Підтримати нас

Не будь байдужим: у Херсоні відбувся кінопоказ та дискусія на тему домашнього насильства

Автор статті
02 липня 2021 05:30
1,048
Поширити:

У середу, 30 червня, відбувся онлайн показ кіноклубу Docudays UА при благодійній організації "Фонд милосердя та здоров'я" та дискусія на тему "Як впливає реформа децентралізації на домашнє насилля?"

До показу фільму “Лізо, ходи додому” режисерки Оксани Бурої долучились близько 20 глядачів.

Фільм розповідає про дівчинку, яка постійно тікає з дому. Вдома вона не почувається захищеною через “вечірки” матері та її гостей, які кожного дня приходять пиячити до ранку.

Одразу після перегляду учасникам запропонували пройти невеликий тест, а саме позначити, які види насильства вони помітили у фільмі: економічне, психологічне, сексуальне та фізичне.

Лише декілька учасників позначили всі 4 види. І дійсно, попри те, що у фільмі не показується прямих сцен фізичного насильства, по контексту та реакції дівчинки зрозуміло, що такі випадки були. Також багато людей не розуміють, що якщо дитина не є учасником сексуального насильства, а, наприклад спостерігачем - це також проблема.

Цікавими роздумами після перегляду стрічки поділився Богдан Руденко, заступник директора, начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи Херсонської обласної соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді:

- Тема домашнього насильства над дітьми досить табуйована у суспільстві. Ми не маємо чіткої картини стосовно кількості таких випадків. Навіть якщо подібна ситуація стає відома: зателефонували у службу у справах дітей, спеціаліст прийшов у сім'ю.Та чи має фахівець достатньо ресурсів, щоб не тільки побачити сімейне насильство, а і створити план дій. Провести з матір'ю комплексну роботу,  навчити належним чином поводитися з дитиною. На жаль, у більшості випадків, я думаю, що - ні. Кривдники часто виправдовують свої вчинки добрими намірами: намагався навчити, виховати й т.ін. Вони не вміють спілкуватися і не знають інших методів виховання окрім погроз та побиття. Тут треба працювати над зміною поведінки, а це велика і складна робота. До того ж інколи подібні ситуації відбуваються у сім'ях, які візуально здаються благонадійними, і як бути у цій ситуації?

Фільм точно не залишив байдужим нікого, майже всі учасники поділилися своїми враженнями від ситуації, показаної у стрічці та своїм ставленням до домашнього насильства у сім'ї.

Яка ситуація на Херсонщині? Куди звертатися за допомогою?

На Херсонщині створено Сектор протидії домашньому насильству - службу, яка працює з кривдниками та жертвами, а також з іншими організаціями, які допомагають протидіяти насиллю у родині.

“Позитивні зрушення є. Певний період Сектор протидії домашньому насильству називали “Поліна”, і люди, уже звертаючись на 102, говорили: “Ми хочемо Поліну”. Крім того, що ми реагуємо безпосередньо на ситуацію, ми підтримуємо зв'язок з жертвами і надаємо їм консультації. У нас є службовий номер, на який телефонують цілодобово, коли потрібна порада, допомога. Є певний рівень довіри і визнання служби, що доводить, що вона дійсно працює,” - каже Олена Волкодав, начальниця сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Херсонського районного управління поліції.

На жаль, ситуація у містах та селах різниться. В області лише у Херсоні діє Тимчасовий притулок для жінок, які постраждали від домашнього насильства. Звісно, туди можуть звернутися не лише мешканки міста, а й із районів, проте, коли постраждала проживає за 200 км від центру, вона не вірить, що їй можуть допомогти і просто не звертається до поліції.

Як каже Анжела Литвиненко, голова Громадської організації Херсонський обласний центр "Успішна жінка", децентралізація мала гарну ідею, але питання, пов'язані з соціальною сферою, були недостатньо враховані під час цих процесів:

- Доступність спеціалізованих послуг залишається проблематичною. У фільмі показано, що не задоволені елементарні потреби дитини: на відпочинок, на сон, на доступ до їжі. Потреби просто ігноруються мамою і її гостями. Найсумніше те, що такі ситуації є близькими до норми у суспільстві. Нікому не спадає на думку викликати поліцію чи службу у справах дітей. Дитина нібито не бита, вона ж не розповідає про свої страждання, вона мовчки тікає з цього середовища. У рамках децентралізації на громади покладено велику відповідальність у сфері соцполітики, але на місцях недостатньо фахівців, тих же психологів, і сервісів для того, щоб надати допомогу постраждалим.

Проте, як зазначила пані Анжела, на Херсонщині вже є громади, які своїми силами намагаються покращити ситуацію. Так, у Зеленопідській, Чаплинській та Костянтинівській територіальній громаді (ТГ) вже створені соціальні центри, а у Новотроїцькій ТГ планують створити притулок для постраждалих.

До того ж Херсонський притулок надіслав листи у всі громади області про свою роботу, вартість послуг. Зараз у сфері протидії домашньому насильству працюють дві міжвідомчі робочі групи і було обговорено можливість міжбюджетних трансфертів, щоб громади могли оплачувати послугу притулку, якщо вони не мають власного.

Також у Херсоні є Денний “Ресурсний центр для жінок”, куди можна звернутися, працює цілодобова “гаряча лінія” як на рівні області, так і всеукраїнська. Крім цього, місто подалось на державну субвенцію для підтримки роботи мобільної бригади соціально-психологічної допомоги.

З цікавого: існує сервіс “Розірви коло”, де люди можуть перевірити онлайн свої стосунки - пройти тест, чи знаходяться вони у ситуації домашнього насильства.

А що на законодавчому рівні?

Як каже Богдан Руденко, у законодавстві прописані шляхи та методи роботи з кривдниками. Це не лише корекційні програми, яких небагато навіть у межах України, а й профілактичний облік, який веде поліція, захисні та обмежувальні приписи. Але, на жаль, це не працює, або працює не так, як мало б.

“Робота з кривдником - дуже важливе питання, адже він є першопричиною. Зараз на програму для кривдників направляє суд. Але якщо ми проаналізуємо кількість випадків домашнього насильства, які фіксуються патрульною поліцією з кількістю випадків, які отримують рішення суду - їх дуже мало. Попереду багато роботи: треба побудувати нову систему, підготувати фахівців і змінити ставлення громадян і місцевої влади до проблеми домашнього насильства,” - каже пан Богдан.

Досвід інших областей

До обговорення також долучились колеги з “Мережі DOCU/CLUB за реформи” з кіноклубу Docudays UA при Першому криворізькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У рамках адвокаційної кампанії з протидії домашньому насильству вони провели цілий ряд комунікаційних заходів у громадах. На них були запрошені представники відомств, які працюють у цій сфері і допомагають потерпілим: фахівці служб у справах дітей, поліції, управлінь праці і т.ін. 

“Зі спостережень можна сказати, що навіть ті, хто працюють у сфері протидії домашньому насильству, не завжди володіють необхідними правовими інструментами. Тому ми і вирішили детальніше ознайомити їх з ними, щоб вони ефективніше захищали потерпілих та поширювати правову інформацію серед населення,” - каже представниця кіноклубу Наталя Кожем'яка.

Наприкінці заходу модератори запитали, як, на думку учасників, склалася доля Лізи, головної героїні фільму.

Богдан Руденко поділився результатами дослідження: діти, які мають дитячу травму, бачили або піддавалися домашньому насильству, найчастіше мають два варіанти: або стати кривдником, або стати постраждалим, наприклад, побудувати стосунки, де вони будуть жертвою. Одна з учасниць, Тетяна, додала ще варіант, що дівчинка просто піде з дому назавжди, як тільки виникне можливість, і буде жити своїм життям.

Насправді ж стрічка 2012 року, минуло вже 9 років і Ліза вже зовсім доросла.

Команда Docudays UA дізнавалася, як склалася доля дівчини. Через декілька років її мати вдруге вийшла заміж, більш вдало, і родина стала жити стабільнішим життям. У Лізи з'явився брат. Вона виросла гарною дівчиною, зараз навчається.

Сподіваємося, що так само як і у сім'ї головної героїні, ситуація з домашнім насильством у країні буде покращуватися. Завдяки реформам, змінам у законодавстві та медіапросвіті, зокрема перегляду документальних стрічок та обговоренню проблем, які в них підіймаються.

Наступний показ фільму “Содік” та дискусія “Як вплинули адміністративна та судова реформи на доступ жителів Херсонщини до правосуддя” відбудеться у середу, 7 липня, о 14.00.

Підписуйтесь на сторінку “Мандрівний Docudays UA / Херсон та область”, щоб не пропустити наступні покази фільмів та обговорення.

Захід організовано Кіноклубом Docudays UА при Благодійній організації "Фонд милосердя та здоров'я" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ