Підтримати нас

Неіснуючі рейтинги Ігоря Колихаєва: неправда та маніпуляція від кандидата у мери

Автор статті
23 вересня 2020 07:00
2,253
Поширити:

Виборча кампанія в  розпалі, і в Херсоні на кожному кроці роздають агітаційні газети.

Протягом вересня в  місті активно поширюється газета партії Ігоря Колихаєва “НАМ ТУТ ЖИТИ! На першій сторінці, поряд із назвою, красується рейтинг “підтримки” декількох кандидатів у мери, де, звісно, пан Ігор є лідером . Але наскільки цей рейтинг відповідає дійсності?

МЕССЕДЖ 1: Під діаграмою «Підтримка Ігоря КОЛИХАЄВА невпинно зростає - опитування» є підпис «Соціологічна група “Рейтинг” провела опитування Face-to-face в Херсоні з 7 до 16 серпня 2020 р. Опитано 800 респондентів за статево-віковою вибіркою. Теоретична помилка репрезентативності не більше 2,8%».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ / НЕПРАВДА

По-перше, слід зазначити, що газета датується вереснем, а опитування - серединою серпня, і за півмісяця уподобання мешканців міста могли кардинально змінитися, бо кожен крок кандидата, кожна новина про нього впливає на вибір. 

По друге, заголовок є маніпулятивним, оскільки не вказує - у порівнянні з якими показниками відбувається “зростання”. До того ж не уточнюється -  у чому саме херсонці підтримують пана Ігоря. Про майбутні вибори в заголовку немає ні слова.

А тепер найцікавіше!

Соціологічна група «Рейтинг» (Rating Group Ukraine) дійсно існує і зарекомендувала себе  авторитетною агенцією. Як повідомляють на офіційному сайті , створена вона ще у  2008 році як недержавна, незалежна дослідницька організація, що спеціалізується на проведенні усіх видів соціологічних досліджень із дотриманням міжнародних стандартів, затверджених кодексами ESOMAR та WAPOR. Постійний член Соціологічної Асоціації України.

На сайті, за останні 2 місяці, опубліковано багато результатів досліджень “Моніторингу місцевих виборів 2020” у різних областях та окремих містах, але результатів подібного опитування в Херсоні ні на сайті, ні на їх сторінці у Фейсбуці немає.

Тому редакція звернулася напряму до агенції із відповідним запитом: чи проводилися у серпні опитування Face-to-face у Херсоні чи області про місцеві вибори. На що отримали відповідь:

“По Херсону опитування ще в роботі (триває зараз).

Наразі, не можемо підтвердити чи буде воно оприлюднюватися. Зверніться за кілька днів”.

Висновок: в агітаційній газеті партії “НАМ ТУТ ЖИТИ!” з тиражем 80 000 примірників використали неіснуючий рейтинг, ввівши виборців в оману, адже інформація, яка транслюється херсонцям, є маніпулятивною та не підтверджена першоджерелом.

«Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проєкту «БезБрехні».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ