Підтримати нас

На українські екрани вийшов фільм про Крим, знятий на Херсонщині

Автор статті
09 листопада 2019 12:30
770
Поширити:

У четвер, 7 листопада, в Україні вийшов у прокат художній фільм "Додому". 

Про це йдеться у репортажі «П’ятого каналу». Показ у травні на Одеському кінофестивалі, потім 72-й фестиваль у Каннах та Бухарестський кінофестиваль. В кінострічці "Додому" кримськотатарського режисера Нарімана Алієва кримські пейзажі, зняті на Сиваші, грають непрофесійні актори, але вона вже здобула кілька нагород. У Києві саме був передпрем'єрний показ.

Ще не вийшов на великий екран, а встиг зібрати кілька нагород. Це про українську стрічку від кримськотатарського режисера. У 96-ти хвилинах про шлях "Додому" в однойменному фільмі Наріман Алієв розказав глядачеві.

Режисер каже: "Про те, як у людей загинув близький родич і вони їдуть у далекі краї, щоб забрати його тіло. Щоб забрати на батьківщину та поховати його. Я з цією думкою пожив трохи".

І створив драму. Про батька, двох синів. Один з них, первісток, загинув від ворожої кулі на російсько-українській війні. І щоб поховати його за кримськотатарським звичаєм, тіло везуть у Крим. Анексований.

Одна з перепон під час зйомок була локація. Адже у фільмі йдеться про півострів. А на ділі кримські сцени фільмували поруч. На Арабатській стрільці та озері Сиваш.

Актор фільму "Додому" Ахтем Сеітаблаєв каже: "Я певен, що кожному в знімальній групі, в першу чергу, Наріманові напевно хотілось знімати і завершити цю стрічку у Криму".

А Наріман Алієв говорить: "Як зробити історію про кримських татар на території материкової України і саме ця ідея, шлях додому з Києва до Криму дозволив мені як розказати історію однієї кримськотатарської сім'ї, так і розкрити певний соціально-політичний контекст, який існує в нас сьогодні у країні".

Щоби додати стрічці щирості, каже режисер, на роль обрав непрофесійного актора. А саме – Ремзі Білялова, який зіграв одного з синів.

Режисер каже: "Так як наша історія про кримськотатарську родину, то для мене було особисто важливо, щоб це були кримські татари і важливо було, щоб вони володіли кримськотатарською мовою. Ми намагалися не брехати ні собі, ні глядачам".

А Ремзі Білялов сказав: "Наріман подзвонив моєму батькові і сказав, так і так, Ремзі повинен приїхати, спробувати себе, пройти кастинг. Ми хочемо подивитися на нього".

От тільки для нього зніматися було надскладно, зізнається актор: "Були такі прості речі, ось треба було сказати кілька слів, а у мене це не виходило. Я міг не туди наголос поставити, або не так повернутися, не туди погляд кинути. Не в тій руці щось понести, закрити собою кадр".

Нині стрічка отримала чимало нагород. Серед них – перемога на 10-му Одеському кінофестивалі.

Юлія Сінкевич, генеральна продюсерка Міжнародного Одеського кінофестивалю каже: "Сталась така ситуація, яка була унікальною. Адже за десять років жодного разу український фільм не отримував Ґран-прі. А Ґран-прі фестивалю визначається за результатами глядацького голосування".

На великий екран для українського загалу стрічка вийде сьомого листопада. А вже на початку грудня творча група фільму "Додому" дізнається, чи буде змагатися за премію "Оскар" – у категорії "Міжнародний повнометражний фільм".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ