Підтримати нас

Несподівана знахідка у шафі забезпечила родину на все життя

Автор статті
04 червня 2019 12:25
667
Поширити:

Шотландська родина з британського Единбургу випадково знайшла в шафі неймовірно цінну реліквію – шахову фігурку з острова Льюїс.

Ця колекція вважається однією з найрідкісніших і найважливіших для цінителів європейської культури. Вартість артефакту перевищує мільйон фунтів стерлінгів (3,4 млн гривень).

"Фігурка воїна трохи розбита, у неї немає лівого ока. Але це тільки додає їй чарівності", – зазначив Александер Кадер, фахівець аукціонного будинку Sotheby's в Лондоні.

 

Як стверджує представник родини, в середині XX століття його дід володів власним антикварним магазином в Единбурзі. Він придбав цю фігурку з моржової кістки 1964 року всього за п'ять фунтів стерлінгів (170 гривень). У його бухгалтерській книзі предмет був заявлений під іншим найменуванням, тому він не знав про те, що став власником важливої реліквії. Після його смерті вона потрапила до родичів, які дбайливо зберігали її 50 років.

 

Шахи з острова Льюїса – колекція з 93 фігурок, виготовлених в середні століття. Кожен предмет майстерно вирізаний з мережевого бивня, і лише кілька шахових фігур виготовлені з китового зуба. Наразі 11 з них зберігаються в Національному музеї Шотландії, а інші – в Британському музеї.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ