Підтримати нас

Намагання ввести в обіг рублі на тимчасово окупованих українських територіях порушує норми міжнародного права

Vgoru
Автор статті
29 березня 2022 11:46
891
Поширити:

Ці намагання  порушують міжнародні конвенції і мають бути  зафіксованими у позовах до міжнародних судів, повідомляє пресслужба Національного банку.

 

Нацбанк вважає неприпустимими дії РФ, спрямовані на обмеження обігу гривні та запровадження російського рубля на територіях, що тимчасово не контролюються українською владою або перебувають під загрозою захоплення, зокрема Запорізької та Херсонської областей.

Інформація про такі дії ворога надходить від банків, а також ЗМІ. «Водночас такі дії російських загарбників неможливі без злочинної підтримки та політичної волі керівництва центрального банку РФ», – підкреслює пресслужба Національного банку.

Нацбанк також нагадує: за Конституцією єдиною грошовою одиницею в Україні є гривня, а випуск та обіг на території України інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу заборонено.

Банківська система спроможна здійснювати належне обслуговування населення і продовжує забезпечувати обіг гривні на тимчасово захоплених територіях.

Тому НБУ вимагає від ЦБ РФ негайного припинення запровадження обігу рубля на тимчасово захопленій території України, а також заявляє, що такі дії російських загарбників порушують норми міжнародного права.

«Держава-агресор повинна припинити свої спроби фінансового терору українців. Національний банк звертається до офісу Генерального прокурора України з проханням врахувати цю інформацію під час підготовки позовів до відповідних міжнародних судів», – йдеться у заяві.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ