Підтримати нас

Натрапили на запечатані поховання царських скарбників та жреців

Автор статті
03 лютого 2020 17:46
683
Поширити:

Археологи виявили 16 гробниць першосвященників бога Тота у районі Аль-Горейфа, Єгипет. Поруч із жерцями ховали й членів їх родин.

Всього гробниці зберігають 20 саркофагів пізнього періоду - 664-399 р. до н.е. П'ять саркофагів зроблені з каменю та мають ієрогліфи, інші 5 виготовлені з дерева та зберігають імена власників, повідомляє The History Blog.

Один з вапнякових саркофагів має напис присвячений богу мудрості та письма Тоту або Джехуті, якого часто представляли у вигляді бабуїна. Попередні розкопки виявили на цьому місці залишки тисяч муміфікованих священих птахів ібісів та бабуїнів. Саме це дозволило припустити, що гробницю збудували для жерців бога.

Один із саркофагів належав синові Псамтика, управляючого королівської скарбниці і священику Осіріса і Нут. Другий присвячений Гору і прикрашений зображенням богині Нут, що розкидає крила. Інша труна належить Д'єду та особливо важлива через напис: королівський скарбник, носій печаток Нижнього Єгипту і єдиний супутник фараона.

Поруч із саркофагами археологи виявили й канопи - посудини для зберігання органів муміфікованих. Також близько 10 тис. фаянсових статуеток - ушебті, більшість з яких мали імена померлих, і 700 амулетів, зокрема обереги у вигляді скарабеїв. Виявили й крилату кобру із чистого золота. Єгиптяни вірили, що такі статуетки стають слугами у загробному житті.

${gallery:59a624415231dafd80c95c9226ff394f}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ