ректора, який блокує у групах і викликає “на килим” студентів, що не згодні з ним. На жаль, нас ніхто не чує і не хоче чути. Ми просто хочемо навчатися без ризику для себе й інших, хочемо перейти на дистанційку. У відповідь на наші скарги й точку зору нас кидали у бан, видаляли наші повідомлення, а декого навіть викликали до кабінетів для пояснень. Взагалі, справа не тільки конкретно в дистанційній формі навчання. Будь-які скарги студентів, наприклад, на холод в аудиторіях або на застарілу техніку також не були почуті. Усе це заперечувалось, а з тими, хто скаржився, проводили профілактичні бесіди. Скандали поступово затихали, а проблеми залишалися. І ось останнім часом адміністрація так злякалася студентів, що почала просто блокувати найактивніших з нас. Після цього ми вирішили створити свій чат, у якому ніхто нікого блокувати за свою думку не буде.”

До речі, Кирило вже відчув протидію адміністрації. Попри величезне бажання викрити його особу самі ж представники адміністрації не поспішають розкривати себе.

Також деякі студенти повідомляють, що з ними проводять свого роду “профілактичні бесіди”, у яких відверто натякають на те, що їм потрібно змінити свою поведінку. Що ж відбувається після цих бесід? Тут вже, як пощастить. Комусь достатньо просто публічно вибачитися.

А до “незговірливих” застосовують навіть такі радикальні заходи, як загроза відрахування з вишу. 

Студентка Світлана*, якій пригрозили відрахуванням, розповідає:

Я дуже шокована. Спочатку мені подзвонили з деканату і порадили передивитися свої висловлювання про університет. А наступного дня запросили до комісії на відрахування, сказали, що на мене написали вже 3 догани, про які не знав навіть куратор, а тим більше, я. Казала, що у мене є довідки, що пояснюють мої “прогули”, але мені відповіли, що вже запізно і я можу робити з цими довідками все, що завгодно. За незрозумілих причин у мене записано значно більше пропусків, ніж мало  бути. Потім мене викликали у деканат, спитали номер моєї матері, одразу зателефонували їй і сказали, цитую: “Вашу доньку відраховано за дисципліну та пропуски, вона зможе поновитися на другому курсі тоді, коли змінить своє ставлення до університету”. 

Під час підготовки матеріалу Медіаплатформа Вгору надіслала декілька запитів до керівництва вишу з приводу цієї конфліктної ситуації. Зокрема, цікавилися, хто саме блокував студентів у спільному чаті, та чия це була ініціатива. Але виконувач обов'язків ректора, перший проректор Сергій Омельчук ухилився від прямої відповіді. Більш того, підписаний ним лист здивував  абсурдністю. Спочатку пан Омельчук заявляє, що існує багато різних чатів, тому вони не зрозуміли, про який саме йде мова. Проте надалі стверджує, що університет ніяких правил користування та управління  “KSU_Talks_Community” не створював. А потім додає фразу, яка взагалі “у жодні ворота не лізе”, що такого чату, як “KSU_Talks_Community” - “на балансі  ХДУ не знаходиться” (?!). 

Хіба спілкування групами в соцмережах - якась нерухомість, чи щось матеріальне, що може перебувати на чиємусь “балансі”?  

І окремо хочеться додати про інший аспект “комунікації” між студентами та керівництвом ХДУ - про вакцинацію від ковіду викладачів вишу. Адже переконуючи студентів навчатися офлайн, Олександр Співаковський стверджував, що всі працівники університету 100% вакциновані, тобто небезпеки немає. 

Але  дехто (у тому числі й заблоковані потім учасники чату) ставили його слова під сумнів. 

Щоб розвіяти його, “Вгору” поцікавилася також ходом кампанії з вакцинації від коронавірусу серед викладацького складу та попросила надати офіційні відомості на ті дати, коли ректор заявляв про повне щеплення усіх педагогів.

Втім, на ці питання повної відповіді ми також не отримали - лише статистику станом на 07. 12. 2021.

Та навіть з цієї статистики можна зробити висновки, що керівництво вишу й там лукавило.  Адже за час, що минув з гучних промов, п’ять педагогів взагалі не вакцинувалися, а ще, невідомо скільки (бо їх включили до кількості допущених до викладання чи іншої роботи у виші) -  нещеплені через медичні протипоказання.

А коли матеріал вже готувався до публікації, виявилося, що чат “KSU_Talks_Community” став ще більше закритим, “оцензуреним”: там тепер заборонено пересилати повідомлення та робити скріншоти повідомлень. “Незручні” репліки у чаті також видалили. 

Отже, наразі адміністрація університету спілкується лише зі “слухняними” студентами у чаті, де все добре й безліч подяк “вождям”. А “бунтівна” група в телеграмі перейменувалася на “Kherson Talks”, щоб уникнути санкцій керівництва. 

Ця картина дуже контрастує з європейськими стандартами освіти, до яких наша країна крокує вже багато років. І проблема не в конкретних особистостях і університетах, а у системі взагалі. У європейських закладах вищої освіти неприпустимі досить звичні для нас явища, як виклики “на килим”, догани за “неправильну поведінку”, чи, навпаки, зневажливе ставлення студентів до викладачів. І запозичене у розвинених країн, “модне” слово Community означає не цензуру чи залякування, не  позицію страусів “нічого не бачу, нічого не чую”. А - вміння спілкуватися та разом розв’язувати спільні проблеми й непорозуміння. 

*Імена змінено на прохання авторів цитат.

Матеріал підготовлено у межах Медіашколи “Вгору”, що проводять Благодійна організація “Фонд милосердя та здоров’я” в партнерстві з Медіаплатформою “Вгору” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ