Підтримати нас

Нардеп, який скупив активи Януковичів, став власником віджатих у держави запасів вугілля

Автор статті
01 листопада 2019 12:46
732
Поширити:

Позафракційний народний депутат Костянтин Єфімов та гендиректор ПАТ «Донбасенерго» Едуард Бондаренко стали співвласниками ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська», яка працює на вугільних пластах, що раніше належали однойменній державній шахті ДП «Селидіввугілля».

Про це стало відомо з даних Єдиного держреєстру юридичних та фізосіб, зміни внесено 30 жовтня.

Єфімов та Бондаренко стали власниками по 25% в статутному фонді фірми, який складає 1,00 млн грн. 50% залишається у Валерія Атанова з окупованої Макіївки, який в 2018 року став одноосібним власником «Шахта 1-3 «Новогродівська».

Також Атанов разом з В’ячеславом Карим є власниками ТОВ «Шахта «Росія». Ця фірма була зареєстрована в один день в 2012 році з «Шахта 1-3 «Новогродівська» та за однією адресою. Власником фірм був Олександр Січінава –  тодішній голова наглядової ради «Всеукраїнського банку розвитку» сина президента Віктора Януковича Олександра. Обидві фірми дублювали в собі назви відповідних шахт державного підприємства «Селидіввугілля».

25 липня 2012 року Держгеонадр видав фірмам спецдозволи на 20-річне користування лавами державних шахт: в межах поля шахти ВП «Шахта №1/3 «Новогродівська», Пласт-n1, I1 та в межах поля шахти ВП «Шахта «Росія» , пласт-I1. Ці вугільні площі розроблялися державними шахтами.

В 2017 році власниками цих фірм стали люди з оточення бізнесмена  Віталія Кропачова, а сам він заявив про купівлю цих підприємств. Але пізніше власниками стали Атанов та Карий. Після цього гендиректор ПАТ «Донбасенерго» Едуард Бондаренко заявив про свою причетність до нових власників «Шахта «Росія» та «Шахта 1-3 Новогродівська». А в 2018 році на той момент нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Максим Єфімов оголосив про те, що став власником акцій «Донбасенерго», де 61% акцій належить ТОВ «Енергоінвест холдинг», а чверть – державі. Раніше підприємство було під контролем Олександра Януковича та Ігоря Гуменюка.

Нагадаємо, Господарський суд Донецької області 4 липня задовольнив позов ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська» та визнав укладеним договір між цією фірмою та відокремленим підрозділом «Шахта 1-3 «Новогродівська» ДП «Селидіввугілля». За цим договором державні шахтарі мусять добувати вугілля для приватної фірми на умовах самої фірми. В серпні держшахта подала апеляцію на це рішення, але відразу її відкликала. Судовий реєстр не містить інформації про повторну подачу апеляції.

Також раніше Максим Єфімов підтвердив, що його сім’я через британську фірму «Fineroad business llp» контролює ТОВ «Амадеус Ко», що володіє Конгресно-виставковим центром «Парковий». Раніше британською фірмою володів Яшар Ходжаєв – фігурант кримінальної справи про легалізацією коштів сім’ї Януковича.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ