Підтримати нас

Нескорений Херсон: обленерго повертає світло

Vgoru
Автор статті
16 січня 2023 15:00
2,689
Поширити:

11 листопада 2022 року назавжди увійде в історію Херсона як одна з найвизначніших дат. Саме цього дня героїчні воїни ЗСУ звільнили місто від окупації рф, що тривала понад вісім місяців. 

Виснажені, змучені, але нескорені місцеві жителі зустрічали наших захисників на вулицях квітами, обіймали та усі разом плакали від щастя. На площі Свободи зібралися тисячі людей, аби відсвяткувати довгоочікувану подію. А вже 14 листопада до Херсону приїхав Президент України Володимир Зеленський та повідомив, що відновлення нормального життя у регіоні вже розпочато.

Чимало роботи попереду було, зокрема, в АТ «Херсонобленерго», що належить групі компаній VS Energy. Співробітники підприємства з 24 лютого ні на хвилину не залишали свою енергетичну варту, докладаючи неймовірних зусиль для того, аби жителі області були зі світлом. Щодня вони виконували масштабні ремонтні та поточні роботи, знаходячись під пильним оком окупанта та ризикуючи життям.

«Херсонобленерго»: що коїли війська країни-агресора

З перших днів повномасштабного вторгнення Херсонська область, що межує з Кримом, опинилася у самому епіцентрі подій. Стрімке просування ворога вдалося сповільнити лише у середині березня під Миколаєвом. Відтоді на межі двох областей — Херсонської та Миколаївської — точилися запеклі бойові дії, адже фронт зупинився саме там.

Обстріли з артилерії, мінометів, ракетних установок не вщухали. Ворожі снаряди нищили усе навкруги, в тому числі майно «Херсонобленерго»:

  • підстанції;
  • трансформатори;
  • лінії електромереж.

У населених пунктах на півночі Херсонщини (зокрема, у Білозерському районі) світло зникло ще 12 березня. Така сама ситуація склалася і у Великій Олександрівці та прилеглих селах. Відновити подачу електроенергії було просто неможливо, бо дістатися місця пошкодження фізично ремонтні бригади не мали сили.

У самому ж Херсоні спостерігалася значно краща ситуація зі світлом. Окупанти розгорнули в обласному центрі фейкову адміністрацію, тож, усі блага цивілізації собі лишили. 27 червня так звана «нова влада» разом із представниками фсб рф захопили окремі об’єкти, що належать ПАТ «Херсонобленерго» та представили колективу свого «ручного» керівника. Робітників під тиском та з погрозами примушували писати заяви про співпрацю. Товариство частково втратило контроль над обслуговуванням електромереж, але світло все ж постачалося з підконтрольної території України. Керівництво «Херсонобленерго» направило заяву до правоохоронних органів, в якій вимагає:

  1. Притягнути до відповідальності причетних до захоплення підприємства.
  2. Надати правову оцінку діям окупантів та колаборантів.

Акціонери групи компаній VS Energy готові сприяти роботі слідчих, надати усі необхідні свідчення та докази скоєних агресором злочинів.

Керівництво Херсонобленерго про наслідки окупації

Коли для окупантів настав час ганебно тікати з Херсону, вони від безсилля та люті встигли розтрощити та пограбувати як майно простих людей, так і об’єкти інфраструктури. Так, росіяни викрали автомобільний транспорт, спецтехніку та дороговартісне обладнання обленерго в Херсоні.

Акціонер групи компаній VS Energy Віліс Дамбінс повідомив, що постраждало 30% майна на загальну суму понад 2 млрд гривень: «Ця оцінка є попередньою. Гадаю, що після повного звільнення Херсонщини масштаби збитків стануть більш зрозумілими. Після того, як ми матимемо точні цифри, ми будемо подавати судові позови до росії в міжнародні суди».

Майно енергетиків продовжує страждати і вже після деокупації області. Російські війська, які наразі розташували на лівобережжі Дніпра, нещадно гатять по місту. Так, в ніч на 11 грудня ракети влучили прямо на територію «Херсонобленерго». Було пошкоджено ангар, три службові автомобілі та 5 одиниць спецтехніки, повідомив голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич у своєму Телеграм-каналі.

Відновлення енергопостачання на звільнених територіях

Відновлювальні роботи у місті Херсоні та правобережній частині області розпочалися одразу після деокупації — 12 листопада. На допомогу колегам з «Херсонобленерго» попрямували бригади енергетиків з компаній, що входять до VS Energy Group: з Житомира, Кропивницького, Чернівців та Рівного. До них підключилися миколаївці, одесити та спеціалісти ДТЕК.

Першою вдалося заживити підстанцію «Біла криниця». Для цього довелося усунути 139 обривів та замінили 7,5 км пошкодженого обстрілами дроту.

Далі по повітряній лінії ПЛ-35 світло повернулося в понад дві тисячі осель жителів Великої Олександрівки, Новодмитрівки та Старосілля.

Енергетична ситуація у самому Херсоні залишалася складною. До війни обласний центр заживлювало три магістральні лінії електропередач, але всі вони були зруйновані. Наразі свої зусилля енергетики сконцентрували на миколаївському напрямку, аби якнайшвидше отримати світло по цій гілці. Потрібно відновити понад 70 прольотів розірваних дротів та дві опори.

Голова правління «Херсонобленерго» Ігор Сафронов наприкінці листопада повідомив про тестове заживлення електромереж міста: "Так як основні джерела енергоживлення зруйновані, працюватиме резервна лінія електропередач, яка має обмежену пропускну здатність. В першу чергу будуть заживлені об’єкти критичної інфраструктури".

За інформацією пресслужби Херсонської ОВА, станом на 13 грудня для відновлення світла на Херсонщині працювало 34 бригади — це 180 робітників та 63 одиниці техніки. Роботи тривають 24/7: встановлюються нові опори, тягнуться кілометри проводів, ремонтуються пошкоджені силові трансформатори, заливається олива, замінюється інше пошкоджене енергетичне обладнання.

Чому світло не можливо дати вже завтра

«Чому світла й досі немає?», «Чому ремонт триває так довго?» — таке питання найчастіші серед людей. Керівництво «Херсонобленерго» наголошує, що докладає всі зусилля для пришвидшення процесу. Але є декілька стримуючих факторів:

  1. Замінування. Приступити до роботи на конкретній ділянці енергетики можуть лише після дозволу військових. Російські війська, відступаючи, лишили на нашій землі чимало вбивчих «сюрпризів». Тож, першими територію мають ретельно обстежити сапери, а вже потім — туди заходять ремонтні бригади.
  2. Погодні умови. З приходом зими в роботу енергетиків втрутилися холодний вітер, та морози. Налипання мокрого снігу та обмерзання дротів суттєво ускладнюють роботу та додають нових поривів.
  3. Обладнання. Після восьми хвиль ракетних атак ворога пошкоджено 40% високовольтної мережі по всій Україні, руйнації зазнали всі ТЕС та ГЕС. Закупити таку кількість необхідного устаткування та трансформаторів зараз просто ніде. Виготовлення деяких одиниць енергообладнання займає місяці. А практично усі профільні вітчизняні заводи зараз зупинено через війну.

Не вистачає подекуди й людського ресурсу. Багато співробітників українських обленерго стали до лав ЗСУ, деякі вимушено евакуювалися за кордон, тікаючи з родинами від звірств окупантів та ракетних обстрілів.

Коли в Херсоні та області з'явиться світло

На правобережній Херсонщині та, власне, у самому обласному центрі подачу електроенергії вдалося частково відновити вже за місяць після звільнення. Але наразі світло у домівки херсонців подається за графіком 4 години через 4. АТ "Херсонобленерго" почергово проводить відключення електроенергії споживачам. Подальші стабілізаційні заходи будуть залежати від вказівок диспетчерів "Укренерго" та наданих ними лімітів. Новини повідомлятимуться на сайті Товариства.

Попереду ще дуже багато роботи, яка вимагає максимум зусиль на межі можливого. Керівництво «Херсонобленерго» запевняє, що впорається і не підведе своїх споживачів. Крок за кроком фахівці компанії прямують до налагодження надійного розподілу електроенергії жителям звільнених населених пунктів, яких завдяки нашим сміливим та відважним воїнам ЗСУ незабаром ставатиме все більше і більше!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ