Підтримати нас

На закупівлі «Енергоатома» готують скандального тендерника часів Януковича і Порошенка

Автор статті
10 травня 2020 06:30
879
Поширити:

Віце-президентом ДП НАЕК «Енергоатом» планує стати Валерій Полшков.

Про це стало відомо з оприлюдненої його декларації за 2019 рік як кандидата на посаду, повідомляють Наші гроші.

В декларації він вказав, що на посаді директора закупівель в ДП НЕК «Укренерго» в минулому році він заробив 3,84 млн грн. Йому належить по 50% в статутному капіталі ТОВ «Сантана» та ТОВ «Скайтек Груп», які передані в управління. Готівкою він зберігає $152 тис, 57 тис євро та 300 тис грн.

Полшков в різних держструктурах довгий час відповідав за закупівлі. За даними джерела «Наших грошей», він буде займатись саме закупівлями «Енергоатома» на посаді віце-президента.

Ще за часів президентства Віктора Януковича він працював  в тендерному комітеті держкомпанії «Чорноморнафтогаз», який згодом очолив. Тоді компанією керував Едуард Головін – протеже тодішнього міністра енергетики Едуарда Ставицького. Тоді ж тендерний комітет провів низку закупівель  за абсолютно неринковими цінами. Також був проведений тендер на по відновленню свердловин на Семенівському НР та Стрілковому ГР, який внаслідок розіграшу виграла близька до Ставицького фірма «Голден деррік» (112 млн грн.). Однак після акцепту та публічного розголосу тендерний комітет «Чорноморнафтогазу» з невідомих причин відмінив закупівлю «унаслідок непереборної сили».

Після того, як в 2015 році «Укренерго» очолив Всеволод Ковальчук Полшков став директором з закупівель компанії. На цій посаді він провів у тому числі скандальний тендер на будівництво ПС 500/220 кВ «Кремінська» в луганському «енергоострові». Тоді було закуплено обладнання, ціна якого у порівняні з митною вартістю була вищою на $2,7 млн  (перерахунку з гривневого еквівалента).

В липні 2019 року в Facebook було оприлюднено інформацію про затримання Валерія Полшкова під час керування авто в стані алкогольного сп’яніння. Але в судовому реєстрі інформація щодо можливого адмінпорушення відсутня.

За даними «Наших грошей», Полшков є однокласником начальника Нацполіції Києва Андрія Крищенка.

Нагадаємо, на початку квітня уряд призначив т.в.о. президента «Енергоатома» Петра Котіна. А 6 травня було призначено два віце-президента компанії – Германа Галущенко та Хартмута Якоба.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ