Підтримати нас

НАБУ підозрює двох нардепів на розпилі грошей Укрзалізниці

Автор статті
01 грудня 2018 10:03
970
Поширити:

Олександр Грановський та Олександром Пономарьов підозрюються в корупційних схемах на закупівлях оливи.

Після проведеного розслідування сайту "ZБК" щодо закупівель оливи для Укрзалізниці за завищеними цінами Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальну справу та підтвердило нанесення збитків залізниці на 90 млн. грн.

Мова йде про закупівлі олив 2017-го року на загальну суму 480 млн. грн. Тоді учасниками закупівель стали ТОВ «Август Пром», яке пов’язують з нардепом від БПП Олександром Грановським та ТОВ «Міроіл», яке пов’язують з оточенням депутата фракції «Воля народу» Олександром Пономарьовим.

Як повідомляло ZБК раніше Укрзалізниця спочатку оголосила 8 тендерів очікуваною вартістю 390,7 млн. грн. Потім ТОВ «Трейд Коммодіті», прописане в одній квартирі з ТОВ «Август Пром», подало вимогу по всім процедурам про збільшення очікуваної вартості на 25%, посилаючись на довідку ДП «Держзовнішінформ».

В самій довідці зазначалося, що «Держзовнішінформ» не володіє інформацією про ціни на вказані товари, а довідка носить виключно інформаційний характер і складена лише на підставі опитування окремих учасників ринку.

Не дивлячись на формальність довідки і на те, що Укрзалізниця на той момент мала інші контракти на постачання олив на 25-30% дешевше, замовник задовільнив прохання «Трейд Коммодіті».

Надалі всі закупівлі розіграли без зниження цін ТОВ «Август Пром», ТОВ «Міроіл» та ТОВ «Вог Аеро Джет». Всі компанії пропонували продукцію ТОВ «НВП «Агрінол», яке належить родині депутата Пономарьова та ТОВ «Азмол Брітіш Петрокемікалс», яка за інформацією ЗМІ також контролюється оточенням Пономарьова.

Після звернення до НАБУ детективами було відкрито кримінальне провадження № 52018000000000054 за частиною 2 статті 364 ККУ (зловживання службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків. Наразі в організації розтрати 90 млн. грн. підозрюють посадовців Укрзалізниці, які не маючи на це законних підстав збільшили очікувану вартість закупівель на вказану суму.

В 2018 році залізниця повторила схему закупівлі олив за завищеною вартістю у фірм з оточення Грановського і Пономарьова. Проте цього року УЗ застосувала додаткову процедуру допуску до застосування олив, згідно якої участь в тендері могли прийняти тільки представники виробників, які мали попередній досвід використання олив на залізниці і пройшли процедуру перевірки виробництва з боку УЗ.

Цього року можлива переплата складає близько 150 млн. грн. Ці закупівлі ZБК також оскаржила до НАБУ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ